Κυριακή , 26 Μάϊος 2024

ΕΙΡΗΝΑΙΑ 2022 – Πανηγυρικός εσπερινός και βραβεύσεις προσωπικοτήτων για την πολυσχιδή προσφορά τους στον τόπο

 

Με αρκετό κόσμο γιορτάστηκαν το βράδυ της Δευτέρας στο Νεροχώρι τα 16α Ειρηναία στη μνήμη του αείμνηστου γέροντα μητροπολίτη Κισάμου και Σελίνου Ειρηναίου Γαλανάκη όπου στη διάρκεια των οποίων τιμήθηκαν προσωπικότητες για την πολυσχιδή προσφορά τους στον τόπο. 

Το πρώτο μέρος της εκδήλωσης περιέκλειε τον πανηγυρικό εσπερινό στον κεντρικό Ιερό Ναό του χωριού, αφιερωμένο στην Αγία Μαρίνα προς τιμήν της εορτής του Αγίου Ειρηναίου, Επισκόπου Λουγδούνου της Γαλλίας για να ακολουθήσει επιμνημόσυνη δέηση στη μνήμη του  κυρού Ειρηναίου Γαλανάκη προεξάρχοντος του καθηγουμένου της Ιεράς Μονής Καρυδίου πανοσιολογιότατου αρχιμανδρίτη Ιερεμία Χλιαρά ο οποίος αναπλήρωνε τον μητροπολίτη Κυδωνίας και Αποκορώνου κ. Δαμασκηνό. 

Συντονιστής στην εκδήλωση που διοργάνωσε ο Σύλλογος Αττικής, ήταν ο κ. Σταύρος Νικηφοράκης ο οποίος αναφέρθηκε σε συντομία στην πολυδιάστατη διακονία του Ειρηναίου για να μας πει στη συνέχεια ότι “τα φετινά Ειρηναία τελούνται για 16η χρονιά με πρώτη το 2006. Χαιρετισμούς θα απευθύνουν ο δήμαρχος αποκορώνου Χαράλαμπος Κουκιανάκης, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Σωματείων Αποκορώνου Αττικής Γιάννης Τερεζάκης, ο εκπρόσωπος του Ιδρύματος Αγία Σοφία Μάρκος Σελλιανάκης, ο πρόεδρος του Συλλόγου Αττικής Άγιοι Πάντες, Παιδοχώρι, Νεροχώρι “Η Παναγία”, Παντελής Μαριακάκης, ο διευθυντής της Ορθοδόξου Ακαδημίας Κωνσταντίνος Ζορμπάς, οι συνταξιούχοι δάσκαλοι Βαγγέλης Κακατσάκης και Πέτρος Πανηγυράκης, ένας απόφοιτος της Εκκλησιαστικής Σχολής, ο Νίκος Παπαδάκης, ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης Αντώνης Παπαδεράκης καθώς επίσης ο αρχιμανδρίτης Ιερεμίας που αναπληρώνει τον μητροπολίτη μας, ενώ η κεντρική ομιλία θα γίνει από τον ανιψιό του Ειρηναίου, Μιχάλη Γαλανάκη με θέμα: “Το μήνυμα της Ειρήνης στο έργο του Ειρηναίου Γαλανάκη”. Στη συνέχεια θα ξεκινήσουν οι τέσσερις απονομές εκ των οποίων οι τρεις είναι με μία χειροποίητη εικόνα του αγίου Ειρηναίου όπου θα τιμηθούν οι παρακάτω προσωπικότητες για την πολυσχιδή προσφορά τους. Πρώτο τιμώμενο πρόσωπο είναι ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, δεύτερο τιμώμενος ο διευθυντής του Ιδρύματος Ερευνών και Μελετών “Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος Νίκος Παπαδάκης, τρίτο τιμώμενο πρόσωπο ο ομιλητής Μιχάλης Γαλανάκης και τέταρτο τιμώμενος ο συνταξιούχος δάσκαλος Πέτρος Πανηγυράκης του οποίου θα απονεμηθεί  ένα δίπλωμα από το Ίδρυμα. 

Ο κ. Μιχάλης Γαλανάκης κατά την ομιλία του για τον γέροντα Ειρηναίο

H ΟΜΙΛΙΑ 

Πολυσέλιδη και ιδιαίτερα σημαντική η ομιλία του κ. Μιχάλη Γαλανάκη ο οποίος μεταξύ άλλων υπογράμμισε για τον αείμνηστο θείο του τα εξής: “ Μακάριοι όσοι φέρνουν την Ειρήνη στους ανθρώπους γιατί αυτοί θα ονομαστούν παιδιά του Θεού, γράφει ο Ευαγγελιστής Ματθαίος. Ένα τέτοιο παιδί του Θεού αναδείχθηκε ο μακαριστός Ειρηναίος Γαλανάκης που από μικρή ηλικία μέχρι και τα βαθιά του γεράματα αφιέρωσε τη ζωή του στο όραμα της Ειρήνης κάνοντας το πράξη στη ζωή τη δική του και των συνανθρώπων του. Η πρώτη του ποιμαντορία εκφράστηκε με έργα ειρήνης στη Μητρόπολη του. Όμως, η διακονία του στην Κίσαμο – Σέλινο διεκόπη γιατί εκλέχτηκε Μητροπολίτης Γερμανίας χωρίς τη θέληση του. Στη νέα του Επισκοπή συνέχισε τους αγώνες για την Ειρήνη και για την απελευθέρωση του λαού από την τυραννίδα των συνταγματαρχών. 

Όμως, ο λαός της Κρήτης πραγματοποίησε μια ειρηνική επανάσταση για την επανεκλογή του στη Μητρόπολη που αγάπησε και τον αγάπησε. Μέσα από ένα ειρηνικό αγώνα του λαού έγινε η επανεκλογή και η ενθρόνιση του. Ήταν θρίαμβος της Εκκλησίας, του λαού του Θεού. Το Καστέλι, η Κάντανος, το Κολυμπάρι με την Ορθόδοξη Ακαδημία Κρήτης, οι Βουκολιές, η Καληδωνία, έγιναν κέντρα σύγχρονου προβληματισμού και δράσης. Έγινε συστράτευση προσωπικοτήτων από όλη την Κρήτη αλλά και από την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη. Ήταν μια μεγάλη συνέγερση ψυχών που πήρε τη μορφή της “¨Επανάστασης των Συνειδήσεων”, με βάση την ομότιτλη διακήρυξη του Επισκόπου. 

Σε αυτή τη φάση αναζητήθηκαν οι τρόποι της αληθινής πραγμάτωσης της “Εκκλησίας Κλήρου και Λαού” για μια νέα πνευματικότητα και λαϊκη συμμετοχή στον 21ο αιώνα. 

Οργανώθηκε με την ευλογία του ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα Ειρήνης για την προώθηση της Ειρήνης του Χριστού στον ψυχροπολεμικό και τον νεοπολεμικό κόσμο μας. Ο ίδιος γράφει στο βιβλίο του “Μαρτυρία Ειρήνης”.  Η Ειρήνη είναι το μέγα πρόβλημα του σημερινού κόσμου και του σημερινού ανθρώπου. Του σημερινού κόσμου που απειλείται με το ολοκαύτωμα ενός πυρηνικού πολέμου, ή οπωσδήποτε με την οικονομική καταστροφή των τρομερών εξοπλισμών. Και του σημερινού ανθρώπου, που τον κατατρώγει η αγωνία και το άγχος της ασφάλειας. 

Δικαιολογημένη είναι, λοιπόν, η παγκόσμια κραυγή για την Ειρήνη και χρήσιμες είναι τοπικές και παγκόσμιες δραστηριότητες που γίνονται στο όνομα της. Θρησκείες, Κυβερνήσεις, Κόμματα και Σωματεία διαφόρων ιδεολογιών και παρατάξεων στρατεύονται για την Ειρήνη. Η Εκκλησία του Χριστού, που από την ίδρυσή της αντιμετωπίζει διωγμούς και έχει τρομακτικές εμπειρίες από τις πολεμικές καταστροφές του ποιμνίου της σε όλα τα πλάτη της γης, δέεται αδιάκοπα για την “Ειρήνη του σύμπαντος κόσμου” και καλλιεργεί με το κήρυγμα της το πνεύμα της Ειρήνης σε ανθρώπους και λαούς. 

Η φωνή της Εκκλησίας αδέσμευτη και αντικειμενική όσο καμία άλλη, έχει το κύρος των εκατομμυρίων πιστών της και έχει προπάντων το πνεύμα και την αυθεντία του Αρχηγού της που είναι ο Θεός της Ειρήνης και ήλθε στον κόσμο με το μήνυμα “και επί γης Ειρήνη”.   

Η εκδήλωση τελείωσε με πλουσιοπάροχο πανηγυρικό γεύμα εντός του προαύλιου χώρου του Ιερού Ναού, για όλους τους παρευρισκόμενους.  

Γιάννης και Ηλίας  Κάκανος

Ο αρχιμανδρίτης Ιερεμίας απονέμει στον κ. Αντώνη Παπαδεράκη αντί του περιφερειάρχη Κρήτης κ. Σταύρου Αρναουτάκη την εικόνα
Ο δήμαρχος Αποκορώνου κ. Χαράλαμπος Κουκιανάκης απονέμει στον κ. Νίκο Παπαδάκη την δεύτερη εικόνα
Ο πρόεδρος του Συλλόγου κ. Παντελής Μαριακάκης απονέμει στον κ. Μιχάλη Γαλανάκη την τρίτη εικόνα.
Ο αρχιμανδρίτης Ιερεμίας απονέμει στον κ. Πέτρο Πανηγυράκη τον έπαινο

………………………………………………………………………………

Απαντήστε

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί.Τα υποχρεωτικά πεδία είναι σημειωμέα *

*

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Πηγαίνετε Στην Κορυφή
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com