Κυριακή , 16 Ιούνιος 2024

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΡΟΤΑΡΙΑΝΩΝ -100 χρόνια από τη Μικρασιατική καταστροφή – Και βραβεύσεις πολιτών

 

Τιμητική εορταστική εκδήλωση από τον Ροταριανό Όμιλο Χανίων αφιερωμένη στα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική καταστροφή πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Πέμπτης παρουσία αρκετών μελών και κόσμου στο κέντρο διασκέδασης “ΖΥΓΟΣ” στον Κάτω Δαράτσο. Παράλληλα τιμήθηκαν συντοπίτες ως χορηγοί κυρίως του Ομίλου καθώς επίσης και η αδελφότητα Μικρασιατών Νομού Χανίων. 

Ο ομιλητής κ. Μάρκος Μαρινάκης

Κεντρικός ομιλητής στην εκδήλωση  με θέμα “ Πολεμική Συμφορά του Έθνους”  ήταν ο ιστορικός ερευνητής, συγγραφέας και δασολόγος Μάρκος Μαρινάκης αντλώντας, όπως διευκρίνησε, υλικό από το νέο του βιβλίο που φέρει τον ίδιο τίτλο. “Το 1920 με τη συνθήκη των Σεβρών η Ελλάδα απλώνεται σε δύο Ηπείρους και και πέντε θάλασσες με πρωθυπουργό τον Ελευθέριο Βενιζέλο” επισημαίνει ο κ. Μαρινάκης για να συνεχίσει υπογραμμίζοντας μεταξύ άλλων τα εξής: “ Όμως, με τη Μικρασιατική καταστροφή και την εκδίωξη του Ελληνικού στρατού και των Ελλήνων από την Μικρά Ασία και τη συνθήκη της Λωζάνης το 1923 περιορίζεται η Ελλάδα στα σημερινά περίπου σύνορα της. Οι Έλληνες εδιώχθησαν κακήν κακώς από τις προγονικές τους εστίες. Ο Νίκος Καζαντζάκης το 1922 βρισκόταν στο Βερολίνο. Η Μικρασιατική καταστροφή τον συνταράζει όπως αναφέρει και ο Παντελής Πρεβελάκης στη χρονογραφία του βίου του Νίκου Καζαντζάκη που έγραψε στο αφιέρωμα του τεύχους των Χριστουγέννων του 1959 στο περιοδικό Νέα Εστία σελίδα 11. Από το Βερολίνο ο Νίκος Καζαντζάκης στις 6 Σεπτεμβρίου 1922 ταχυδρομεί στον αδερφό της γυναίκας του τον Λευτέρη Αλεξίου, λόγιο της εποχής, επιστολή που γράφει ότι ετοιμάζει σχετικό βιβλίο με τίτλο “Πολεμική Συμφορά του Έθνους” και του στέλνει 65 φωτοκάρτες από τη Μικρασιατική καταστροφή που θα εμπλουτίσουν τα κείμενα του βιβλίου. Τα χειρόγραφα κείμενα ο Νίκος Καζαντζάκης είχε αργότερα συλλέξει και συντάξει 1ο από περιγραφές προσφύγων Μικρασιατών που συνάντησε στην Αθήνα. 2ο Από πολιτικά, στρατιωτικά κλπ αρχεία”. 

Συνεχίζοντας την εξιστόρηση σημαντικών ιστορικών ντοκουμέντων ο κ. Μαρινάκης σημείωσε: “ Ο Νίκος Καζαντζάκης ήταν και λογοτέχνης με αποτέλεσμα να εμπλουτίσει τα κείμενα του με λογοτεχνικό λόγο για να γίνονται γλαφυρότατα στην ανάγνωση. Από το σύνολο αυτών των χειρόγραφων αναφορών δειγματικά παρουσιάζω επτά για να καταλάβομε πως εκείνος βίωσε την Μικρασιατική καταστροφή”, για να ακολουθήσει στη συνέχεια προβολή από μια σειρά εικόνων…”.  

Ο πρόεδρος του Ομίλου Ροταριανών Χανίων Εμμανουήλ Δελάκης κατά τον χαιρετισμό- καλωσόρισμα στους παρευρισκόμενους επεσήμανε πως παράλληλα θα τιμηθεί η αδελφότητα Μικρασιατών Χανίων, ο συλλέκτης παραδοσιακών κρητικών όπλων, Καλλιγιάννης και οικονομικοί χορηγοί του Ομίλου. 

Από μεριάς της αδελφότητας Μικρασιατών Νομού Χανίων, η πρόεδρος κα Στέλλα Γκοζάνη – Χαριτάκη με δήλωση της στα “Χ.ν.” σημείωσε ότι “ η αποψινή τιμή της αδελφότητος από τον Όμιλο Ροταριανών Χανίων και τον πρόεδρο τους κ. Εμμανουήλ Δελάκη αποτελεί μεγάλη τιμή για εμάς τους απογόνους των ξεριζωμένων Ελλήνων από τα ιερά χώματα της Ελληνικής Μικράς Ασίας”.  

Ηλίας Ι. Κάκανος 

 

Ο χάρτης της μεγάλης Ελλάδας επί Ελευθερίου Βενιζέλου και εικόνες με τον διωγμό… 

…………………………………………………………………….

Απαντήστε

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί.Τα υποχρεωτικά πεδία είναι σημειωμέα *

*

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Πηγαίνετε Στην Κορυφή
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com