Σάββατο , 30 Σεπτέμβριος 2023

Εκδήλωση τιμής για τον καθηγητή Σταμάτη Φιλιππίδη

Ο Σταμάτης Φιλιππίδης

Το Κέντρο Κρητικής Λογοτεχνίας και η Περιφέρεια Κρήτης – Περιφερειακή Ενότητα Χανίων, θέλοντας να τιμήσουν τον Σταμάτη Φιλιππίδη, ομότιμο καθηγητή του Πανεπιστημίου Κρήτης, για την προσφορά του στα Γράμματα, στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, στο Κέντρο Κρητικής Λογοτεχνίας, στους φιλολόγους της Κρήτης και στα Χανιά, πραγματοποίησαν το απόγευμα του Σαββάτου στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων, τιμητική εκδήλωση. 

Για τον λαμπρό αυτόν επιστήμονα αναφέρθηκαν με χαιρετισμό τους ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης Αντώνιος Παπαδεράκης εκ μέρους της Περιφέρειας Κρήτης και την Περιφερειακή Ενότητα Χανίων, ενώ εκ μέρους της Ιεράς Μητροπόλεως Κυδωνίας και Αποκορώνου εκπροσωπώντας τον μητροπολίτη κ. Δαμασκηνό ο εφημέριος της Ενορίας Αγίου Νικολάου στο Μεϊντάνι π. Ιωάννης Τσαπάκος. Χαιρετισμό επίσης απηύθυνε και η Γραμματέας του Συνδέσμου Φιλολόγων Νομού Χανίων Σίτσα Κοτσιφάκη για να ακολουθήσουν λεπτομερείς ομιλίες στη συνέχεια με συντονίστρια της εκδήλωσης την Μαρίνα Αρετάκη από το Ειδικό διδακτικό προσωπικό του Πανεπιστημίου Κρήτης.  

Χαιρετισμοί 

Ο Αντώνιος Παπαδεράκης απονέμει συμβολικά δώρα στον τιμώμενο καθηγητή

“Ο Σταμάτης Φιλιππίδης είναι μια πολύ σημαντική προσωπικότητα που έχει συνεισφέρει και ως δάσκαλος – δάσκαλο των δασκάλων – τον χαρακτηρίζω εγώ,” επισημαίνει ο  Αντώνιος Παπαδεράκης για να συνεχίσει, υπογραμμίζοντας τα εξής: “Και ως άνθρωπος των γραμμάτων και της λογοτεχνίας με επίσης σημαντική προσφορά στα ελληνικά γράμματα και τη λογοτεχνία ειδικά την εποχή αυτή που οι ανθρωπιστικές σπουδές δυστυχώς αρχίζουν και περιθωριοποιούνται και ζούμε μια εποχή ομογενοποίησης της γλώσσας. Άρα είναι πολύ σημαντική η προσφορά του Σταμάτη Φιλιππίδη στην ελληνική παιδεία και ακόμα μια σημαντική, συγκριτική στον Κρητικό πολιτισμό με την δουλειά που έχει κάνει στα έργα και του Καζαντζάκη, και του Κονδυλάκη αλλά και άλλων Κρητικών λογοτεχνών. Είναι τιμή που μένει και ζει και δημιουργεί και ευχόμαστε να δημιουργεί για ακόμα πολλά χρόνια στα Χανιά”. 

Ο πρεσβύτερος Ιωάννης Τσαπάκος εκ μέρους του μητροπολίτη κ. Δαμασκηνού σημείωσε ότι “ σας καλωσορίζω κι εγώ με την σειρά μου σε αυτή την σημερινή τιμητική εκδήλωση για τον καθηγητή Σταμάτη Φιλιππίδη και του εύχομαι ο Θεός να τον δυναμώνει στο σπουδαίο έργο του των γραμμάτων και του πολιτισμού που επιτελεί ”. 

Από μεριάς του Σ.Φ.Ν.Χ. η  Σίτσα Κοτσιφάκη χαιρέτισε την τιμητική εκδήλωση προς τον Σταμάτη Φιλιππίδη αποκαλώντας τον δάσκαλο για να συνεχίσει τονίζοντας: “Σας ευχαριστούμε που με την στέρεη επιστημοσύνη σας μας μυήσατε, μέσω των ημερίδων και εκδηλώσεων του Συνδέσμου κυρίως την εικοσαετία 1990 – 2010 στη σημειωτική της λογοτεχνίας, εποχή που άρχισε να διαφοροποιείται στην εκπαίδευση η προσέγγιση και επεξεργασία των λογοτεχνικών κειμένων. Μας διδάξατε ότι η σημειωτική ανάλυση δεν αποσκοπεί να υποκαταστήσει το κείμενο ούτε αντιμάχεται άλλες μεθόδους αλλά, καταγράφοντας τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της λογοτεχνικής γλώσσας ως συστήματος, γίνεται ένας κώδικας επικοινωνίας που διευρύνει τα νοήματα του λογοτεχνικού κειμένου και απελευθερώνει τον αναγνώστη του. Μας διδάξατε ότι η λογοτεχνία είναι η δημιουργία του Ωραίου με μέσο τη γλώσσα και η αποκάλυψή του περνά μέσα από την εύρεση και κατανόηση της πολύπλοκης οργάνωσης του κειμένου…”.  

Ομιλίες

Ο Κώστας Μουτζούρης απονέμει συμβολικό δώρο στον Σταμάτη Φιλιππίδη

Για τον τιμώμενο καθηγητή μίλησαν αρκετοί με πρώτο τον Κώστα Μουτζούρη πρόεδρο του Κέντρου Κρητικής Λογοτεχνίας, που είπε: “ Ο Σταμάτης Φιλιππίδης ήταν ο πρώτος πρόεδρος του Κέντρου Κρητικής Λογοτεχνίας με τον οποίο συνεργαστηκαμε πολύ καλά. Ο Σταμάτης Φιλιππίδης έχει προσφέρει πολλά στους φιλολόγους των Χανίων και όλης της Κρήτης. Ο Σταμάτης Φιλιππίδης έχει προσφέρει πολλά στο Πανεπιστήμιο Κρήτης. Ο Σταμάτης Φιλιππίδης έχει διδάξει  στα Χανιά, στο χώρο αυτό για τους Χανιώτες, ξένη ποίηση. Ο Σταμάτης Φιλιππίδης έχει εργαστεί για το ανέβασμα των πνευματικών Χανίων. Ο Σταμάτης Φιλιππίδης είναι ένας άνθρωπος που ζει στα Χανιά και δημιουργεί για τα Χανιά”.  

Ο Ερατοσθένης Καψωμένος σημείωσε: “ Είναι προνόμιο να έχεις ολοκληρώσει το έργο σου και τον θεσμικό σου ρόλο ως πανεπιστημιακός , και να αποχωρείς συνοδευόμενος από εκδηλώσεις αγάπης και σεβασμού των μαθητών, των συναδέλφων σου, των πνευματικών φορέων της κοινωνίας που υπηρέτησες. Σε θυμούμαι στα νιάτα μας ανάμεσα στους πρωτοπόρους της Σημειωτικής στην Ελλάδα, χωρίς να λογαριάζεις ότι η επιλογή σου ήταν ενάντια στους συρμούς που επιβάλλουν οι σκοπιμότητες των διεθνών βιβλιακών αγορών. Ποτέ δεν δέχτηκες δεκανίκια εις βάρος της επιστημονικής δεοντολογίας ούτε καταδέχτηκες να υποχωρήσεις σε νοσηρά φαινόμενα ομαδοποιήσεων για να εξασφαλίσεις την πανεπιστημιακή σου ανέλιξη. Παρέμεινες αφοσιωμένος στην πανεπιστημιακή τάξη, χωρίς να λογαριάζεις προσωπικό κόστος. Και υπηρέτησες με αφοσίωση, με ακαδημαϊκό ήθος και με υποδειγματική σεμνότητα την παιδεία του τόπου, ξέροντας ότι συνήθως άλλοι κάνουν τη δουλειά κι άλλοι επιβραβεύονται…”. 

Η καθηγήτρια Αγγέλα Καστρινάκη και η παρουσιάστρια της εκδήλωσης Μαρίνα Αρετάκη

Η καθηγήτρια φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης Αγγέλα Καστρινάκη μέσα από μια λεπτομερή αναφορά έπλεξε με συγκινητικό ανθολόγιο την πολυσχιδή προσωπικότητα του Σταμάτη Φιλιππίδη από τότε που τον γνώρισε πρώτη φορά ως μαθήτρια, για να τονίσει μεταξύ άλλων ότι “ εκτός από καταπληκτικός φιλόλογος με πάθος για την εργασία του, για τη φιλολογία, για τη λογοτεχνία είναι ένας άνθρωπος  βαθιά δημοκρατικός και αντιτάχθηκε στη χούντα. Ο Σταμάτης Φιλιππίδης εκτός από φιλόλογος είναι και καλλιτέχνης, είναι ποιητής, έχει βγάλει μια ποιητική συλλογή  παλιά στο ξεκίνημα της καριέρας του πολύ ευαίσθητη με ποιήματα όπου έβλεπε κανείς πόσο τον αγγίζει ο πόνος των ανθρώπων, επίσης ως καλλιτέχνης έχει ασχοληθεί με τη ζωγραφική κι έχει φτιάξει θαυμάσια έργα. Ο Σταμάτης Φιλιππίδης ήταν ένας εξαιρετικός συνάδελφος στο  Πανεπιστήμιο Κρήτης που βοηθούσε με όλη την ευρύτατη παιδεία του όσους προσέτρεχαν στα φώτα του. Είναι ένας φωτεινός άνθρωπος…”.  

Ο επίκουρος καθηγητής νεοελληνικής φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης Γιάννης Δημητρακάκης τόνισε: “ Τον Σταμάτη Φιλιππίδη διακρίνει βαθιά αγάπη και γνώση της λογοτεχνίας και όχι μόνο της λογοτεχνίας αλλά επίσης της ζωγραφικής και της μουσικής, η καλλιτεχνική ευαισθησία και παιδεία, η σπάνια ευρυμάθεια, η συνδυαστική ικανότητα, η ασκητική αφοσίωση στο διάβασμα και τη μελέτη, το ακαταπόνητο ερευνητικό πνεύμα αποτελούν ουσιώδη γνωρίσματα της προσωπικότητάς του. Για όλους αυτούς τους λόγους ο τιμώμενος ενσαρκώνει ένα υψηλό ιδεώδες πνευματικής καλλιέργειας και παιδείας που μάλλον σπανίζει στις ημέρες μας”. 

Τέλος η Ελένη Κωβαίου υπεύθυνη των κλειστών συλλογών της βιβλιοθήκης του Πανεπιστημίου Κρήτης που ήταν φοιτήτρια του Σταμάτη Φιλιππίδη, τόνισε ότι  “ ο Σταμάτης Φιλιππίδης ήταν ο αγαπημένος δάσκαλος, μάς έμαθε να αγαπάμε τη νεοελληνική φιλολογία και την κλασική φιλολογία. Ήταν ο άνθρωπος που στήριζε τη λογοτεχνία μέσα από τη θεωρία της λογοτεχνίας και αυτό ήταν πράγμα σπάνιο για την εποχή μου στο Πανεπιστήμιο Κρήτης”. 

Με συγκίνηση για την τιμητική εκδήλωση στο πρόσωπο του ο Σταμάτης Φιλιππίδης δήλωσε τα εξής: “Νιώθω πολύ συγκινημένος και θέλω κατ’ αρχάς να ευχαριστήσω την Περιφέρεια Κρήτης και το Κέντρο Κρητικής Λογοτεχνίας για την εκδήλωση και μετά να πω ότι ήταν όλα πολύ συγκινητικά και πολύ γενναιόδωρα περισσότερα ίσως από όσο αξίζω, αλλά σας ευχαριστώ όλους, ο καθένας είχε διαφορετικά πράγματα να πει…”  

Η εκδήλωση έκλεισε με δώρα που προσφέρθηκαν στον Σταμάτη Φιλιππίδη από τον θεματικό αντιπεριφερειάρχη Αντώνιο Παπαδεράκη και τον πρόεδρο του Κέντρου Κρητικής Λογοτεχνίας Κώστα Μουτζούρη.  

Γιάννης και Ηλίας Κάκανος 

Στο κατάστημα μας οι τιμές παραμένουν ασυναγώνιστες. Ερωτόκριτος λοιπόν στην Αγία Μαρίνα. Γιάννης και Ηλίας Κάκανος. Τηλ. 6979457191 και 6906020120

Απαντήστε

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί.Τα υποχρεωτικά πεδία είναι σημειωμέα *

*

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Πηγαίνετε Στην Κορυφή
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com