Παρασκευή , 19 Απρίλιος 2024

Εορτάστηκε η βυζαντινή εκκλησιά Αγίου Ιωάννου του βαπτιστή και Προδρόμου στα Δελιανά

Μεταξύ αρκετών εκκλησιών που υπάρχουν και στο Νομό μας να είναι αφιερωμένες στον Άγιο Ιωάννη τον Βαπτιστή και Πρόδρομο, αλλά και προφήτη του χριστιανισμού που προετοίμαζε με την διδασκαλία του τον κόσμο να υποδεχθεί τον Μεσσία Χριστό, συμπεριλαμβάνεται η παλιά ιστορική βυζαντινή εκκλησία στα Δελιανά του δήμου Κολυμπαρίου. 

Φέτος, όμως, εξαιτίας των περιοριστικών μέτρων λειτουργήθηκε το πρωί της Πέμπτης για πρώτη χρονιά με κλειστές τις πόρτες και χωρίς προσκυνητές.

Την πανηγυρική Θεία Λειτουργία τέλεσε ο εφημέριος της τοπικής Ενορίας π. Μιχαήλ Μαλανδράκης που μας είπε: “Η εορταζόμενη βυζαντινή εκκλησία βρίσκεται στη γειτονιά του χωριού Πρόδρομος με απόσταση από τον κεντρικό δρόμο από και προς τα Δελιανά, μόνο 20 μέτρα επί κάθετου στενού δρόμου και είναι μονόχωρη καμαροσκέπαστη. Πρόκειται για κτίσμα περίπου του 1300 μ.Χ.  από τον Δομένικο Βενέρη του οποίου ο τάφος του υπήρχε εκεί που είναι τώρα το δεξί παράθυρο μ’ ένα υπέροχο γλυπτό το οποίο σήμερα βρίσκεται κάτω από το κωδωνοστάσιο του Ιερού Ναού με πολλές συμβολικές παραστάσεις όπως το παγώνι που συμβολίζει την αθανασία της ψυχής και το οικόσημο των Βενέρηδων».

Ο ίδιος, συνεχίζοντας την ξενάγησή μας στον νάρθηκα του ναού του Τιμίου Προδρόμου εξήγησε τι απεικονίζουν οι διάφορες τοιχογραφίες εκείνης της εποχής, ενώ για το καμπαναριό εξωτερικά του ναού τόνισε: « Kτίστηκε το 1891 και άλλαξε τότε η διαρρύθμιση της εκκλησίας. Την πανηγυρίζουμε  και στην αποτομή του Τιμίου Προδρόμου 29 του μηνός Αυγούστου”, 

Γιάννης και Ηλίας Κάκανος 

Εξωτερικές όψεις του ναού, ο οποίος είναι κτισμένος πάνω στα θεμέλια παλαιότερου ναού ίδιων διαστάσεων και συνδέεται με επίμηκες κτίσμα, του οποίου οι εξωτερικές επιφάνειες διαμορφώνονται με συνεχόμενα τυφλά αψιδώματα.  
Εσωτερικές  όψεις με το τέμπλο το οποίο αρχικά ήταν κτιστό μ’ ένα ένα είδος μικρού θρόνου στην κόγχη του ιερού καθώς επίσης με τοιχογραφίες στον νάρθηκα με ιδιαίτερα αναπτυγμένη την παράσταση της Δευτέρας Παρουσίας, που ξεκινούσε από τον κατεδαφισμένο μεσότοιχο και απλώνεται στις υπόλοιπες επιφάνειες σε συνδυασμό με λίγες σκηνές από τον ευαγγελικό κύκλο και το βίο του Προδρόμου. 
Το εικόνισμα του  Αγίου Ιωάννου του βαπτιστή και Προδρόμου 

Απαντήστε

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί.Τα υποχρεωτικά πεδία είναι σημειωμέα *

*

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Πηγαίνετε Στην Κορυφή
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com