Κυριακή , 26 Μάϊος 2024

Εορταστική εσπερίδα στην φωταγωγημένη Ασή Γωνιά…

 

Την βραδινή ομορφιά της Ασή Γωνιάς, ορεινού ιστορικού χωριού του Αποκόρωνα απολαύσαμε και απαθανατίσαμε τραβώντας αρκετά στιγμιότυπα με αφορμή την μετάβαση μας εκεί το βράδυ του Σαββάτου για την ονομαστική γιορτή του προέδρου του Πολιτιστικού Συλλόγου του χωριού “Ο Τίμιος Σταυρός”, Μιχάλη Γλεντζάκη, ο οποίος παρέθεσε πλουσιοπάροχο γεύμα σε χωριανούς, συγγενείς και φίλους του στο “Ποτιστήρι”, μια θαυμάσια παραδοσιακή ταβέρνα του χωριού.

Αναφερόμενος για τον Σύλλογο και  το χωριό τους στα “Χανιώτικα νέα” και στο “Επαρχιακό φως”, ο Μιχάλης Γλεντζάκης εξέφρασε πολλές ευχαριστίες για την επί χρόνια προβολή του χωριού τους καθώς επίσης και προς την μεγάλη παρέα που τον τίμησε, αλλά και σε όσους άλλους του ευχήθηκαν τηλεφωνικά ή με μηνύματα χρόνια πολλά για την ονομαστική του γιορτή, ενώ συνεχίζοντας υπογράμμισε: “Ο Σύλλογος μας φέρει την ονομασία “Τίμιος Σταυρός” και έχει ιδρυθεί το 2017. Από ιδρύσεως του έχω την τιμή και τη χαρά να είμαι πρόεδρος και μαζί με όλο το διοικητικό συμβούλιο και τα μέλη μας να διατηρούμε αγαστή συνεργασία προς όφελος του ιστορικού μας τόπου, ενός τόπου που έχει ποτιστεί με πολύ αίμα για λευτεριά αφού στο πέρασμα των χρόνων διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο σε όλα τα επαναστατικά κινήματα της μεγαλονήσου μας της Κρήτης και ακόμα σε άλλα μέρη της Ελλάδας καθώς επίσης και στη Γαλλια. Για την λευτεριά της Κρήτης έχουν πέσει και αρκετοί αγωνιστές από άλλες περιοχές όπως π.χ. ενδεικτικά θα αναφέρω τους γενναίους Μανιάτες με αρχηγό τους τον Δημήτριο Πετροπουλάκη. Η Ασή Γωνιά είναι επίσης τόπος καταγωγής πολλών οπλαρχηγών και άλλων ηρώων των οποίων οι προτομές κοσμούν το χωριό μας”. 

Αμέσως μετά αναφέρθηκε στο ιστορικό της περιοχής που βρίσκεται η παραδοσιακή ταβέρνα όπου παρέθεσε το γεύμα, επισημαίνοντας: “Η ωραία ταβερνα του χωριανού μας Μανούσου Κουνδουράκη φέρει την ονομασία “Ποτιστήρι” που έχει η γειτονιά αυτή με τα πολλά τρεχούμενα νερά όλο τον χρόνο από πηγές των  Λευκών Ορέων. Εδώ ακριβώς γινόταν τα παλιά χρόνια από τις γυναίκες του χωριού το πλύσιμο των ρούχων και από αυτό το νερό υδρευόταν και αρδευόταν η Ασή Γωνιά. Πρόκειται για μία από τις πολλές και όμορφες γειτονιές του χωριού μας το οποίο είναι κτισμένο σε υψόμετρο που αρχίζει από 380 μέτρα και φτάνει τα 500 περίπου. 

Η κτηνοτροφία και τα παράγωγα της αποτελούν το κύριο εισόδημα του πληθυσμού του χωριού μας το οποίο υπερβαίνει τους 500 μόνιμους κατοίκους εκ των οποίων οι περισσότεροι είναι νέοι.Τα τελευταία χρόνια έχει αναπτυχθεί και μια αξιόλογη τουριστική υποδομή με ωραίες ταβέρνες και ενοικιαζόμενα σύγχρονα διαμερίσματα (βίλες) που προσελκύουν αρκετό κόσμο. Θέλουμε, όμως και την πολιτεία να αγκαλιάσει τον αγροτικό πληθυσμό”, κατέληξε ο κ. Γλεντζάκης, αφήνοντας υπονοούμενα εγκατάλειψης.   

Παραθέτουμε αρκετά στιγμιότυπα από την γιορτή του προαναφερόμενου προέδρου, στον οποίο ευχόμαστε να είναι πολύχρονος, να έχει υγεία και να είναι πάντα δραστήριος και μπροστάρης στις πολυποίκιλες πολιτιστικές δράσεις του χωριού και όλης της ιστορικής περιοχής.  

Γιάννης και Ηλίας Κάκανος

Απαντήστε

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί.Τα υποχρεωτικά πεδία είναι σημειωμέα *

*

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Πηγαίνετε Στην Κορυφή
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com