Πέμπτη , 20 Ιούνιος 2024

Εκδήλωση μνήμης για το ολοκαύτωμα του μαρτυρικού Καλλικράτη των Σφακίων

 

Με την παρουσία αρκετού κόσμου και εκπροσώπων σωμάτων ασφαλείας, συλλόγων, φορέων, κομμάτων  και αυτοδιοίκησης πραγματοποιήθηκε στις 11 το πρωί της Κυριακής στο μνημείο πεσόντων του Καλλικράτη από τον Δήμο Σφακίων και τον Πολιτιστικό Σύλλογο Καλλικράτη η καθιερωμένη επιμνημόσυνη δέηση μνήμης των θυμάτων του ολοκαυτώματος του μαρτυρικού χωριού την περίοδο της Κατοχής τον Οκτώβριο του 1943 από τους ναζί. 

Την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εσωτερικών και Οργάνωσης Μιχαήλ Σταυριανουδάκης με καταγωγή από τον Καλλικράτη. 

Αμέσως μετά την επιμνημόσυνη δέηση που τέλεσε ο εφημέριος της Ενορίας ακολούθησαν χαιρετισμοί από τον δήμαρχο Σφακίων Μανούσο Χιωτάκη και τον εκπρόσωπο της κυβέρνησης Μιχαήλ Σταυριανουδάκη οι οποίοι τόνισαν: “Σας καλωσορίζουμε  στα ιερά χώματα του χωριού Καλλικράτη, του χωριού που δοκίμασε πάνω του τέσσερις φορές όλο το μίσος των κατακτητών που πέρασαν από την Κρήτη, Τέσσερα ολοκαυτώματα μετρά ο Καλλικράτης, τρία από τους Τούρκους το 1770 μετά την επανάσταση του Δασκαλογιάννη και ένα από τους Γερμανούς το 1943”, σημείωσε ο κ. Χιωτάκης, ενώ από μεριάς του ο κ. Σταυριανουδάκης τόνισε: “ Είναι βαθιά η συγκίνηση μου που σήμερα βρίσκομαι σε αυτό τον τόπο εκπροσωπώντας την κυβέρνηση, αλλά παράλληλα αισθάνομαι συγκινημένος γιατί είναι ο τόπος που γεννήθηκε ο πατέρας μου. Βλέπω ότι η ζωή στον Καλλικράτη συνεχίζεται. Ξέρουμε πόσο είναι δύσκολα τα χρόνια και ποιες είναι οι συνθήκες διαβίωσης, η ουσία όμως είναι ότι το φως του Καλλικράτη, η ζωή του Καλλικράτη συνεχίζεται εδώ και θέλω να πιστεύω ότι στο χέρι όλων μας είναι να αλλάξουν οι συνθήκες των κατοίκων. Η συγκυριακή στιγμή σήμερα  που είμαστε όλοι εδώ είναι να τιμήσουμε ένα σημαντικό γεγονός καθότι ο Καλλικράτης αποτελεί το μοναδικό παράδειγμα παγκόσμια με τέσσερα ολοκαυτώματα. Ξέρουμε ότι η Ελλάδα έχει δώσει πολλές θυσίες, πολλούς αγώνες και είναι το σημαντικότερο στοιχείο όλων μας η παράδοση αυτή να διατηρηθεί…”, ενώ συνεχίζοντας τον χαιρετισμό του επεσήμανε ότι “ κλείνοντας να πω και μια επιθυμία του δημάρχου μιας που βρισκόμαστε εδώ, να ανακοινώσω ότι το Υπουργείο Εσωτερικών έκανε δεκτό το αίτημα του δημάρχου να διασυνδεθεί η δεξαμενή ύδατος του Καλλικράτη με την δεξαμενή ύδατος Ασφένδου ύψους ενός εκατομμυρίου εκατόν ογδόντα χιλιάδων ευρώ ούτως ώστε να επιλύσει το πρόβλημα ύδρευσης της περιοχής”.  

Για τα ιστορικά γεγονότα του Καλλικράτη αναφέρθηκε λεπτομερώς ως κεντρικός ομιλητής ο Γεώργιος Καλογεράκης διευθυντής δημοτικού σχολείου και διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, υπογραμμίζοντας μεταξύ άλλων τα εξής: “Η χρονική περίοδος από Τετάρτη 6 του μήνα έως Δευτέρα 11 Οκτωβρίου 1943 οριοθετείται μετά από 78 χρόνια ως σταθμός για το ιστορικό χωριό Καλλικράτης. Γερμανικός στρατός και δοσίλογοι, με τις εκτελέσεις και την πυρπόληση του, το κατέστησαν μαρτυρικό χωριό και τοποθέτησαν στο πάνθεον των ηρώων τους 21 άντρες και 10 γυναίκες που δολοφονήθηκαν στα σοκάκια και κάηκαν στα σπίτια του. Ο Καλλικράτης αποτελεί μοναδική περίπτωση στον Ελλαδικό, ίσως και στον παγκόσμιο χώρο. Αριθμεί τέσσερα ολοκαυτώματα στο πέρασμα των χρόνων. Στις 26 Απριλίου 1770, μετά την επανάσταση του Δασκαλογιάννη. Στις 15 Ιουλίου 1821, στο ξέσπασμα της Ελληνικής Επανάστασης. Στις 13 Δεκεμβρίου 1866, πρώτο έτος της Μεγάλης Κρητικής Επανάστασης. Στις 8 και 11 Οκτωβρίου 1943, από έναν βάρβαρο κατοχικό στρατό και τους δοσίλογους συνεργάτες του, ο Καλλικράτης ολοκαυτώθηκε για τέταρτη φορά. Στον Καλλικράτη, όπου κι αν στρέψεις το βλέμμα σου, ότι ακουμπήσεις, μια πέτρα στην άκρη του δρόμου , έναν τοίχο σπιτιού, ένα κλαδί ενός αιωνόβιου δένδρου,  όλα στάζουν αίμα. Το αίμα των ανθρώπων που σφαγιάσθηκαν στα τέσσερα ολοκαυτώματα, το αίμα των ανθρώπων του που δόθηκε απλόχερα στην πατρίδα,στις δεκάδες επαναστάσεις για ελευθερία, ανεξαρτησία και ΕΝΩΣΗ της Κρήτης με την Ελλάδα. Οι λέξεις επανάσταση – προσφυγιά είναι συνδεδεμένες άρρηκτα με τους Καλλικρατιανούς. Η συμμετοχή των κατοίκων σε όλες τις επαναστάσεις που αφορούν την περίοδο της Ενετοκρατίας και της Τουρκοκρατίας είναι ιστορικά καταγεγραμμένη. Στον ένδοξο Μακεδονικό Αγώνα  ο Καλλικράτης συμμετείχε με έξι σώματα οπλαρχηγών. Στους Βαλκανικούς πολέμους 1912-13, στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, στη Μικρασιατική εκστρατεία, ο Καλλικράτης δηλώνει παρών και αριθμεί πολλούς νεκρούς. Στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, από τις 8 ως τις 11 Οκτωβρίου 1943, διαπράχθηκε ένα από τα ειδεχθέστερα εγκλήματα του Γ’ Ράιχ σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Τακτικός στρατός της ναζιστικής Γερμανίας με δοσίλογους συνεργάτες του, δολοφόνησε άνανδρα με βάση ένα καλά οργανωμένο σχέδιο 31 αμάχους πολίτες, μεταξύ αυτών 10 γυναίκες. Παράλληλα ο γερμανικός στρατός κατοχής λεηλάτησε τις κατοικίες αφαιρώντας γεωργικά και κτηνοτροφικά προιόντα, έργα υφαντικής και πολύτιμα αντικείμενα. Στη συνέχεια πυρπόλησε το σύνολο των κατοικιών, κηρύσσοντας ταυτόχρονα την περιοχή νεκρή ζώνη…”. 

Τελειώνοντας ο κ. Καλογεράκης τόνισε ότι “ σήμερα τιμήσαμε τους νεκρούς σας που έδειξαν το δρόμο. Αξίζει να είστε περήφανοι γι αυτούς. Σε έναν έναν από τους νεκρούς του χωριού σας, ταιριάζει ο στίχος του ποιητή: …γυναίκες κι άνδρες έφυγαν, ποιος θα τους πει δυο λόγια, η λευτεριά ‘ναι αμίλητη βουβά τα μοιρολόγια…”.        

Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων, Ριζίτικο τραγούδι από την ομάδα Ριζίτικου “Τ’ Ασφένδου”, χορός από χορευτές του μουσικοχορευτικού συλλόγου “Τα Σφακιά”, προσφορά αναμνηστικού δώρου ένα κρητικό μαχαίρι από τον δήμαρχο κ. Χιωτάκη στον εκπρόσωπο της κυβέρνηση κ.Σταυριανουδάκη, ενώ η εκδήλωση τελείωσε με παράθεση πλουσιοπάροχου γεύματος σε ταβέρνα του χωριού από τον Δήμο Σφακίων.  

Παραθέτουμε αρκετά στιγμιότυπα από την εκδήλωση 

Γιάννης και Ηλίας Κάκανος

Οι καλύτερες θάλασσες για διακοπές αρχίζουν τώρα… 

Ερωτόκριτος διαμερίσματα Αγία Μαρίνα Χανίων 

Erotokritos apartments Agia Marina Chania 

https://www.booking.com/hotel/gr/erotokritos-studios-chania.el.html?fbclid=IwAR3k_R4oOVe_ky8P2Gq-wajcmEgiB-Y4kw7vwC3sxmdf_nV8nIxetfXzSTo&activeTab=photosGallery

https://www.booking.com/hotel/gr/erotokritos-studios-chania.el.html

……………………………………………………………………………………………………………

https://www.airbnb.gr/rooms/44318385?source_impression_id=p3_1633064088_4Xk%2BnSHB8uSYNrtU&guests=1&adults=1

Απαντήστε

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί.Τα υποχρεωτικά πεδία είναι σημειωμέα *

*

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Πηγαίνετε Στην Κορυφή
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com