Πέμπτη , 28 Μαρ 2024

Εκδήλωση τιμής και μνήμης για εκτελεσθέντες και δολοφονημένους στην κατοχή

ΣΤΟΝ ΚΑΚΟΠΕΤΡΟ 


Η μνήμη του ήρωα της Κατοχής Νικολάου Ιερωνυμάκη, καταγομένου  από την Γρα Κερά των Δελιανών  της πρώην επαρχίας Κισάμου που απαγχονίστηκε κατά την 28η Αυγούστου 1944 από τα Γερμανικά Στρατεύματα Κατοχής τιμήθηκε χθες το πρωί στον Κακόπετρο σε παράλληλη εκδήλωση μνήμης για τους εκτελεσθέντες κατοίκους του χωριού την Κατοχή από τους Ναζί. 

Το “παρόν” έδωσαν ο δήμαρχος Πλατανιά Γιάννης Μαλανδράκης με τους αντιδημάρχους Γιάννη Μαλακωνάκη και Γεώργιο Καλαϊτζάκη, δημοτικούς συμβούλους, τον πρόεδρο Τοπικού Συμβουλίου Κακοπέτρου  Νίκο Τσιχλάκη, τον επικεφαλής της δημοτικής παράταξης “Λαική Συσπείρωση” Δημήτρη Ανθούση, την περιφερειακή σύμβουλο της περιφερειακής ενότητας Χανίων Σοφία Μαλανδράκη – Κρασουδάκη, προέδρους Πολιτιστικών και άλλων Συλλόγων, καθώς και αρκετό κόσμο που κρατούσε αποστάσεις ασφαλείας.    

Στις 11 π.μ. εψάλη επιμνημόσυνη δέηση στο Μνημείο Πεσόντων στην πλατεία του χωριού από τους εφημέριους των Ενοριών Κακόπετρου π. Χρήστο Μπεκρή  και Καλαμιτσίου Αλεξάνδρου π. Νικόλαο Γιαννακουδάκη  για να ακολουθήσει χαιρετισμός από τον δήμαρχο Πλατανιά Γιάννη Μαλανδράκη, ομιλία από τον γραμματέα του Πολιτιστικού Συλλόγου Κακοπέτρου Γιάννη Περάκη, καταθέσεις στεφάνων, τήρηση ενός λεπτού σιγής και απόδοση του Εθνικού Ύμνου απ’ όλους. 

Η συνέχεια δόθηκε στον Πάνω Κακόπετρο στο Μνημείο του ήρωα Νικολάου Ιερωνυμάκη με επιμνημόσυνη δέηση και καταθέσεις στεφάνων, χαιρετισμό από τον δήμαρχο Πλατανιά Γιάννη Μαλανδράκη και σύντομη αναφορά στο τραγικό συμβάν από την κόρη του ήρωα, Μαρία Ιερωνυμάκη η οποία αφού ευχαρίστησε τον κόσμο που τίμησε με την παρουσία του την μνήμη των αδικοχαμένων κατοίκων του χωριού και του πατέρα της, επεσήμανε ότι “ δεν πρόλαβα να τον γνωρίσω, αφού ήμουν μόλις επτά μηνών”.  

Η κυρία Μαρία Ιερωνυμάκη 

ΝΕΟΣ ΧΩΡΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΝΗΜΕΙΟ  

Για τους εκτελεσθέντες κατοίκους του χωριού και τον απαγχονισμό του διερχόμενου από τον Κακόπετρο Ιερωνυμάκη καθώς και την μεταφορά του Μνημείου από το σημείο που βρίσκεται τώρα στον Κάτω Κακόπετρο σε θέση εντός του διαμορφωμένου χώρου στην πλατεία αναφέρθηκε στον διπλό χαιρετισμό του στα Μνημεία Κάτω και Πάνω Κακόπετρου, ο δήμαρχος Πλατανιά Γιάννης Μαλανδράκης, υπογραμμίζοντας, μεταξύ άλλων, τα εξής: “ Άλλη μια φορά αποτίουμε φόρο τιμής στα Μνημεία του Κακόπετρου για τους άνανδρα εκτελεσθέντες και δολοφονημένους από τους Ναζί τον Αύγουστο του 1944. Οφείλουμε σεβασμό στη μνήμη τους για να παραμένουν στη σκέψη μας μαθαίνοντας από εμάς και οι επόμενες γενιές ώστε να έχουμε το πολιτιστικό μας αποτύπωμα και να διατηρούμε και το πολιτιστικό μας βήμα”.

Ο ίδιος συνεχίζοντας επεσήμανε ότι “πολύ σύντομα θα μετακινηθεί το Μνημείο Πεσόντων από την άκρη της πλατείας που είναι τώρα εντός του διαμορφωμένου χώρου της πλατείας”, για να καταλήξει αναφερόμενος στον απαγχονισμό του αγωνιστή στην Κατοχή Νικολάου Ιερωνυμάκη σημειώνοντας πως “ το Μνημείο του φιλοτεχνήθηκε από τον Χανιώτη αρχιτέκτονα – μηχανικό Δημήτριο Χαριτάκη και τα αποκαλυπτήρια του τελέστηκαν στις 23 Σεπτεμβρίου και ώρα 11 το πρωί της Κυριακής στο σημείο της θυσίας του…”.    

ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΤΗΣ ΕΠΟΧΗΣ

Από την πλευρά του ο κεντρικός ομιλητής  γραμματέας του Πολιτιστικού Συλλόγου, Γιάννης Περάκης, ανέπτυξε λεπτομερώς τα δραματικά γεγονότα που έντυσαν στα μαύρα το χωριό και την περιοχή, τονίζοντας τα εξής: “ Στις 28 Αυγούστου 1944, τα χαράματα, οι πολλές δεκάδες Γερμανοί φασίστες που είχαν περικυκλώσει από τα μεσάνυκτα τον Κακόπετρο, όρμησαν μέσα στο χωριό πυροβολώντας και πετώντας δεκάδες χειροβομβίδες. Με τα πρώτα σημάδια παρουσίας που έδωσαν οι Γερμανοί, ο τότε πρόεδρος της Κοινότητας Κακοπέτρου Γεώργιος Περάκης, έσπευσε να δώσει το παρόν, πιστεύοντας ότι η παρουσία του θα καταλάγιαζε την αγριότητα και μέσω της διπλωματίας θα αποτρεπόταν κάθε βιαιότητα, αλλά μάταια. Τουφεκίστηκε λίγα μέτρα έξω από την κατοικία του”, για να συνεχίσει επισημαίνοντας ότι “ οι Ναζί εκτέλεσαν όλους τους άνδρες που έβρισκαν στο πέρασμα τους ενώ ορισμένους πριν τους εκτελέσουν τους βασάνισαν…”.  

Ο ίδιος αναφερόμενος στον αγωνιστή Νικόλαο Ιερωνυμάκη τόνισε ότι “ Το αυτοκίνητο που επέβαινε και ο αγωνιστής Ιερωνυμάκης  μετέφερε 17 άτομα και φτάνοντας εδώ στον Κακόπετρο στο σημείο που είναι το μνημείο του, το όχημα έπεσε πάνω σε μπλόκο που είχαν στήσει οι Γερμανοί οι οποίοι τους  κατέβασαν όλους  από το αυτοκίνητο που ήταν ένα φορτηγό και τους συγκέντρωσαν στην άκρη του δρόμου. Μετά από έρευνα στο όχημα, εντοπίστηκε η κρύπτη μαζί με τα πιστόλια και τα εκρηκτικά. Σιγή επικράτησε. Οι κατακτητές εν μέρει θαύμαζαν τους Κρητικούς οι οποίοι με τη σειρά τους άκουγαν με περιφρόνηση και αλληλεγγύη ο ένας για τον άλλο τις απειλές των Γερμανών ότι θα τους τουφέκιζαν όλους σε περίπτωση που δεν παρουσιάζονταν ο συνοδός των πυρομαχικών και των όπλων. Πάνω στην ώρα που η αγωνία και ο τρόμος είχαν κορυφωθεί ο Νικόλαος Ιερωνυμάκης με την ατσαλένια και κρυστάλλινη καρδιά του έκανε μερικά βήματα μπροστά κατευθυνόμενος προς τον επικεφαλής του μπλόκου, λέγοντας ότι ήταν δικό του το πολεμικό υλικό. Τα θηρία του ναζισμού έπεσαν πάνω του σαν πεινασμένα λιοντάρια έτοιμα να κατασπαράξουν τη λεία τους…»,  για να καταλήξει: « Μετά από άγρια βασανιστήρια τον κρέμασαν εδώ σε μια αχλαδιά. Δεν πρόδωσε, όμως, κανέναν συναγωνιστή και κανένα μυστικό  παρά τον άγριο βασανισμό του.  Προτίμησε τη δική του θυσία, τη δική του αυταπάρνηση σε πείσμα των βασανιστών. Τελικά ξεψύχησε προσφέροντας σαν ύστατη υπηρεσία προς την μητέρα πατρίδα την ίδια του τη σιωπή…».   

Γιάννης και Ηλίας Κάκανος 

Στιγμιότυπα από το Μνημείο του Νικολάου Ιερωνυμάκη στον Πάνω Κακόπετρο


KAKANOS_NEW_CARDS_.cdr

Απαντήστε

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί.Τα υποχρεωτικά πεδία είναι σημειωμέα *

*

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Πηγαίνετε Στην Κορυφή
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com