Σάββατο , 25 Μάϊος 2024

Επίτιμος Διδάκτορας Σχολής Αρχιτεκτόνων Πολυτεχνείου Κρήτης ο Δημήτριος Αντωνακάκης

Ο Πρύτανης κ. Μιχαήλ Ζερβάκης συγχαίρει τον κ. Αντωνακάκη παρουσία του Κοσμήτορα κ. Βαζάκα, Στο βάθος η διοικητική υπάλληλος Σοφία Μαλανδράκη

Σε επίτιμο διδάκτορα της Σχολής Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πολυτεχνείου Κρήτης αναγορεύτηκε ο Αρχιτέκτονας Δημήτριος Αντωνακάκης ως αναγνώριση του σημαντικού αρχιτεκτονικού του έργου και της προσφοράς του στην επιστήμη και την τέχνη, σύμφωνα με την ομόφωνη απόφαση της 611ης/15.12.2022 Συνεδρίασης της Συγκλήτου του Πολυτεχνείου Κρήτης. 

Η τελετή πραγματοποιήθηκε το Σάββατο στις 6 το απόγευμα στο Αμφιθέατρο “Μανούσος Μανουσάκης” στην Πολυτεχνειούπολη παρουσία φοιτητών , καθηγητών και αρκετού κόσμου με προσφώνηση και ομιλία από τον Πρύτανη του Πολυτεχνείου Κρήτης Καθηγητή Μιχάλη Ζερβάκη. Μεταξύ των παρευρισκομένων ο δήμαρχος με τον αντιδήμαρχο Χανίων Παναγιώτης Σημανδηράκης και Ιωάννης Γιαννακάκης, αντίστοιχα.  

Ακολούθησαν αμέσως μετά ομιλίες από τον κοσμήτορα της σχολής αρχιτεκτόνων μηχανικών αναπληρωτή καθηγητή Αλέξανδρο Βαζάκα και τον Αντιπρύτανη Έρευνας και καινοτομίας Καθηγητή Κωνσταντίνο Αλκέτα Ουγγρίνη. Η συνέχεια έγινε με την αναγόρευση του κ. Δημητρίου Αντωνακάκη σε Επίτιμο Διδάκτορα, ανάγνωση του ψηφίσματος της Σχολής Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, ανάγνωση του Διδακτορικού Διπλώματος, την περιένδυση του τιμώμενου με την τήβεννο και το επιτηβέννιο του Ιδρύματος και την επίδοση τίτλων. 

Αμέσως μετά από το βήμα ο κ. Αντωνακάκης ευχαρίστησε τις Πρυτανικές Αρχές και τους Κοσμήτορες των Σχολών αναπτύσσοντας την ομιλία του με θέμα: “Αρχιτεκτονικής εγκώμιο: Πολυτεχνείο και Πόλη” κάνοντας μνεία στο τραγικό πένθος που βιώνουμε από την συμφορά στα Τέμπη, υπογραμμίζοντας μεταξύ άλλων τα εξής: “ Είναι μεγάλη αντίθεση ανάμεσα σε αυτά τα λίγα που έχουμε προσφέρει εμείς οι παλαιότεροι σε σχέση με εκείνα που αφήσαμε αδιάφοροι  να μετατραπούν σε ντροπή και σε πένθος. Σε ένα πένθος που οφείλουμε όσο και αν είναι οδυνηρό να το συντηρήσουμε για να μην ξεχνάμε πως συμβαίνει συχνά. Σε αυτό το κλίμα ενοχής και πένθους σήμερα και η βαθιά συγκίνηση μου για την τιμή που μου αποδίδεται από το Πολυτεχνείο Κρήτης σε μένα  για το κοινό με τη Σουζάνα Αντωνακάκη έργο μας στο εργαστήριο 66 μετά από την πρόταση του Τμήματος Αρχιτεκτόνων το οποίο ευχαριστώ θερμά για αυτή του την απόφαση. Ακόμα θέλω να σας ευχαριστήσω κ. Πρύτανη για τα καλά σας λόγια, τον Κοσμήτορα της Σχολής Αρχιτεκτόνων για την ευγενική του προσφορά και τον Αντιπρύτανη για την ουσιαστική ομιλία του  σχετικά με το έργο μας. Πιστεύω να κατανοείτε πως είμαι υποχρεωμένος σήμερα ότι θα ειπωθεί για το έργο μας να το αναφέρετε και στη Σουζάνα Αντωνακάκη και τους συνεργάτες μας στο εργαστήριο για να την έχουμε ως μία διάκριση αναγνώρισης από την Ακαδημαϊκή Κοινότητα των καθημερινών προσπαθειών. Είναι μία διάκριση που ίσως ανοίγει τον δρόμο για μια ουσιαστική συνεργασία του Πολυτεχνείου Κρήτης  με τους Αρχιτέκτονες τους ελεύθερους επαγγελματίες και τον σύλλογο τους στα Χανιά…”, τόνισε ο κ. Αντωνακάκης. 

Με δήλωσή του στα “Χανιώτικα νέα” και στο “Επαρχιακό φως” ο Πρύτανης του Πολυτεχνείου Κρήτης κ. Μιχαήλ Ζερβάκης υπογράμμισε: “Σήμερα είχαμε την τιμή να αναγορεύσουμε τον κ. Δημήτριο Αντωνακάκη σαν Επίτιμο μέλος της Κοινότητάς μας, σαν Επίτιμο Διδάκτορα της Κοινότητας του Πολυτεχνείου Κρήτης δίνοντας την τιμή και σε αυτόν για τα όσα έχει προσφέρει στην πόλη των Χανίων, το Πολυτεχνείο Κρήτης, στην Κρήτη και γενικότερα στον Ελληνικό πολιτισμό από την πλευρά της Αρχιτεκτονικής  και της μελέτης της Αρχιτεκτονικής”. 

Ο ίδιος συνεχίζοντας επεσήμανε  ότι “εκτός από εμένα αναφέρθηκαν στο έργο του τιμώμενου με πολύ μεγαλύτερη έκταση ο Κοσμήτορας της Αρχιτεκτονικής κ. Βαζάκας που ανέγνωσε την εντολή μου και την Απόφαση της Σχολής Αρχιτεκτόνων να δοθεί το βραβείο αυτό του Επίτιμου Διδάκτορα, ενώ  ο Αντιπρύτανης Έρευνας και Καινοτομίας του Πολυτεχνείου κ. Ουγγρίνης ανέλυσε το πολύχρονο σημαντικό  έργο του κ. Αντωνακάκη. Η τιμή σαν ομάδα συμπεριλαμβάνει και την σύζυγο του κ. Αντωνακάκη καθόσον τα έργα τα είχαν κάνει μαζί και η τιμή πάει μαζί και σε αυτήν σαν ομάδα”. 

Για την προετοιμασία της εκδήλωσης μερίμνησαν ιδιαίτερα δύο κοπέλες του διοικητικού προσωπικού του Πολυτεχνείου Κρήτης που υπάγονται στο γραφείο του Πρύτανη και είναι η Σοφία Μαλανδράκη με την Σταυρούλα Τσακανέλη που παρουσίασε και την εκδήλωση. 

                                        Σύντομο βιογραφικό τιμώμενου

Ο κ. Δημήτριος Αρ. Αντωνακάκης είναι αρχιτέκτονας με διεθνή αναγνώριση για το έργο που ασκεί με δημιουργική συνέπεια από το 1959, σε συνεργασία με την αρχιτέκτονα Σουζάνα Αντωνακάκη (1935-2020). Γεννήθηκε το 1933 στα Χανιά και έχει συνδέσει σημαντικό μέρος της δράσης του με την πόλη των Χανίων ως καλλιτεχνικός διευθυντής του Κέντρου Αρχιτεκτονικής Μεσογείου (ΚΑΜ) από το 1997 έως το 2011, αλλά και με τις αρχιτεκτονικές προτάσεις που υλοποίησε στα κτίρια της Πολυτεχνειούπολης του Πολυτεχνείου Κρήτης στο Ακρωτήρι Χανίων. Για το έργο του ευρύτερα στην Κρήτη (Φιλοσοφική Σχολή Πανεπιστημίου Κρήτης, Πολυτεχνείο Κρήτης κλπ.) ανακηρύχθηκε επίτιμο μέλος του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Κρήτης (ΣΑΧ) το 1998.

Από το 1995 είναι αντεπιστέλλον μέλος της Ακαδημίας Αρχιτεκτονικής του Παρισιού (Academie d’ Architecture), ενώ παράλληλα έχει ανακηρυχθεί επίτιμος διδάκτωρ των αρχιτεκτονικών σχολών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (2007), του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης (2016) και του Πανεπιστημίου Πατρών (2022). Πρόσφατα επίσης, του επιδόθηκε η διάκριση OPERA OMNIA από το Ελληνικό Ινστιτούτο Αρχιτεκτονικής (ΕΙΑ) και τη διεθνή οργάνωση Share Αrchitects.

Ο Δημήτριος Αρ. Αντωνακάκης αποφοίτησε από την Αρχιτεκτονική Σχολή του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ) το 1958 και το 1965 ίδρυσε με τη Σουζάνα Αντωνακάκη το Εργαστήριο 66 – αργότερα Α66 ή Atelier66, στο οποίο προστέθηκαν τα επόμενα χρόνια συνάδελφοί τους αρχιτέκτονες ως ισότιμοι συνεργάτες. Στη δράση του Atelier66 συγκαταλέγονται εξαιρετικά σημαντικά κτίρια, εκδόσεις, συμμετοχές σε βραβευμένους αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς και συμμετοχές σε εκθέσεις (όπως στην εκπροσώπηση της Ελλάδας στην 5η Biennale Αρχιτεκτονικής στην Βενετία το 1991), έργα που στο σύνολό τους τελικά συνέβαλαν στην διαμόρφωση των σύγχρονων αρχιτεκτονικών τάσεων.

Ηλίας Ι. Κάκανος

Η Σταυρούλα Τσακανέλη που παρουσίασε την εκδήλωση
Ο αναπληρωτής καθηγητής Αλέξανδρος Θεοχάρης Βαζάκας, Κοσμήτορας της Σχολής συγχαίρει τον κ. Αντωνακάκη παρουσία του Πρύτανη κ. Μιχαήλ Ζερβάκη και του Καθηγητή Κωνσταντίνου Αλκέτα Ουγγρίνη. Δεξιά η παρουσιάστρια της εκδήλωσης
Από τον Αντιπρύτανη Έρευνας και Καινοτομίας καθηγητή Κωνσταντίνο Αλκέτα Ουγγρίνη μια ανθοδέσμη με ευχές στον κ. Αντωνακάκη

Απαντήστε

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί.Τα υποχρεωτικά πεδία είναι σημειωμέα *

*

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Πηγαίνετε Στην Κορυφή
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com