Πέμπτη , 18 Απρίλιος 2024

Εκδήλωση μνήμης της γενοκτονίας των Ποντίων

 

Η καθιερωμένη επετειακή εκδήλωση μνήμης για τη γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου τελέστηκε το απόγευμα του Σαββάτου στο Μνημείο Πεσόντων της πόλης μας μ’ επιμνημόσυνη δέηση, καταθέσεις στεφάνων, ενός λεπτού σιγής, ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου και ομιλία για τα ιστορικά γεγονότα της Γενοκτονίας. Το «παρών» έδωσαν πολιτικές και στρατιωτικές Αρχές, εκπρόσωποι σωμάτων ασφαλείας, συλλόγων φορέων και αρκετός κόσμος.

Λεπτομερή συγκινητική αναφορά στα δραματικά ιστορικά γεγονότα της περιόδου για το  αίμα χιλιάδων μαρτύρων, ανδρών, γυναικών, παιδιών και βρεφών, του Ποντιακού λαού, έκανε στην ομιλία της η πρόεδρος του Συλλόγου Ποντίων «Παναγία Σουμελά», κα Σιμέλα Καραβάνου, υπογραμμίζοντας, μεταξύ άλλων τα εξής: «Σήμερα τιμάμε τα θύματα της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου. Των Ελλήνων, που πριν 3.000 χρόνια αποίκησαν στον Άξενο Πόντο, από τον Φάση ποταμό κοντά στο σημερινό Βατούμ, (την Ηράκλεια την Ποντική),  μέχρι  την Αμισό και από την περιοχή του Σοχούμ, στα ανατολικά , έως την Σινώπη δυτικά.

Σε αυτή τη γη, η παρουσία των Ελλήνων χρονολογείται από την αρχαιότητα. Οι Έλληνες θαλασσοπόροι, αφού κατέκτησαν από την εποχή του χαλκού, τις ακτές του Αιγαίου Πελάγους, με τα βελτιωμένα ποντοπόρα  πλοία τους, αποτόλμησαν να γνωρίσουν και την ανθρωποφάγα θάλασσα, του Άξενου Πόντου. Μίλητος,  Σινώπη , Τραπεζούντα , Κρώμνα, Κύτωρο και άλλες λαμπρές αποικίες, που άνθησαν και συνέχισαν τις παραδόσεις τα ήθη και τα έθιμα της μητροπολιτικής Ελλάδας».

Η ίδια συνεχίζοντας, επεσήμανε: «Οι Τούρκοι, διέπραξαν δύο γενοκτονίες από το 1914 μέχρι το 1922.  Την Γενοκτονία των Αρμενίων και την γενοκτονία των Ποντίων. Δυστυχώς,  ούτε  τα Ελληνικά  βιβλία της Ιστορίας δεν αναφέρονται στα γεγονότα που διαδραματίστηκαν,  όλα εκείνα τα χρόνια στον Πόντο.

 Πόσα παιδιά σήμερα είναι πεπεισμένα για την Ελληνικότητα των Ποντίων και πόσα παιδιά, αλλά και μεγάλοι,  είναι ενημερωμένα για την γενοκτονία, που συνετελέσθη εις βάρος των Ελλήνων του Πόντου;
Τα γεγονότα με μεγάλη δυσκολία τα μαθαίνουμε ακόμα και σήμερα. Συστηματικά και σκόπιμα αποκρύπτονται. Προσπαθούν να ελαχιστοποιήσουν τις ευθύνες, να επιβληθεί μια  λογική εξισορρόπησης, “μας κάνανε και τους κάναμε”.  Οι δυνάμεις της βίας, της βαρβαρότητας και του ρατσισμού, πάντοτε μέσα στην Ιστορία, επιδίωκαν την λήθη των γεγονότων και την παραγραφή των αδικημάτων που είχαν διαπράξει, ώστε να μπορούν να τα επαναλάβουν ανενόχλητες.
Από τις αρχές του 1930, για τους πρόσφυγες Πόντιους και Μικρασιάτες, η γνώση της ιστορίας μας ήταν μόνο οι αφηγήσεις των παλαιοτέρων, αυτός ήταν ο κύριος αγωγός πληροφοριών.
Η Βουλή των Ελλήνων, αναγνωρίζοντας το  ιστορικό έλλειμμα  που υπήρχε  στην καταγραφή των γεγονότων αυτής της περιόδου, αποφάσισε την έκδοση ενός τόμου, ο οποίος θα συγκέντρωνε έγγραφα και στοιχεία των ξένων κυρίως διπλωματικών αρχών, αποδείξεις πλήρεις και τεκμήρια της διαπραχθείσης Γενοκτονίας, για να αποσταλεί, σε  ολόκληρο  τον κόσμο, στα ξένα κοινοβούλια και σε όλους τους διεθνείς οργανισμούς. Συγγραφέας και ερευνητής αυτού του έργου ο κύριος, Κώστας Φωτιάδης, με μια αξιόλογη ομάδα ιστορικών.

 Η έκδοση πραγματοποιήθηκε, το 2004,  είναι δε, μια πραγματικά μεγάλη πηγή πληροφοριών.
Οι  Κεμαλικές  και μετακεμαλικές Τουρκικές κυβερνήσεις,  γνωρίζουν την ενοχή τους και ανησυχούν όταν αναφερόμαστε στις γενοκτονίες  και στα γεγονότα που τις συνόδευσαν.
Η Γενοκτονία, δεν ήταν μόνο  η φυσική εξόντωση, ήταν ακόμα, πολιτιστική, ηθική,  κοινωνική και οικονομική. ..
Ας σταματήσουμε να λέμε τον δήμιο Κεμάλ Πασά ,  Αττατούρκ δηλ. πατερούλη, δεν ήταν  πατερούλης ήταν  σφαγέας».

Καταλήγοντας η κα Καραβάνου τόνισε: «Το αίμα χιλιάδων μαρτύρων, ανδρών , γυναικών, παιδιών και βρεφών, του λαού μας, τιμάμε αυτή την μέρα. Είναι η μέρα απόδοσης τιμής, αλλά και αγωνιστικής κινητοποίησης, για την αναγνώριση και δικαίωση  από τους νόμους της ανθρωπότητας, της Ποντιακής Γενοκτονίας. Κανένας τίμιος και αμερόληπτος άνθρωπος, που μελέτησε τα γεγονότα των διωγμών  της περιόδου 1916 με 1923, δεν αμφισβητεί το γεγονός ότι πάνω από το 50 % του Ποντιακού πληθυσμού υπήρξε θύμα, μιας συστηματικά προσχεδιασμένης εξόντωσης.

 Οι Έλληνες στον Πόντο δημιούργησαν εποποιία πολιτισμού , ανθρωπισμού και ανθρωπιάς.  ΑΙΩΝΙΑ Η ΜΝΗΜΗ ΑΥΤΩΝ».


ΒΑΛΙΑ ΒΑΓΙΩΝΑΚΗ

Με δήλωσή της η βουλευτής Χανίων του ΣΥΡΙΖΑ κα Βάλια Βαγιωνάκη υπογράμμισε: « Τιμούμαι σήμερα τους νεκρούς και αυτούς που σφαγιάσθηκαν από ένα παραλογισμό των νεοτούρκων αλλά από πίσω από όλη αυτή την ιστορία στην πραγματικότητα ήταν συμφέροντα ξένων. Γι’ άλλη μια φορά αποδεικνύεται ότι με αλλότρια συμφέροντα υπηρετούν αυτοί οι οποίοι βρίσκουν πρόφαση όσον αφορά το θρήσκευμα ή άλλα για να δημιουργούμε επικίνδυνες καταστάσεις κάτι που συμβαίνει και σήμερα στην περιοχή μας. Το θέμα των Ποντίων παραμένει πάντα επίκαιρο και φυσικά είναι ευθύνη και των Ελλήνων και της Ελληνικής Βουλής αλλά να διεθνοποιήσουν  κατά το δυνατόν το ζήτημα το οποίο παραμένει βέβαια ανοιχτό».  

Στο τέλος της εκδήλωσης την οποία διοργάνωσαν η Περιφέρεια Κρήτης – Περιφερειακή Ενότητα Χανίων, ο Δήμος Χανίων και ο Σύλλογος Ποντίων Χανίων «Παναγία Σουμελά»,  προσφέρθηκαν κόλλυβα στη μνήμη των νεκρών, κεράσματα με διάφορα νόστιμα γλυκά με Ποντιακές συνταγές και χόρεψαν νέοι και νέες με τις παραδοσιακές φορεσιές τους.   

Γιάννης και Ηλίας Κάκανος

 P1160026

P1160045

P1160047

P1160050

P1160054 P1160068 P1160073 P1160081 P1160086 P1160090

Κάρτα

KAKANOS_N-EW_CARD-Μεγάλο-μέγεθος- - Αντιγραφή (2)

Απαντήστε

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί.Τα υποχρεωτικά πεδία είναι σημειωμέα *

*

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Πηγαίνετε Στην Κορυφή
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com