Σάββατο , 2 Μαρ 2024

“ΕΙΡΗΝΑΙΑ 2021 ΣΤΟ ΝΕΡΟΧΩΡΙ” Μνήμη μητροπολίτου Ειρηναίου Γαλανάκη

                                     

Η καθιερωμένη εδώ και πολλά χρόνια εκδήλωση με τίτλο ΕΙΡΗΝΑΙΑ  πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Κυριακής στο Νεροχώρι Αποκορώνου, στη μνήμη του αείμνηστου γέροντα μητροπολίτη πρώην Κισάμου και Σελίνου Ειρηναίου Γαλανάκη, το έργο του οποίου τονίστηκε ότι πρέπει να διαφυλαχτεί και να αναδειχθεί. 

Το πρώτο μέρος της εκδήλωσης περιέκλειε τον πανηγυρικό εσπερινό στον κεντρικό Ιερό Ναό του χωριού, αφιερωμένο στην Αγία Μαρίνα προς τιμήν της εορτής του Αγίου Ειρηναίου, Επισκόπου Λουγδούνου της Γαλλίας για να ακολουθήσει επιμνημόσυνη δέηση στη μνήμη του  κυρού Ειρηναίου Γαλανάκη.

Το «παρών» έδωσαν, μεταξύ άλλων, ο δήμαρχος Αποκορώνου Χαράλαμπος Κουκιανάκης, ο αντιδήμαρχος του Δήμου Αποκορώνου Γιάννης Κουκουράκης, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Σωματείων Αποκορώνου Γιάννης Τερεζάκης,ο  διευθυντής του Ιδρύματος Ερευνών και Μελετών “Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος” Νικόλαος Παπαδάκης, εκπρόσωποι φορέων, συλλόγων και στρατιωτικών Αρχών.

“Το Κοινωφελές Ίδρυμα Αγία Σοφία, ο Σύλλογος καταγομένων από την πρώην Κοινότητα Παιδοχωρίου Χανίων “Η Παναγιά”, σε συνεργασία με τον Δήμο Αποκορώνου και με την στήριξη της Ομοσπονδίας Αποκορώνου Αττικής οργανώνουν – όπως είναι γνωστό – κάθε χρόνο αυτή την εκδήλωση, τα ΕΙΡΗΝΑΙΑ και είναι η 15η χρονιά που πραγματοποιείται, ενώ ευελπιστούμε να γίνεται για πολλά, πολλά χρόνια ακόμα”, επισημάνθηκε από το προεδρείο κατά την έναρξη του δεύτερου μέρους της εκδήλωσης στον προαύλιο χώρο της εκκλησίας.   

Κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης ήταν ο συνταξιούχος δάσκαλος Εμμανουήλ Βολουδάκης, ενώ σύντομους χαιρετισμούς απηύθυναν ο δήμαρχος Αποκορώνου κ. Χαράλαμπος Κουκιανάκης, ο κ. Παντελής Μαριακάκης εκ μέρους του Συλλόγου Αθηνών, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Σωματείων Αποκορώνου Αττικής Γιάννης Τερεζάκης, ο ανιψιός του μακαριστού Ειρηναίου, Μιχάλης Γαλανάκης, ο διευθυντής του Ιδρύματος Ερευνών και Μελετών “Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος” κ. Νίκος Παπαδάκης, ενώ εκ μέρους του  μητροπολίτη Κυδωνίας και Αποκορώνου  κ. Δαμασκηνού ο πρωτοπρεσβύτερος Λεωνίδας Ηλιάκης που προεξήρχε και στην τέλεση του εσπερινού και του μνημοσύνου στη μνήμη του κυρού Ειρηναίου Γαλανάκη. 

ΕΚ ΜΕΡΟΥΣ ΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΔΑΜΑΣΚΗΝΟΥ

“Ο Σεβασμιώτατος έχει ανειλημμένες υποχρεώσεις και μεταφέρουμε τις ευχές του και όλη η εκδήλωση να πορεύσει καλά” σημείωσε ο πρωτοπρεσβύτερος Λεωνίδας Ηλιάκης για να αναφερθεί στη συνέχεια σε ένα προσωπικό θέμα γνωριμίας με τον μακαριστό μητροπολίτη που συνέβη στην παιδική του ηλικία και είχε την ευλογία να γίνει κληρικός.   

ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΑΠΟΚΟΡΩΝΟΥ

«Μόνο δέος αισθάνεται κανείς όταν  αναφέρεται στον μακαριστό Ειρηναίο τον άνθρωπο της Ορθοδοξίας αλλά αποκτούν νόημα αυτές οι τελετές όταν όλοι εμείς ενστερνιζόμαστε τη ζωή του δηλαδή παίρνουμε μαθήματα από τον τρόπο ζωής, σκέψεις αλλά και τον τρόπο που λειτούργησε ως άνθρωπος και πάνω απ’ όλα, ως άνθρωπος της Ορθοδοξίας ως άνθρωπος που εκπροσωπούσε την αγάπη…”, σημείωσε ο Χαράλαμπος Κουκιανάκης.

                             ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΑΠΟΚΟΡΩΝΟΥ 

Η Ομοσπονδία Σωματείων Αποκορώνου είναι παρούσα και στις φετινές εκδηλώσεις. Από όλες αυτές τις εκδηλώσεις μνήμης, προσφοράς κρατάω το δια ταύτα. Τι μένει; Στο δια ταύτα, λοιπόν, από τον μακαριστό  Ειρηναίο έχω να πω ότι εκατοντάδες άνθρωποι, οικογένειες τρώνε ψωμί σήμερα από τον Ειρηναίο” για να ονομάσει μερικές σημαντικές δράσεις προσφοράς επισημαίνοντας “την ΑΝΕΚ, την ΕΤΑΝΑΠ, στις δραστηριότητες που είχε στο Καστέλι  και αυτό οφείλετε στη διαχρονικότητα και στην προσφορά του μακαριστού Ειρηναίου”, τόνισε ο Γιάννης Τερεζάκης.  

                                      ΕΚ ΜΕΡΟΥΣ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΓΑΛΑΝΑΚΗ

Ο Μιχάλης Γαλανάκης εκ μέρους της οικογένειας του μακαριστού μητροπολίτη Ειρηναίου, ανέφερε: « Εκπροσωπώντας την οικογένεια Γαλανάκη, θα ήθελα να ευχαριστήσω τους οργανωτές της αποψινής εσπερίδας στο γενέθλιο τόπο του μακαριστού επισκόπου Ειρηναίου. Ιδιαίτερη όμως ευχαριστία και τιμή ανήκει στον θεολόγο κ. Παντελή Μαριακάκη, άξιο πνευματικό τέκνο και συγγενή του μακαριστού γέροντα, εμπνευστή και συνδιοργανωτή των εκδηλώσεων ΕΙΡΗΝΑΙΑ εδώ και χρόνια” σημείωσε ο κ. Γαλανάκης για να διαβάσει στη συνέχεια ένα ιστορικό κείμενο επίκαιρο και διαχρονικό του Ειρηναίου που έγραψε το 1976 ενώ βρισκόταν ξενιτεμένος στη Γερμανία που αναφέρεται στην οικονομική κρίση και την υπέρβαση της και τις ευχές του για την πατρίδα του την Κρήτη και τους ανθρώπους της.  

Από αριστερά ο Πέτρος Πανηγυράκης, ο Μανώλης Βολουδάκης και ο Παντελής Μαριακάκης

                                                     ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΜΑΡΙΑΚΑΚΗΣ 

“Η Ελλάδα που αντιστέκεται, η Ελλάδα που επιμένει  και όποιος δεν το γνωρίζει δεν ξέρει που πατά και που βαδίζει” υπογράμμισε ο κ. Παντελής Μαριακάκης για να συνεχίσει τονίζοντας ότι ¨είναι ένα μήνυμα πίστης και ελπίδας ενός συγγραφέα  και διανοουμένου  που πιστεύει και ομολογεί ότι η Ελλάδα αντιστέκεται, αντιστέκεται στη φθορά, αντιστέκεται στην παρακμή, αντιστέκονται Ιερές Μονές, τα μοναστήρια μας, τα κάστρα της Ορθοδοξίας, της ελευθερίας και της δημοκρατίας. Αντιστέκεται ο κλήρος, προσωπικά αντιστέκεται κάθε κληρικός στο πλαίσιο του ευρύτερου ενοριακού έργου του, του Ευαγγελικού λόγου, του λειτουργικού λόγου και της προσευχής, του εμπράγματου έργου του ιερέα, πολιτιστικού, κοινωνικού, φιλανθρωπικού, ενωτικού. Αντιστέκεται η Ενορία μέσω του νεανικού κατηχητικού έργου της. Αντιστέκονται οι Ελληνορθόδοξοι Οργανισμοί και Σύλλογοι αλλά και ο απλός πιστός λαός. Αντιστέκεται στη φθορά και ο θεσμός των ΕΙΡΗΝΑΙΩΝ που ίδρυσε ο Σύλλογός μας “Η Παναγία” από τον Αύγουστο του 2007. Ένα βήμα, ένα άμβωνα προβολής του λόγου και του έργου του επίτιμου προέδρου του Συλλόγου μας  Ειρηναίου Γαλανάκη. Μια συλλογική και αδέσμευτη προσπάθεια αποκλειστικής προβολής του Ελληνορθόδοξου θεωρητικού και πρακτικού πνεύματος του μεγάλου αυτού Ιεράρχη. Ο Σύλλογος μας, ένα ελεύθερο ακηδεμόνευτο κοσμικό λόγο που εντυπωσιάζεται από το οικείο μητροπολιτικό έργο, επιβράβευσε τον Ιεράρχη του με την χειροποίητη εικόνα του αγωνιστή και μάρτυρα του Χριστού, Αγίου Ειρηναίου Επισκόπου Λουγδούνου της Γαλλίας…” σημείωσε ο κ. Παντελής Μαριακάκης.  

                                                 ΟΜΙΛΙΑ ΜΑΝΩΛΗ ΒΟΛΟΥΔΑΚΗ  

 Με μια λεπτομερή αναφορά για τον μακαριστό Ειρηναίο Γαλανάκη αναφέρθηκε ο ομιλητής κ. Μανώλης Βολουδάκης αρχίζοντας από τα παιδικά του χρόνια στο χωριό υπογραμμίζοντας ότι “από τα παιδικά του παιχνίδια φάνηκε η κλίση του προς τα Θεία και Ιερά που του ενέπνευσε, τον συνείγυρε και τον ικανοποιούσε. Θαύμαζε τους Καπεταναίους που κάθε τόσο περνούσαν από το χωριό για να σκαρφαλώσουν στις κακοτράχαλες μαδάρες, να αγωνιστούν και να πολεμήσουν για την ελευθεριά του τόπου τους. Και ο θαυμασμός του αυτός γινόταν μέρα με την μέρα μεγαλύτερος από τις διηγήσεις των γονιών του και οραματιζόταν να γίνει κι εκείνος  κάποτε Καπετάνιος, όχι όμως των αρμάτων, αλλά των γραμμάτων όπως καταξιώθηκε να γίνει στα μετέπειτα χρόνια της ζωής του. Ιδιαίτερη συμπάθεια έτρεφε προς τον πρόππαπο μου τον γέρο Κώστα ή Κωσταρό Βολουδάκη τον οποιο γνώριζε από την πολυετή δράση και το έργο του. Σε εκδήλωση που έγινε προ ετών στον Βαφέ για τον Κωσταρό, παρέστη και τίμησε δια της παρουσίας του τον Γενικό Αρχηγό Αποκορώνου στην επανάσταση του 1866 και έδωσε σε εμάς τους απογόνους του το προσωνύμιο “Κωσταράκια” κατά την εκφώνηση του.  Ο μακαριστός Ειρηναίος, χριστιανός, μετά την αποφοίτηση του από το Ιεροδιδασκαλείο γράφτηκε στο  Πανεπιστήμιο Αθηνών και με την αποφοίτηση του ως Θεολόγος καθηγητής κατέβηκε στην Κρήτη όπου και δίδαξε σε διάφορα γυμνάσια και παράλληλα κύρρητε τον λόγο του Θεού, κυρίως στον Άγιο Νικόλαο  Χανίων όπου παρακολουθούσαν τα κηρύγματα του άνθρωποι κάθε ηλικίας…” για να συνεχίσει με πλούσιο περιεχόμενο στα μεταγενέστερα χρόνια του μετά την χειροτονία τους ως κληρικός και ως μητροπολίτης Κισάμου και Σελίνου αλλά και Επίσκοπος Γερμανίας, την επάνοδο του στη μητροπολιτική περιφέρεια Κισάμου και Σελίνου και μέχρι το τέλος της αγιασμένης ζωής του.        

                                                          ΝΙΚΟΣ ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ 

Εκ μέρους του Ιδρύματος Ερευνών και Μελετών “Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος” και του Ιδρύματος “Αγία Σοφία” Αποκορώνου ο κ. Νίκος Παπαδάκης αμέσως μετά τον ομιλητή απηύθυνε χαιρετισμό  τονίζοντας μεταξύ άλλων τα εξής: “ Πρέπει πρώτα απ’ όλα να υμνήσω και να ευχαριστήσω τους απόδημους Παιδοχωριανούς, Νεροχωριανούς, που ξεκίνησαν αυτή την σημαντική προσπάθεια, τον Γιάννη τον Πανηγυράκη, τον Παντελή τον Μαριακάκη και βέβαια τον Σταύρο τον Νικηφοράκη που είναι πάντα παρών σε αυτή την σεμνή τελετή που είναι αφιερωμένη στον μεγαλύτερο Ιεράρχη ή έναν από τους μεγαλύτερους Ιεράρχες της Κρήτης κατά τον 20ο αιώνα και στην αυγή του 21ου αιώνα. Για τη συμβολή του, γιασ το έργο του, για την έμπνευση σε ανθρώπους και σε έργα ακούσατε από τον ομιλητή τον Μανώλη Βολουδάκη. Εμείς τον θυμόμαστε τον Ειρηναίο να εμπνέεται και να πραγματοποιεί και επειδή τώρα εδώ βρισκόμαστε στον Αποκόρωνα ασφαλώς αυτό που μετράει είναι η ΕΤΑΝΑΠ, το Ίδρυμα Αγία Σοφία που κατόπιν εξελίχθηκε  και δημιουργήθηκε το  Εθνικό Ίδρυμα “Ελευθέριος Κ. Βερνιζέλος”. Ίσως το μεγαλύτερο επίτευγμα στην προσπάθεια του Ειρηναίου.. “. 

Συνεχίζοντας ο κ. Παπαδάκης επεσήμανε ότι “ ο Ειρηναίος μεταξύ άλλων ήταν ένας ηγέτης πραγματικός. Δεν περιοριζόταν μόνο στην Εκκλησία, πίστευε στα ανθρώπινα δικαιώματα, πίστευε στις δημοκρατικές ελευθερίες, ήταν πραγματικώς φιλελεύθερος δεν ήταν επομένως δεσπότης με την έννοια του δεσπότη. Είχε αντιταχθεί όπως ελέχθει από τον ομιλητή στο δεσποτικό καθεστώς της χούντας και ήταν από τους ελάχιστους στην εκκλησία της Ελλάδος που αντιτάχθηκε κατά της χούντας διότι η Εκκλησία είχε υπόψει στη χούντα. Αυτή είναι η πραγματικότητα  για να λέμε τα πρ΄γαμτα καθαρά.Ο Ειρηναίος αντιτάχθηκε και μόνο γι’ αυτό αισθάνομαι ένα χρέος μεγάλο  και μία συγκινηση στο πρόσωπό του διότι τα ανθρώπινα δικαιώματα, οι δημοκρατικές ελευθερίες   είναι από τα πρώτιστα  καθήκοντα και η προφύλαξη τους και υπεράσπισης τους εξακολουθούν να παραμένουν ένα ζητούμενο”. 

Γιάννης και Ηλίας Κάκανος

Απαντήστε

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί.Τα υποχρεωτικά πεδία είναι σημειωμέα *

*

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Πηγαίνετε Στην Κορυφή
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com