Με αρκετό κόσμο πραγματοποιήθηκε προχθές το απόγευμα στον Σκινέ η καθιερωμένη επετειακή εκδήλωση του Πολιτιστικού Κέντρου “Ιουλιανός Τσιράκης” με τρισάγιο στη μνήμη του Ιουλιανού Τσιράκη και βραβεύσεις των καλύτερων μαθητών των Δημοτικών, του Γυμνασίου και Λυκείου της περιοχής. Την εκδήλωση πλαισίωνε ομάδα ριζιτών από τις “Κρητικές Μαδάρες” και το χορευτικό παραδοσιακό συγκρότημα της “Λεβεντογέννας Κρήτης”, ενώ στο τέλος της εκδήλωσης παρατέθηκε πλουσιοπάροχο κέρασμα.
Καλωσόρισμα και εισήγηση έκανε ο πρόεδρος του Ιδρύματος Δρ. Σεραφείμ Καστανάκης, ο οποίος, μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στη σημαντική συμβολή του Πολιτιστικού Κέντρου, ενώ διάβασε το πλούσιο βιογραφικό της ομιλήτριας κας Ντουντουλάκης. Ακολούθησε χαιρετισμός του μητροπολίτη Κυδωνίας και Αποκορώνου κ. Δαμασκηνού που διάβασε ο εφημέριος του Πρασέ – Σέμπρωνα π. Γεώργιος Φραντζεσκάκης.
Χαιρετισμό επίσης απηύθυνε ο δήμαρχος Πλατανιά κ. Γιάννης Μαλανδράκης τονίζοντας ότι « αυτός ο χώρος είναι πάρα πολύ φιλόξενος γιατί πέρα από τη σεπτή αυτή τελετή η οποία γίνεται κάθε χρόνο στη μνήμη του Ιουλιανού Τσιράκη και συνδυάζεται με τα βραβεία της παιδείας τα οποία δίνουν ένα έναυσμα κι ένα ηθικό κίνητρο στα παιδιά της περιοχής προσφέρεται για πολυποίκιλες δραστηριότητες».
Συντονίστρια και ομιλήτρια της εκδήλωσης ήταν η δρα Πηνελόπη Ντουντουλάκη με θέμα: ” To φάσμα των προκλήσεων και των ευθυνών στη σύγχρονη παιδαγωγική”. Αφού ευχαρίστησε τον κόσμο και τις προσωπικότητες που τίμησαν την εκδήλωση άρχισε την ομιλία της με μια προτροπή προς τους μαθητές και τους γονείς, τονίζοντας ότι « μη διστάσετε να αναζητήστε τον δρόμο μιας παιδείας που δεν θα αρκείται στη λήψη κάποιου πτυχίου» είπε για τους μαθητές για να απευθυνθεί στη συνέχεια στους γονείς επισημαίνοντας τα εξής: «Αν ακολουθούμε τα παιδιά μας στον δρόμο που διάλεξαν να βαδίσουν και αν δεν πάψουμε να συμμετέχουμε στις αγωνίες τους μέχρι τη δικαίωση αυτού του οδοιπορικού, τότε ασφαλώς συντελούμε σε κάτι πολύ σημαντικό που δεν αφορά μόνο εμάς και τα παιδιά μας αλλά και όλους στην κοινωνία». Η ίδια συνέχισε υπογραμμίζοντας ότι « συχνά ακούμε να διατυπώνετε η απαισιόδοξη διαπίστωση. Σήμερα στην Ελλάδα δεν έχουμε παιδεία αλλά εκπαίδευση. Η παιδεία, λέξη που ανάγεται στον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό και που σημαίνει την καθολική διαμόρφωση της προσωπικότητας των ηθικών αξιών και την πνευματική καλλιέργεια του ανθρώπου μοιάζει να γίνεται όλο και πιο φτωχή στις μέρες μας. Για το φαινόμενο αυτό ευθύνονται ασφαλώς επιλογές οι οποίες ακολούθησαν το ρεύμα της τεχνοκρατικής αντίληψης και απομακρύνθηκαν αρκετά από το ιδεώδες της παιδείας όπως τουλάχιστον καταγράφεται στους λόγους εκείνων οι οποίοι υπήρξαν τα αγκωνάρια της κατά την αρχαιότητα…».
Παραθέτουμε στιγμιότυπα από την όμορφη εκδήλωση με κατάμεστη από κόσμο την αίθουσα των ομιλιών του Πολιτιστικού Κέντρου Σκινέ «Ιουλιανός Τσιράκης».
Γιάννης Η. Κάκανος