Τετάρτη , 6 Δεκ 2023

Εκδήλωση τιμής και μνήμης για τη μάχη της Παναγιάς

Αρκετός κόσμος τίμησε με την παρουσία του στις 11.30’ το πρωί της Κυριακής την κορυφαία επετειακή εκδήλωση τιμής και μνήμης για τους πεσόντες στη Μάχη της Παναγιάς στο ομώνυμο χωριό Παναγιά στα Κεραμειά, εκεί όπου ο ηρωικός στρατός της Ε’ Μεραρχίας του ΕΛΑΣ πολέμησε στην Κατοχή απέναντι στα ναζιστικά στρατεύματα

Ως τόπο της αντίστασης τα Κεραμειά στα δύσκολα χρόνια της Κατοχής, έμειναν με χρυσά γράμματα στην νεότερη ελληνική ιστορία εξαιτίας της μεγάλης άνισης μάχης που δόθηκε πριν από 79 χρόνια μεταξύ μερικών εκατοντάδων ανταρτών του ΕΛΑΣ και των πολλαπλάσιων πάνοπλων σαν “αστακούς” στρατιωτών του Χίτλερ.  

Την εκδήλωση διοργάνωσε το Παράρτημα της Πανελλήνιας Ένωσης Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης και Δημοκρατικού Στρατού της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων και άρχισε με χαιρετισμό – καλωσόρισμα του κόσμου και των τοπικών Αρχών από το μέλος του Δ.Σ. του παραρτήματος της ΠΕΑΕΑ Κωστούλας Παπαδάκη,  η οποία τόνισε μεταξύ άλλων ότι “είμαστε και σήμερα στον ιερό αυτό τόπο σύμβολο αντίστασης και υψίστου πατριωτισμού εκτελώντας το υπέρτατο χρέος σε εκείνους που προσέφεραν τίμημα ακριβό την ίδια τη ζωή τους για μια ζωή με δικαιοσύνη και ειρήνη…”. 

Αμέσως μετά έγινε η έπαρση της Σημαίας, ενώ  τραγουδήθηκε από όλους ο Εθνικός μας Ύμνος. Ακολούθησαν χαιρετισμοί από τον πρόεδρο της ΠΕΑΕΑ Χαράλαμπο Πετράκη και τον αντιδήμαρχο του Δήμου Χανίων Γιάννη Νικηφοράκη, ενώ ένα απόσπασμα από το βιβλίο του μακαριστού τέως προέδρου Λευτέρη Ηλιάκη, διάβασε το μέλος του Δ.Σ. του παραρτήματος ΠΕΑΕΑ Αλέκος Παναγιώτης υπογραμμίζοντας: “ Στις 12 του Νοέμβρη του 1944 ο διοικητής του φρουρίου Κρήτης Γερμανός Μπεντάκ, ύστερα από τις κρούσεις που έκανε την 28η Σεπτέμβρη στις Αχλάδες – Αλετρουβάρι – Λούλο και την 15η Οκτωβρίου στο Βαρύπετρο – Μυλωνιανά, αποφασίζει να επιτεθεί κατά του ηρωικού 14ου συντάγματος και της έδρας της Μεραρχίας του ΕΛΑΣ για να τους εκμηδενίσει, όπως έλεγε. Η επίθεση άρχισε πολύ πρωί στον τομέα από Κάμπους μέχρι Κλεφτοπέραμα ύστερα από ολονύκτια προπαρασκευή, αφού με αυτοκίνητα έφερε από όλα τα χωριά τις διαθέσιμες δυνάμεις, μηδέ των πεζοναυτών των εξαιρουμένων. Υπολογίζεται ότι επιτέθηκαν πλέον των 1500 Γερμανών καλά εφοδιασμένων με τα σύγχρονα μέσα και βοηθούμενων από όλο το πυροβολικό της περιφέρειας Αποκορώνου και παραλιακής Κυδωνίας, μέχρι και του Πλατανιά συμπεριλαμβανομένου. Ο ΕΛΑΣ, στον τομέα που εκδηλώθηκε η γερμανική επίθεση, έχει δύναμη περίπου 600 ανδρών αραιά τοποθετημένων κατά φυλάκια στα δύο του τάγματα του 14ου Συντάγματος, τα οποία και δέχτηκαν την κρούση στους τομείς τους από Κατωχώρι – Γερόλακκο – Παναγιά – Κλεφτοπέραμα – Δέμπλα. Ο εχθρός είχε κύριο σκοπό την διάλυση και εκμηδένιση του ΕΛΑΣ, ενώ ήθελε ταυτόχρονα να τρομοκρατήσει τα Χανιά και την περιφέρεια. Επίσης ήθελε να αναπτερώσει το πεσμένο ηθικό των Γερμανών, που με τα νέα που μαθαίνουν  από τα άλλα μέτωπα και σαν στρατιώτες αδρανούντες, είχαν αρχίσει να παραλύουν και να αυτομολούν…”.              

Το μνημείο που στέκει αγέρωχα από το 1984 στην πλατεία του χωριού  έχει φιλοτεχνήσει ο καταξιωμένος Χανιώτης γλύπτης Γιάννης Μαρκαντωνάκης. 

 Ομιλία έγινε από τον αντιπρόεδρο του παραρτήματος της ΠΕΑΕΑ Στέφανο Μυλωνάκη ο οποίος αναφέρθηκε λεπτομερώς στα ιστορικά δρώμενα εκείνης της περιόδου αλλά και στο σήμερα με τα γεγονότα στην  Παλαιστίνη, σημειώνοντας: “ σήμερα ειδικά σε αυτή την δύσκολη κατάσταση με το Παλαιστινιακό Μέτωπο, είναι ιδιαίτερα σημαντικό να αναδειχθεί όλη αυτή η ιστορία με τις παρακαταθήκες που μας άφησαν οι μαχητές της εποχής, γιατί και εκείνη την περίοδο κατοχή ήταν και σήμερα στην Παλαιστίνη κατοχή έχουμε…”. 

Η εκδήλωση συνεχίστηκε με καταθέσεις στεφάνων, ανάγνωση ονομάτων πεσόντων, τήρηση ενός λεπτού σιγής στη μνήμη τους, ριζίτικα τραγούδια από τις Κρητικές Μαδάρες οι οποίες αξίζει να τονιστεί ότι είναι παρούσες συνεχώς για 39η χρονιά, ενώ ένα μέλος τους ο Πέτρος Τσακιράκης ο οποίος είναι και μέλος του Πολιτιστικού Συλλόγου Δρακόνας απήγγειλε αυτοσχέδιους στίχους. Ενδεικτικά παραθέτουμε ένα: “Ξημέρωμα στην Παναγιά κι πετεινοί δεν κράζουν γιατί επρωτοκράξανε όλμοι και πολυβόλα” 

Στο τέλος προσφέρθηκε κέρασμα από το χωριό.  . 

Γιάννης και Ηλίας Κάκανος 

Στο κτίριο αυτό ήταν η έδρα του Συντάγματος της ΕΛΑΣ αλλά δυστυχώς εξακολουθεί να παραμένει μισογκρεμισμένο εξαιτίας της αδιαφορίας των αρμοδίων φορέων της πολιτείας

Απαντήστε

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί.Τα υποχρεωτικά πεδία είναι σημειωμέα *

*

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Πηγαίνετε Στην Κορυφή
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com