Σάββατο , 25 Μάϊος 2024

Εκδήλωση Ροταριανού Ομίλου Χανίων για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση

Προβολή άρθρου

Τιμητική εορταστική εκδήλωση του Ροταριανού Ομίλου Χανίων πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Πέμπτης στο κέντρο διασκέδασης ΖΥΓΟΣ στον Κάτω Δαράτσο αφιερωμένη στα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση με αναφορά στα πολεμικά χρονικά εκείνης της περιόδου και του παλιού οπλισμού που χρησιμοποιούσαν οι αγωνιστές, ενώ ακολούθησαν βραβεύσεις στους ομιλητές, στους χορηγούς και στους αιμοδότες.  

Την εκδήλωση άνοιξε με χαιρετισμό του ο πρόεδρος του Ροταριανού Ομίλου Χανίων κ. Εμμανουήλ Δελάκης ευχαριστώντας τους παρευρισκόμενους που τίμησαν με την παρουσία τους την εκδήλωση. Μεταξύ αυτών ο πρόεδρος της Ένωσης Αποστράτων Αξιωματικών Νομού Χανίων Γεώργιος Φινοκαλιώτης ε.α. υποστράτηγος, ο πρόεδρος της Ένωσης Αποστράτων Αξιωματικών Πολεμικού Ναυτικού παραρτήματος Κρήτης, Μανώλης Σταματάκης αντιπλοίαρχος ε.α., ο διοικητής Ρόταρυ Ελλάδος Ιωάννης Κατσιγιάννης, η βοηθός Ροταριανών Κρήτης Λίτσα Χριστοδουλάκη, ο συλλέκτη – αναβιωτής αρμάτων του 1821 Νεκτάριος Καλλιγιάννης από το Ρέθυμνο κ.α.  

Στις ομιλίες τους τόσο ο κ. Φινοκαλιώτης όσο και ο κ. Σταματάκης αναφέρθηκαν λεπτομερώς στα ιστορικά γεγονότα της εποχής υπογραμμίζοντας αντίστοιχα μεταξύ άλλων τα εξής: “Η στρατιωτική οργάνωση των επαναστατημένων Ελλήνων στηρίχθηκε κυρίως στα στρατεύματα των ατάκτων και στον τακτικό στρατό” επισημαίνει ο κ. Φινοκαλιώτης και συνεχίζοντας τονίζει: “ Τα στρατεύματα των ατάκτων είχαν την απολεκτική οργάνωση  από περιοχή σε περιοχή. Η δομή τους στηριζόταν στην κοινωνική δομή των τοπικών κοινωνιών δηλαδή από το ίδιο χωριό  και συγκροτούσαν τα στρατεύματα των ατάκτων.Οι βασικές προτεραιότητες που έπρεπε να δοθούν στα στρατεύματα αυτά ήταν η εκπαίδευση και η πειθαρχία προκειμένου να περιορίσουν την μάστιγα των λιποταξιών διότι αυτοί που αποτελούσαν τα στρατεύματα μετά από κάθε νίκη και χαλιναγώγηση εύρισκαν τον εύκολο δρόμο να επιστρέψουν ξανά στα σπίτια τους. Αυτός ο οποίος έβαλε τους κανόνες ήταν ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης.ο οποίος σε ηλικία 50 ετών ήρθε στην Ελλάδα έχοντας γνώσεις από την υπηρεσία του στον αγγλικό στρατό οπότε άρχισαν να οργανώνονται τα στρατόπεδα των ατάκτων…”. 

Από μεριάς του ο κ. Σταματάκης σημείωσε ότι “ καθοριστική σημασία στον αγώνα του 1821 συνετέλεσε το ναυτικό και ο τρινήσιος στόλος από ΄Υδρα, Σπέτσες και Ψαρά, που κυρίως ασχολιόταν με το εμπόριο αλλά με την έναρξη του αγώνα, τα πλοία αυτά μετασχηματίστηκαν άμεσα σε πολεμικά πλοία τα οποία εντάχθηκαν σε επιχειρήσεις του ναυτικού σε ναυμαχίες με τα πλοία της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Το κυριότερο όπλο τους ήταν τα πυρπολικά και η ψυχή των ανθρώπων που ήταν μέσα σε αυτά τα πλοία. Μεταξύ των ναυμαχιών που έγιναν η σοβαρότερη που καθόρισε εν μέρη την έκβαση του αγώνα ήταν η ναυμαχία του “Γέροντα” και ολοκληρώθηκε η έκβαση της Επανάστασης το 1829 με την ναυμαχία του “Ναυαρίνο” και την συμμετοχή των ναυτικών δυνάμεων της Γαλλίας και της Αγγλίας”.   

Την σειρά των αρμάτων από ξύλινα μέχρι σιδερένια εξήγησε παραστατικά ο συλλέκτης – αναβιωτής Νεκτάριος Καλλιγιάννης από το Ρέθυμνο, υπογραμμίζοντας ότι “εκείνη την εποχή δεν υπήρχε η δυνατότητα να έχουμε σιδερένια όπλα και κατασκευάζαμε αυτοσχέδια από ξύλο. Τα ξύλινα όπλα λοιπόν είναι και τα πιο τιμημένα γιατί δείχνουν το πάθος του λαού μας για την λευτεριά του” για να εξηγήσει τον ρόλο κάθε όπλου από αυτά όπως είναι η σπαθόβεργα, η χουρχούδα και η σφεντόνα ακόμα, ενώ συνεχίζοντας, αναφέρθηκε σε όλες τις άλλες κατηγορίες αρμάτων της εποχής. 

Ηλίας Ι. Κάκανος 

Στιγμιότυπο λίγο πριν αρχίσει η εκδήλωση 
Βράβευση εθελοντών αιμοδοτών φοιτητών του Πολυτεχνείου Κρήτης.Τα τιμητικά διπλώματα επιδόθηκαν από την Αρχόντισσα Ναναδάκη – Παπαδερού και Εμμανουήλ Κελαιδή πτεράρχου ε.α.  

 

Επιδόσεις αναμνηστικών διπλωμάτων εις τους ομιλητές Γεώργιο Φινοκαλιώτη ε.α. υποστράτηγο ( πάνω ) και Μανώλη Σταματάκη αντιπλοίαρχο ε.α. και τέως δήμαρχο Νέας Κυδωνίας (κάτω) για τις ομιλίες τους περί της συμβολής του Στρατού και του Πολεμικού Ναυτικού στην απελευθέρωση της Ελλάδος από τον Οθωμανικό ζυγό καθώς επίσης και της προσφοράς τους στην πατρίδα από θέσεις ευθύνης. 

Βράβευση της πρώην και της σημερινής διεύθυνσης του Ζαχαροπλαστείου “Μοντέρνο” που για 70 και πλέον χρόνια λειτουργεί στην πόλη μας. 

  

Βράβευση του Ροταριανού Στεργίου Στέργιου οργανωτή και εμπνευστή της αιμοδοσίας.
Από την παρουσίαση αρμάτων  της εποχής του 1821

Απαντήστε

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί.Τα υποχρεωτικά πεδία είναι σημειωμέα *

*

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Πηγαίνετε Στην Κορυφή
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com