Πέμπτη , 25 Απρίλιος 2024

ΕΠΙ ΑΙΓΥΠΤΙΟΚΡΑΤΙΑΣ: Ιστορικά γεγονότα της Κρήτης με το κίνημα των Μουρνιδών

Με πρωτοβουλία της Δημοτικής Κοινότητας Μουρνιών και συγκεκριμένα του προέδρου της Μιχάλη Σχοινά έρχονται στο φως της δημοσιότητας το απόγευμα της Δευτέρας για δεύτερη φορά μετά από 88 χρόνια, το κίνημα των Μουρνιδών που έλαβε χώρα την δεκαετία 1830 – 1840 όπου η Κρήτη ήταν υποταγμένη στην Αίγυπτο. 

Η εκδήλωση άρχισε στις 18.45’ σήμερα το απόγευμα στο μνημείο των απαγχονισμένων κρητών πρωτεργατών στην πλατεία ηρώων 1833 με επιμνημόσυνη δέηση παρουσία πολιτικών Αρχών, εκπροσώπων φορέων, συλλόγων και και πλήθους κόσμου για να συνεχιστεί στον προαύλειο χώρο του Ιερού Ναού Ζωοδόχου Πηγής. 

Για τα θλιβερά ιστορικά γεγονότα που διαδραματίστηκαν επί Αιγυπτιοκρατίας αναφέρθηκε στην ομιλία της η κα Ζαχαρένια Σημανδηράκη υπογραμμίζοντας μεταξύ άλλων τα εξής: “ Η Κρήτη συμμετείχε ενεργά σε ένα δεκαετή αγώνα στην επανάσταση του 1821 έως το 1830. Δυστυχώς όμως η αποφαση των Μεγάλων Δυνάμεων για την Ελλάδα και τα μέρη που θα την απαρτίζουν σύμφωνα με την απόφαση που πάρθηκε το 1830 άφησε την Κρήτη απ έξω γεγονός που εκμεταλλεύτηκε ο αντιβασιλέας Μεχμέτ Αλί της Αιγύπτου ο οποίος είχε βοηθήσει πολύ τον Σουλτάνο κατά την επανάσταση του 1821 στέλνοντας στην Πελοπόννησο αλλά και στην Κρήτη στρατεύματα και μαζί με αυτά και τον γιο του τον Ιμπραήμ ζητώντας την Κρήτη ως αντάλλαγμα και δόθηκε η Κρήτη για δέκα χρόνια με αντίτιμο είκοσι πέντε εκατομμύρια γρόσια . Από εκεί και πέρα η Κρήτη  έγινε τη δεκαετία 1830 -1840  Αιγυπτιοκρατούμενη με σκληρές και πάλι συνθήκες όχι όμως τόσο όσο των Τούρκων. Επί Αιγυπτιοκρατίας έγιναν πολλά δημόσια κοινωφελή έργα αλλά επιβλήθηκε πολύ μεγάλη φορολόγηση των πολιτών μουσουλμάνων και κρητικών αιτία που υποχρέωσε τους κρητικούς να διαμαρτυρηθούν ειρηνικά στις Μουρνιές για την υπερβολική φορολόγηση και την σκληρή μεταχείριση του ντόπιου πληθυσμού. Έτσι λοιπόν, εδώ στις Μουρνιές στα τέλη του Σεπτέμβρη το 1833 συγκεντρώθηκαν επτά χιλιάδες άοπλοι από όλη την Κρήτη ζητώντας πρωτίστως υποστήριξη από τις Μεγάλες Δυνάμεις οι οποίες δυστυχώς δεν ανταποκρίθηκαν…” 

Συνεχίζοντας η κα Σημανδηράκη επεσήμανε ότι “ αφού οι συγκεντρωμένοι παρέμεναν στις Μουρνιές, ο διοικητής της Κρήτης Μουσταφά διέταξε στις 25 και 26 Σεπτεμβρίου την διάλυση του πλήθους με βίαιο τρόπο για να ακολουθήσουν συλλήψεις 122 αγωνιστών εκ των οποίων οι 41 απαγχονίστηκαν στα δέντρα του μοναστηριού του Αγίου Ελευθερίου και σε άλλες περιοχές του χωριού. Οι υπόλοιποι συλληφθεντες απαγχονίστηκαν κατά διαστήματα από τις Μουρνιές μέχρι τ’ Ασκυφου. Η εξέγερση αυτή ονομάστηκε το κίνημα των Μουρνιδών και στα Χανιά υπάρχει αυτή η οδός”. 

Με δηλώσεις τους στα “Χ.ν.”. ο αντιπεριφερειάρχης Χανίων Νίκος Καλογερής τόνισε ότι “είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζουμε την τοπική μας ιστορία και η συγκεκριμένη περίπτωση με πρωτεργάτη τον πρόεδρο της Δημοτικής Κοινότητας Μουρνιών Μιχάλη Σχοινά, έρχεται για δεύτερη φορά στην επικαιρότητα μετά από πολλές δεκαετίες. Η Περιφέρεια όπως και ο Δήμος Χανίων στηρίζουν την προσπάθεια αυτή”. 

Από μεριάς του ο δήμαρχος Χανίων Παναγιώτης Σημανδηράκης σημείωσε: “Είναι πολύ σημαντικό να ανακαλύπτουμε την τοπική μας ιστορία, πτυχές της ιστορίας που δεν είναι γνωστές αλλά είναι εξαιρετικά χρήσιμες για να καταλάβουμε την ιστορική πορεία του λαού μας. Επίσης είναι εξαιρετικά σημαντικό το γεγονός ότι οι τοπικές κοινότητες εργάζονται και αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες και φυσικά η δημοτική Αρχή δεν μπορεί να κάνει τίποτα άλλο από να υποστηρίξει και να ενθαρρύνει και άλλες δημοτικές κοινότητες να πράξουν ανάλογα”. 

Με δήλωση του και ο πρόεδρος της δημοτικής κοινότητα Μουρνιών Μιχάλης Σχοινάς τόνισε: “ Στο πλαίσιο του εορτασμού για τα 200 χρόνια από την απελευθέρωση του 1821 σκεφτήκαμε να εορτάσουμε και αυτό το ξεχασμένο ιστορικό γεγονός επειδή έχουν περάσει 88 χρόνια από την πρώτη φορά που εορτάστηκε το 1933 εδώ στις Μουρνιές με πολύ μεγάλη επισημότητα”.  

Συντονίστρια στην εκδήλωση ήταν η Κατερίνα Ζομπανάκη, προϊσταμένη διά βίου μάθησης, παιδείας και απασχόλησης της Π.Ε, Χανίων η οποία υπογράμμισε: “ Μια σημαντική σελίδα της τοπικής μας ιστορίας ανάμεσα στις  άλλες, αποτελεί η Επανάσταση των Μουρνιδών, το 1833. Για τη σελίδα αυτή θα μας μιλήσει απόψε η ιστορική ερευνήτρια Ζαχαρένια Σημανδηράκη¨. 

Γιάννης και Ηλίας Κάκανος

Οι καλύτερες θάλασσες για διακοπές αρχίζουν τώρα… 

Ερωτόκριτος διαμερίσματα Αγία Μαρίνα Χανίων 

Erotokritos apartments Agia Marina Chania 

https://www.booking.com/hotel/gr/erotokritos-studios-chania.el.html?fbclid=IwAR3k_R4oOVe_ky8P2Gq-wajcmEgiB-Y4kw7vwC3sxmdf_nV8nIxetfXzSTo&activeTab=photosGallery

https://www.booking.com/hotel/gr/erotokritos-studios-chania.el.html

Απαντήστε

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί.Τα υποχρεωτικά πεδία είναι σημειωμέα *

*

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Πηγαίνετε Στην Κορυφή
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com