Δευτέρα , 4 Δεκ 2023

Εκδήλωση προς τιμήν της 30χρονης εκλογής του Οικουμενικού Πατριάρχου Βαρθολομαίου

Εκδήλωση προς τιμήν της Α.Θ. Παναγιότητος του Οικουμενικού Πατριάρχου Κυρίου Βαρθολομαίου, με αφορμή την συμπλήρωση τριάντα χρόνων από την ημέρα εκλογής και ενθρονίσεως του, πραγματοποιήθηκε  το απόγευμα της Τετάρτης στην ευρύχωρη αμφιθεατρική αίθουσα εκδηλώσεων της Ορθόδοξης Ακαδημίας Κρήτης, στο Κολυμπάρι, τηρουμένων των μέτρων διαφύλαξης της δημόσιας υγείας.  

Ομιλητής στην λαμπρή εκδήλωση ήταν ο σεβασμιώτατος μητροπολίτης Κρήνης, καθηγητής της Θεολογικής Σχολής Αθηνών και πρόεδρος του Τμήματος Κοινωνικής Θεολογίας και Θρησκειολογίας του Ε.Κ.Π.Α. κ. Κύριλλος με θέμα “Το Οικουμενικό Πατριαρχείο και ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος (1991 -2021). 

Περί ώρα 17.30’ αφίχθη στην Ορθόδοξο Ακαδημία Κρήτης ο μητροπολίτης κ. Κύριλλος υποδεχόμενος από τον μητροπολίτη Ρεθύμνου και Αυλοποτάμου κ. Ευγένιο, τοπικούς Ιεράρχες, κλήρο και λαό. Ακολούθησαν χαιρετισμοί. 

ΑΜΦΙΛΟΧΙΟΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΚΙΣΑΜΟΥ ΚΑΙ ΣΕΛΙΝΟΥ 

Ο μητροπολίτης Κισάμου και Σελίνου κ. Αμφιλόχιος έπλεξε το εγκώμιο του Οικουμενικού Πατριάρχου, σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι “ μετά πάντων ημών Κύριος ο Θεός όπως χαρίζει υγεία, τιμή εις τον Θεοπρόβλητο Ιεράρχη της Οικουμενικής Ορθοδοξίας, δύναμη κραταιά, δύναμη Θεόπνευστη, χρήση διαρκής, θάρρος απαράμιλλο ώστε να πρωτοστατεί. Να εξακολουθεί  να κυβερνηθεί επί μακρόν το σκάφος της Εκκλησίας…”. 

Αμέσως μετά απηύθυνε χαιρετισμό ο εντιμολογιότατος διευθυντής της Ο.Α.Κ. κ. Κωνσταντίνος Ζορμπάς επισημαίνοντας: “ Στη σημαντική σημερινή εκδήλωση της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Εκκλησίας της Κρήτης, προσφέρουμε κι εμείς, σύσσωμο το προσωπικό του Ιδρύματος τον σεβασμό, την ευγνωμοσύνη και την αγάπη στο πρόσωπο της Α.Θ. Παναγιότητος του Οικουμενικού Πατριάρχου κ. Βαρθολομαίου. Δια την 30ντακονταετία του Πατριαρχείου έχουν ήδη γραφτεί την τελευταία περίοδο πολλά και σημαντικά και σίγουρα πολλά θα ακολουθήσουν…”.  

ΣΤΑΥΡΟΣ ΑΡΝΑΟΥΤΑΚΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΚΡΗΤΗΣ

Στο πολυσήμαντο έργο, τα προτάγματα και την πνευματική και κοινωνική συμβολή του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου στην ενδυνάμωση της Ορθοδοξίας αλλά και την ανάδειξη και προώθηση των κορυφαίων ζητημάτων του 21ου αιώνα, αναφέρθηκε ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, στο χαιρετισμό του κατά την τιμητική εορταστική εκδήλωση που οργάνωσε η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Κρήτης, στην Ορθόδοξη Ακαδημία Κρήτης στο Κολυμπάρι Χανίων, για την συμπλήρωση 30 ετών Πατριαρχίας στον Οικουμενικό Θρόνο του κ.κ.Βαρθολομαίου. Παρόντων των μελών της Ιεραρχίας της Κρήτης, του Μητροπολίτη Κρήνης, κληρικών, Αρχών και θεσμικών εκπροσώπων, ο Περιφερειάρχης Κρήτης, είπε, πως «με τη συμπλήρωση των τριάντα χρόνων από την ημέρα που ο Πατριάρχης μας, ανέλαβε τον Οικουμενικό Θρόνο, θεωρούμε ως Περιφέρεια Κρήτης, πως η Ορθόδοξη Εκκλησία σήμερα, όχι μόνο αναδεικνύει τα προβλήματα του 21ου  αιώνα, αλλά πολύ περισσότερο δείχνει το δρόμο για τη διαχείρισή τους, προβάλλοντας τα μηνύματα και τη διδασκαλία της Ορθόδοξης πίστης ανά τους αιώνες». Ο κ. Αρναουτακης ευχήθηκε με αισθήματα τιμής και σεβασμού στην Αυτού Θειοτάτη Παναγιότητα στον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο, Υγεία και Δύναμη, προς όφελος – όπως ανέφερε – του Πατριαρχείου της Κωνσταντινουπόλεως, της Ορθοδοξίας και της Οικουμένης.

Επίσης, στο χαιρετισμό του ο κ. Αρναουτάκης αναφέρθηκε στο λόγο και στα μηνύματα του Οικουμενικού Πατριάρχη στην δύσκολη αυτή περίοδο της πανδημίας, στην αλληλεγγύη, την συνεργασία στην συμπόρευση ανθρώπων αλλά και στην άρρηκτη σχέση του Φαναρίου με την Κρήτη.

 Ο κ. Αρναουτάκης χαρακτήρισε το Φανάρι, ως φάρο και κιβωτό της Ορθοδοξίας, όπου ο Οικουμενικός μας Πατριάρχης, αμβλύνει τις διαφορές, οδηγεί την εκκλησία και το πλήρωμά της «από το εγώ στο εμείς» και ότι, με λόγια και με έργα οδηγεί την Ορθοδοξία σαν μια ομάδα που αντιμετωπίζει με αλτρουισμό τον κίνδυνο.

Ο κ Αρναουτάκης επίσης πρόσθεσε, ότι, «για την Κρήτη, το νησί που σημαδεύτηκε από το ιερά βήματα του Αποστόλου Παύλου, τον τόπο που φωτίστηκε από τον πρώτο επίσκοπο Τίτο, η πνευματική δύναμη του Οικουμενικού μας Πατριαρχείου, της Εκκλησίας της Κωνσταντινουπόλεως, η οποία ακόμη και σε πιο χαλεπούς καιρούς, υπήρξε φάρος ελπίδας και στήριγμα του γένους, διασώζοντας μαζί με την πίστη και την ελληνική γλώσσα και την ξεχωριστή πολιτισμική μας ταυτότητα, είναι δεδομένη.

Η παρουσία του Οικουμενικού μας Πατριάρχη στο νησί, κάθε φορά που επισκέπτεται την Κρήτη, την πνευματική θυγατέρα του Πατριαρχείου δίνει δύναμη και ελπίδα. Γιατί όταν η κοινωνία βρίσκεται σε σύγχυση βιώνοντας το αίσθημα της ανασφάλειας, η Ορθόδοξη Εκκλησία έχει τη δύναμη να προσφέρει δύναμη και διέξοδο..». 

ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΑΛΑΝΔΡΑΚΗΣ ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΠΛΑΤΑΝΙΑ

Ο δήμαρχος Πλατανιά κ. Γιάννης Μαλανδράκης του οποίου η Ο.Α.Κ. συμπεριλαμβάνεται στα όρια του Δήμου που διοικεί, υπογράμμισε: “ Όταν η Ορθόδοξη Ακαδημία μας Κρήτης υποδέχεται δράσεις και εκδηλώσεις και μάλιστα έχουμε πάρα πολλές φορές την αγαθή τύχη να κάνουμε δράσεις από κοινού, ιδιαίτερα για την παιδεία μας για τους νέους ανθρώπους, για το περιβάλλον  και μάλιστα δράσεις οι οποίες το κοινωνικό τους ενδιαφέρον δεν αφορά μόνο μία συγκεκριμένη ομάδα πληθυσμού αλλά πράγματι το σύνολο της κοινωνίας, πολλών δε μάλλον η χαρά που έχουμε σήμερα να γίνεται στην Ο.Α.Κ. ένα γεγονός το οποίο συνδέεται με τα 30 χρόνια Πατριαρχίας του Πατριάρχη μας του Παναγιοτάτου κ. Βαρθολομαίου…”.  

ΜΑΝΟΥΣΟΣ ΒΟΛΟΥΔΑΚΗΣ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΝΟΜΟΥ ΧΑΝΙΩΝ 

Ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Χανίων Μανούσος Βολουδάκης τόνισε: “Με αισθήματα χαράς και σεβασμού τιμούμε τα 30 χρόνια της Πατριαρχίας του Οικουμενικούς μας Πατριάρχου τιμώντας στο πρόσωπό του πρώτα απ’ όλα τον ίδιο τον θεσμό, τον θεσμό του Οικουμενικού μας Πατριαρχείου που δεν πρέπει να ξεχνάμε ποτέ ότι και σήμερα όπως στους περισσότερους αιώνες της υπάρξεως και λειτουργίας του, βάλλεται από πολλές πλευρές. Αυτό δεν πρέπει να το ξεχνάμε και να εκφράζουμε οι Ορθόδοξοι  και πρώτα απ’ όλα οι Έλληνες παντού και πάντα την στήριξη μας προς αυτό. Τιμούμε όμως και το πρόσωπο του Πατριάρχου καθ αυτό ενός Πατριάρχου ο οποίος κατάφερε να βάλει  την Ορθόδοξη Εκκλησία μας μέσα στο σύνολο κόσμου χωρίς ποτέ να αποστεί από τις πανάρχαιες αρχές και ρίζες της Εκκλησίας μας, την ταυτότητα της και την παράδοση των πατέρων”  

ΟΜΙΛΙΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΚΡΗΝΗΣ 

Λεπτομερής και πολυσέλιδη η ομιλία του μητροπολίτη Κρήνης κ. Κυρίλλου ο οποίος μέσα από ένα “ανθοστόλιστο” τιμητικό και επαινετικό κείμενο για τα 30 χρόνια από την εκλογή της Α.Θ. Παναγιότητος του Οικουμενικού Πατριάρχου κ. Βαρθολομαίου, επισημάνθηκαν μεταξύ άλλων τα εξής: “ Θα ήθελα καταρχήν να εκφράσω τις θερμές μου ευχαριστίες στην Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Κρήτης για τη σημερινή εκδήλωση. Στην οργανωτική επιτροπή αυτής της εκδήλωσης υπό τον σεβασμιώτατο μητροπολίτη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Ευγένιο. Και βεβαίως να εκφράσω τις ευχαριστίες μου προς τον μητροπολίτη Κισάμου και Σελίνου κ. Αμφιλόχιο για την τιμητική πρόσκληση να είμαι ομιλητής σε αυτή την εκδήλωση, Η αλήθεια βεβαίως είναι ότι με δυσκολία ανέλαβα αυτό το καθήκον γιατί πιστεύω ότι θα πρέπει να είμαστε φειδωλοί στα χρόνια όταν ότι και να παρουσιάσουμε την προσωπογραφία ζώντων .ανθρώπων και δεν αφήνουμε τον χρόνο και την ιστορία να εκφέρουν από απόσταση τις δικές τους πιο αντικειμενικές κρίσεις. Η αποδοχή όμως της πρόσκλησης οφείλετε στον σεβασμό στην απόφαση τη Συνοδική της Εκκλησίας της Κρήτης, αλλά και στον σεβασμό μου στο πρόσωπο του Οικουμενικού Πατριάρχου κ. Βαρθολομαίου. τον οποίο εξαρχής θα πρέπει να πω ότι τον θεωρώ μια πολυσχιδή χαρισματική προσωπικότητα, μια ιδιαίτερη ευλογία του Θεού κατά τα τελευταία 30 χρόνια να πηδαλουχεί το Οικουμενικό Πατριαρχείο μέσα σε αντίξοες συνθήκες εσωτερικές και εξωτερικές καθιστώντας όχι απλά τον εαυτό του αλλά τη Μεγάλη του Χριστού Εκκλησία σεβαστή  σε διορθόδοξο διαχριστιανικό, διαθρησκευτικών και διεθνές επίπεδο ανάμεσα σε θρησκευτικούς και πολιτικούς ηγέτες αλλά και σε εκατομμύρια πιστών και μη πιστών ανεξαρτήτως ομολογιακής προέλευσης ή θρησκευτικής παράδοσης. Το πιο εντυπωσιακό βεβαίως είναι να διαπιστώνει κανείς την θετική αποτίμηση της προσωπικότητάς του  από ανθρώπους που δεν έχουν θρησκευτική ταυτότητα αυτοπροσδιοριζόμενοι ως αγνωτικιστές ή άθεοι ή από μία τελείως χαλαρή και δύσκολα προσδιοριζόμενη θρησκευτική συνείδηση. Όταν διαπιστώνει κανείς αυτό το τελευταίο, αυτό του δίνει την ευκαιρία να διαλογιστεί  εάν πράγματι μπορεί να σκεφτεί και μάλιστα καλόπιστα το πως μπορεί να συμβαίνει αυτό σε τέτοια κλίμακα και σε τέτοιο βαθμό όταν μάλιστα είναι γνωστή η φράση ότι είναι δύσκολο να αρέσει κανείς  σε όλους και ακόμα και στους περισσότερους. Η εξήγηση  στην απορία αυτή  δεν μπορεί να είναι άλλη  από το γεγονός ότι ο λόγος του Πατριάρχη Βαρθολομαίου έχεδι ασφαλώς κάτι να πει σε πιστούς και σε μη πιστούς, σε Ορθόδοξους και μη Ορθόδοξους, σ χριστιανούς, σε εβραίους και μουσουλμάνους και βουδιστές και οτιδήποτε άλλο…”.          

Η εκδήλωση περιέκλειε και ψυχαγωγικό πρόγραμμα με την συμμετοχή ανδρών του Συλλόγου Ριζιτών “Η Κίσαμος” που τραγούδησαν ριζίτικα, καθώς επίσης και της χορωδίας του Ωδείου της Ιεράς Μητρόπολης Κισάμου και Σελίνου που τραγούδησε επιλεκτικά τραγούδια με αναφορά στην Πόλη.  

Γιάννης και Ηλίας Κάκανος   

Απαντήστε

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί.Τα υποχρεωτικά πεδία είναι σημειωμέα *

*

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Πηγαίνετε Στην Κορυφή
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com