Πέμπτη , 25 Απρίλιος 2024

Εναέρια πλάνα από τρία μικρά χωριά του Αποκόρωνα

Γράφουν οι Γιάννης και Ηλίας Κάκανος 

Την ομορφιά τριών μικρών κοντινών μεταξύ τους χωριών του Αποκόρωνα εκ των οποίων τα δύο έχουν το ίδιο όνομα, Καλαμίτσι Αλεξάνδρου το πρώτο, Καλαμίτσι Αμυγδάλου το δεύτερο και Εξώπολη το τρίτο, καταγράψαμε από ψηλά και χαμηλά το πρωί του Σαββάτου με διάφορα στιγμιότυπα τα οποία παραθέτουμε για κάθε χωριό ξεχωριστά. Η υψομετρική διαφορά σε αυτά τα τρία χωριά είναι περίπου ίδια και ανέρχεται από 110 έως 140 μέτρα. Σήμερα, ανήκουν στον δήμο Αποκορώνου με το Καλαμίτσι Αμυγδάλου και την Εξώπολη ν’ αποτελούσαν στο μακρινό παρελθόν σύμφωνα με την διοικητική διαίρεση της Κρήτης, το 1879 τον πέμπτο νομό της μεγαλονήσου που ήταν ο νομός Σφακίων.

Πανοραμική όψη από το Καλαμίτσι Αλεξάνδρου

Το Καλαμίτσι Αλεξάνδρου έχει οδική πρόσβαση από τρεις διαφορετικούς δρόμους και σύμφωνα με πληροφορίες, ο μόνιμος πληθυσμός από ντόπιους ανέρχεται σήμερα στους 55 περίπου κατοίκους, ενώ στην απογραφή του 2011 ήταν 88.  Ο κεντρικός ναός του χωριού είναι με ρυθμό σταυροειδή μετά τρούλου και είναι αφιερωμένος στην Αγία Τριάδα. Κοντά με το χωριό και μέσα σε μία σπηλιά βρίσκεται η εκκλησία του Αγίου Αντωνίου. Καταμεσής στην πλατεία του χωριού υπάρχει ένα παλιό πηγάδι σημείο αναφοράς για όλους τους ξένους, κυρίως περαστικούς οι οποίοι εντυπωσιάζονται και το απαθανατίζουν. Η χιλιομετρική απόσταση του χωριού από τα Χανιά είναι μόνο 30 χιλιόμετρα.   

……………………………………………………………………………………………………………………………..

Πανοραμική όψη από το Καλαμίτσι Αμυγδάλου

ΚΑΛΑΜΙΤΣΙ ΑΜΥΓΔΑΛΟΥ 

Η απόσταση που χωρίζει το ένα Καλαμίτσι από το άλλο με το πιο κοντινό τους σημείο δεν υπερβαίνει τα 500 μέτρα, διατηρώντας σχεδόν το ίδιο υψόμετρο. Ο μόνιμος πληθυσμός του χωριού σήμερα ανέρχεται σε 170 μόνιμους κατοίκους, ενώ με την τελευταία απογραφή ήταν 130. 

Η κεντρική εκκλησία είναι αφιερωμένη στους Αγίους Κωνσταντίνο και Ελένη και έχει κτιστεί εξ αρχής πριν από 90 περίπου χρόνια στη θέση που υπήρχε μικρότερος ναός αφιερωμένος στον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου. Στο χωριό υπάρχουν και δύο σημαντικές σπηλαιώδεις εκκλησίες που είναι αφιερωμένες στον Άγιο Παύλο η μία και στην Αγία Ελεούσα η άλλη. Και οι δύο πριν από πολλά χρόνια με μέριμνα του Πολιτιστικού Συλλόγου του χωριού ανακαινίσθηκαν. 

Την παλιά εποχή λειτουργούσε στο Καλαμίτσι Αμυγδάλου και συνεταιρισμός Μεταξιού. 

……………………………………………………………………………………………………………………………..

Πανοραμική όψη της Εξώπολης και του κάμπου της Γεωργιούπολης

ΕΞΩΠΟΛΗ

Τα εδαφικά όρια της Εξώπολης αρχίζουν από την παραθαλάσσια περιοχή Καλυβάκι  μέχρι  τη γέφυρα της Γεωργιούπολης και φτάνει στα ημιορεινά σε υψόμετρο 130 μέτρων. Η νοτιοανατολική πλευρά της Εξώπολης αποτελεί ιδανικό παρατηρητήριο με την μαγευτική θέα του απέραντου κάμπου της Γεωργιούπολης με τα γύρω χωριά και βουνά καθώς και την απεραντοσύνη της θάλασσας αφορμή που την έκανε ν’ αποκτήσει αξιόλογη τουριστική υποδομή κυρίως προς τα πεδινά.

Όπως μας πληροφόρησε ο Αντώνιος Καπαδουκάκης ή Αναγνώστης που είναι και ψάλτης της ενορίας “γειτονιές της Εξώπολης είναι και το Αργυρομούρι με την ιστορική εκκλησία του Αγίου Γεωργίου καθώς επίσης και η Κατούνα. Στον Άγιο Γεώργιο τηρείτε κάθε χρόνο το έθιμο με το πέταγμα του λεριού. Μέσα σε αυτό ο παπάς βάζει μπαρούτι, σκόρδο, αλάτι και λιβάνι. Αυτό το λέρι το πετάει στη συνέχεια στα πρόβατα που έχουν μαντρωθεί παράπλευρα της εκκλησίας. Τυχερό ζώο θεωρείται εκείνο που το λέρι θα ακουμπήσει και του το φορούν αμέσως για να το έχει όσο θα ζει προστατεύοντας από “κακό μάτι” τον ιδιοκτήτη και την οικογένεια του. Η κεντρική εκκλησία  είναι αφιερωμένη στην Κοίμηση της Θεοτόκου και τον Άγιο Δημήτριο. Πρόκειται για μια παλιά μεταβυζαντινή εκκλησία που άρχισε να κτίζεται το έτος 1888 για να αποπερατωθεί 20 χρόνια αργότερα  και να τελεστούν τα εγκαίνια το 1908. Την διακρίνει, μάλιστα ένα ιδιαίτερα σπάνιο χαρακτηριστικό με το να έχει ένα κλίτος όπως και έναν θόλο, ενώ υπάρχουν δύο Αγίες Τράπεζες και δύο κόγχες Ιερού”. 

Περισσότερα συλλεκτικά τεύχη του πολιτιστικού μας περιοδικού θα δείτε κάνοντας κλικ στον σύνδεσμο: 
 
https://eparxiakofos.gr/category/syllektika_teuxi/


   

Απαντήστε

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί.Τα υποχρεωτικά πεδία είναι σημειωμέα *

*

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Πηγαίνετε Στην Κορυφή
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com