Τρίτη , 26 Σεπτέμβριος 2023

Εκδήλωση με ομιλία για την Παγκόσμια Ημέρα του Πατέρα

Μια μέρα αφιερωμένη στην Παγκόσμια Ημέρα του Πατέρα πραγματοποίησε το απόγευμα της Κυριακής η Διεθνής Ένωσης Αστυνομικών-Τοπική Διοίκηση Χανίων, με ομιλητή τον ψυχολόγο της ΕΛ.ΑΣ. Γρηγόρη Μαυριδάκη στον Ιστιοπλοϊκό Όμιλο Χανίων παρουσία αρκετού κόσμου, μεταξύ αυτών αστυνομικών εν ενεργεία και εν αποστρατεία, υποψηφίους βουλευτές, δημοτικούς και περιφερειακούς συμβούλους. 

Η εκδήλωση άρχισε με χαιρετισμό – καλωσόρισμα της προέδρου της Διεθνούς Ένωσης Αστυνομικών – Τοπική Διοίκηση Χανίων Σοφία Λογαρίδου για να πάρει αμέσως μετά τον λόγο ο ομιλητής επισημαίνοντας μέσα από μία ιδιαίτερα σημαντική προσέγγιση τον σημαντικό ρόλο του πατέρα μέσα στην οικογένεια, τονίζοντας:

 “ Ο πατέρας έχει την ίδια ικανότητα να αναπτύξει υγιή σχέση με το βρέφος όπως η μητέρα. Αυτό συμβαίνει όταν είναι ενεργός στην φροντίδα των παιδιών κατά τους πρώτους μήνες της ζωής τους Η αναγνώριση του πατρικού αντικειμένου από το βρέφος συντελεί στην ανάπτυξη του εαυτού και στον διαχωρισμό από το αντικείμενο της μητέρας. Η επίδραση του πατέρα στην ψυχοσυναισθηματική ανάπτυξη του παιδιού έχει θετικές επιδράσεις σε κάθε περίοδο της ανάπτυξης του” για να συνεχίσει λέγοντας: “ Όταν στην αναπτυξιακή πορεία του παιδιού οι συνθήκες είναι βέλτιστες, το παιδί αναπτύσσεται έχοντας μια αναπαράσταση του εαυτού με την ικανότητα να διαχωρίσει την μητρική και την πατρική αναπαράσταση.   

Η μητρική αναπαράσταση δημιουργείται πρώτη και ακολουθεί η πατρική αναπαράσταση. Η μητρική αναπαράσταση περιλαμβάνει εσωτερικευμένες εμπειρίες αγκαλιΆς, φροντίδας και υποστήριξης ενώ το πατρικό πρότυπο περιλαμβάνει τον μη μητρικό χώρο, τον διαχωρισμό – περιορισμό από τη μητέρα και διατηρείται σε ξεχωριστό χώρο. Οι πατρικές λειτουργίες φαίνεται να ξεκινούν όταν ο πατέρας σχηματίσει δεσμό με το παιδί. Λειτουργεί ως ρυθμιστής της σχέσης μητέρας παιδιού και ως χώρος διαχείρισης του άγχους που πηγάζει από την παραπάνω σχέση”.

O κ. Μαυριδάκης αναφέρθηκε επίσης σε τρεις κατηγορίες του πατέρα, σημειώνοντας τα εξής: Τις τελευταίες δεκαετίες ο ρόλος του πατέρα έχει μεταβληθεί. 1, Έχουμε τον συμμετοχικό πατέρα που ως συν – γονέας έχει ρόλο στην καθημερινή φροντίδα των παιδιών με ένα ισότιμο ρόλο με τη μητέρα. Οι πατέρες έχουν μια τεράστια ευκαιρία να επηρεάσουν θετικά την ανάπτυξη και την εξέλιξη των παιδιών τους όταν συμμετέχουν. 

2, Είναι ο παραδοσιακός πατέρας όπου η μητέρα είναι βασικότερο πρόσωπο φροντίδας και η έννοια του πατέρα ως δευτερεύοντος προσώπου είναι πιο ξεκάθαρη και λιγότερο ευεργετική και 

3. Είναι ο πατέρας που απουσιάζει από τον ρόλο του όπου δυσχεραίνεται η επίλυση των συγκρούσεων και γεννάται η ανάγκη να επανεξεταστούν οι επιπτώσεις της απουσίας στην ανάπτυξη..”. 

Με δήλωσή της στα “Χ.ν.” η περιφερειακή σύμβουλος Σοφία Μαλανδράκη τόνισε: “ Είναι πολύ σημαντικό που η Διεθνής Ένωσης Αστυνομικών – Τοπική διοίκηση Χανίων  έρχεται και αναδεικνύει μέσα από την Ημέρα του Πατέρα αυτή την ημέρα γιατί είναι ιδιαίτερη. Ο ρόλος του πατέρα δεν είναι μικρότερος από τον ρόλο της μητέρας σε μια σωστή οικογένεια, αυτή που μπορεί να προχωρήσει και να δώσει στα παιδιά εκείνον τον βηματισμό που τους πρέπει, εκείνον τον βηματισμό που τα περικλείει με την αγάπη και την ασφάλεια είναι αυτή που εμπεριέχει και τον πατέρα και τη μητέρα τον καθένα στον δικό του ξεχωριστό ρόλο”. 

Κατά την διάρκεια της εκδήλωση οι θαμώνες είχαν την δυνατότητα να φωτογραφηθούν δωρεάν, να θαυμάσουν διάφορα πορτραίτα που είχαν αναρτηθεί στον τοίχο του Ιστιοπλοϊκού Ομίλου και να λάβουν δώρο στυλούς από την Διεθνή Ένωση. 

Ηλίας Ι. Κάκανος  

 Για ευχάριστες οικονομικές διακοπές στα Χανιά  
   https://www.booking.com/hotel/gr/erotokritos-studios-chania.el.html       

Απαντήστε

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί.Τα υποχρεωτικά πεδία είναι σημειωμέα *

*

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Πηγαίνετε Στην Κορυφή
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com