Η Σίφνος είναι γνωστή από πολύ παλιά και για τη μαγειρική τέχνη, εξαιτίας του διάσημου αρχιμάγειρα Νίκου Τσελεμεντέ, που καταγόταν από τα Εξάμπελλα της Σίφνου. Μία από τις εκατοντάδες μαγειρικές συν ταγές του είναι και το Μαστέλλο, ένα φαγητό πολύ νόστιμο, ψημένο στον ξυλόφουρνο το οποίο έχει καθιερωθεί απ’ όλα τα νοικοκυριά του νησιού κάθε Μεγάλο Σάββατο. Η συνταγή είναι η παρακάτω:
Θα χρειαστούν τουλάχιστον τρία κιλά κρέας αρνί ή κατσικάκι το οποίο να είναι κομμένο σε μερίδες. Δύο νεροπότηρα κόκκινο ντόπιο κρασί. Αρκετή ποσότητα με ψιλοκομμένο άνηθο. Αρκετό αλατοπίπερο και στη συνέχεια στον πάτο του πήλινου σκεύους, που λέγεται «Μαστέλλο», θα στρωθούν σταυρωτά κληματόβεργες για να ακουμπήσει πάνω τους όλη η ποσότητα με το κρέας. Παράλληλα με τις ετοιμασίες μαριναρίσματος του κρέατος ανάβουμε τον ξυλόφουρνο και αφού πυρώσει αρκετά τον καθαρίζουμε βγάζοντας όλα τα κάρβουνα για να τοποθετήσουμε την πήλινη γάστρα ή Μαστέλλο και να αρχίσει το ψήσιμο. Πρόκειται για ένα φαγητό πολύ νόστιμο που αξίζει να το φτιάξετε κι εσείς.
ΜΠΡΑΒΟ ΦΙΛΕ ΓΙΑΝΝΗ ! ! ! ΔΕΝ ΜΑΣ ΞΕΧΝΑΣ …..ΠΑΡΑΜΕΝΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΚΑΛΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ ΤΟΥ ΝΗΣΙΟΥ ΜΑΣ
Ευχαριστώ πολύ φίλε Γιώργο. Πολύ σωστά τα λες.
Ακου να δεις Κ. Συναγρίδη πρέπει να κατέεις πως ο Γιάννης μας έπαέ είναι η πρεπιά τώ δημοσιογράφω!!!!!!!!!!!!!