Τετάρτη , 21 Φεβ 2024

Εγκαίνια Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων στη Σπίνα Σελίνου

Ένα σημαντικό έργο για το περιβάλλον αλλά και την οικονομία του δήμου Καντάνου Σελίνου εγκαινιάστηκε στις 10 το πρωί της Πέμπτης με αγιασμό που τέλεσε ο εφημέριος της Ενορίας. Ο λόγος για τον Σταθμό Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ)  ο οποίος αποτελεί πραγματικότητα μετά από επίμονες προσπάθειες της δημοτικής Αρχής.  

Το παρών στην εκδήλωση έδωσαν ο αντιπεριφερειάρχης Χανίων, Νίκος Καλογερής, ο δήμαρχος Καντάνου – Σελίνου Αντώνιος Περάκης, ο δήμαρχος Αποκορώνου Χαράλαμπος Κουκιανάκης, ο αντιδήμαρχος Χανίων καθαριότητος, περιβάλλοντος, πρασίνου και πρόεδρος της ΔΕΔΙΣΑ Μιχάλης Τσουπάκης, αντιδήμαρχοι, δημοτικοί σύμβουλοι κ.ά.  

Ο Σ.Μ.Α. βρίσκεται σε απόσταση δύο περίπου χιλιομέτρων από την διασταύρωση του κεντρικού δρόμου για την Σπίνα, πριν από την Κάντανο για όσους έρχονται από Χανιά και τέσσερα χιλιόμετρα πριν από τη Σπίνα στην περιοχή “Ανδρακλές”. 

Ο πρόεδρος της Διαδημοτικής Επιχείρισης Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΔΕΔΙΣΑ) και αντιδήμαρχος Χανίων κ. Μιχάλης Τσουπάκης δήλωσε στα “Χανιώτικα νέα” ότι “ είναι ένα σημαντικό έργο το οποίο αποτελεί πρότυπο σύγχρονης τεχνολογίας και η ΔΕΔΙΣΑ προσπάθησε να βοηθήσει τον δήμο Καντάνου – Σελίνου ως προς την εξοικονόμηση πόρων από την καθαριότητα αλλά πρωτίστως για το περιβάλλον. Στόχος μας είναι να προσφέρουμε σε όλους τους δήμους του νομού Χανίων βοήθεια και τεχνογνωσία γιατί όλοι οι δήμοι είναι μέτοχοι με το μεγαλύτερο μέρος να το κατέχει η ΔΕΔΙΣΑ”.  

Από μεριάς του ο δήμαρχος Καντάνου – Σελίνου Αντώνης Περάκης υπογράμμισε ότι “ο χώρος αυτός παραχωρήθηκε πριν από τρία χρόνια δωρεάν στον δήμο μας από το Δασαρχείο Χανίων και η χρηματοδότηση του έργου έγινε από την περιφέρεια Κρήτης με 150.000 ευρώ περίπου, ενώ η αγορά των δύο κοντέινερ έγινε από το υπουργείο περιβάλλοντος σε συνεργασία με τη ΔΕΔΙΣΑ. Το ένα κοντέινερ θα μεταφέρει σύμμεικτα απορρίμματα  και το άλλο ανακυκλώσιμα υλικά. Θεωρούμε πως με αυτό τον τρόπο θα μειωθούν σημαντικά τα έξοδα που έχει ο απομακρυσμένος δήμος μας για να τα μεταφέρει στη ΔΕΔΙΣΑ καθόσον μέχρι τώρα και σε καθημερινή βάση πηγαινοερχόταν απορριμματοφόρα οχήματα του δήμου μας στη ΔΕΔΙΣΑ και με την δομή αυτή, η μετακίνηση θα γίνεται δύο φορές την εβδομάδα τα Καλοκαίρια και μία τον Χειμώνα, ενώ παράλληλα θα μειωθεί το βιολογικό αποτύπωμα στο περιβάλλον από τη συνεχή μετακίνηση που άφηναν τα φορτηγά μας στη διαδρομή από και προς την ΔΕΔΙΣΑ”. 

Στο εργοτάξιο και ο δήμαρχος Αποκορώνου Χαράλαμπος Κουκιανάκης που μας είπε: “Μια ευχάριστη μέρα για τον δήμο Καντάνου – Σελίνου με αυτό το περιβαλλοντικό έργο που τελεσφόρησε δείχνοντας έτσι τον δρόμο και για τους άλλους δήμους προκειμένου κι εκείνοι να προχωρήσουν σε αντίστοιχες δομές. Ο ΣΜΑ λοιπόν του δήμου Καντάνου – Σελίνου έρχεται να προσδώσει στην τοπική κοινωνία όχι μόνο περιβαλλοντικά οφέλη αλλά και οικονομικά διότι αυτό συνεπάγεται και στη σταθερότητα των δημοτικών τελών”. 

Συνεχίζοντας ο κ. Κουκιανάκης αναφέρθηκε στη ΔΕΔΙΣΑ επισημαίνοντας ότι “ καταβάλλει την μέγιστη συνεχή προσπάθεια με πρότυπες περιβαλλοντικές δομές που είναι ζηλευτές σε όλη την Ελλάδα” για να καταλήξει συμπεριλαμβάνοντας την περιφέρεια Κρήτης πως “και στις δύο αξίζουν πολλά συγχαρητήρια”.      

Με δήλωση του στα Μ.Μ.Ε. ο αντιπεριφερειάρχης Χανίων κ. Νίκος Καλογερής σημείωσε τα εξής: “Το έργο αυτό θα εξυπηρετεί τον πιο απομακρυσμένο δήμο από την μονάδα κεντρικής διαχείρισης (ΔΕΔΙΣΑ) στο Ακρωτήρι και θέλω να συγχαρώ τον δήμο για αυτή την προσπάθεια η οποία δεν ήταν και τόσο εύκολη επειδή υπήρχαν σε όλη την πορεία αντιδράσεις μάλλον από παραπληροφόρηση των ανθρώπων που αδικαιολόγητα θα έλεγα αλλά τέλος καλό όλα καλά. Έχουμε, λοιπόν, εδώ μια σύγχρονη μονάδα διότι πέρα από το περιβαλλοντικό αποτύπωμα που μειώνει σημαντικά εξοικονομεί οικονομικούς πόρους σε συντηρήσεις οχημάτων. Επομένως είναι ένα εξαιρετικό έργο  και χαίρομαι που συμβάλαμε σε όλη αυτή την προσπάθεια, βέβαια τα συγχαρητήρια στον ίδιο τον δήμαρχο ο οποίος σχεδίασε και κατάφερε να υλοποιήσει”. 

Την κορδέλα των εγκαινίων μαζί με τον αντιπεριφερειάρχη Χανίων κ. Νίκο Καλογερή έκοψε ο δήμαρχος Καντάνου – Σελίνου κ. Αντώνιος Περάκης, η τέως αντιδήμαρχος κα Στέλλα Αλφιέρη και η πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου κα Σταματία Βλησίδη η οποία στη συνέχεια με σύντομη ομιλία της εκ μέρους του δήμου, υπογράμμισε μεταξύ άλλων, τα εξής “ Η ολοκλήρωση του δημάρχου είναι είναι σπουδαίο έργο για την περιοχή μας όχι μόνο γιατί πετυχαίνουμε οικονομική και οργανωμένη μεταφορά απορριμμάτων του δήμου προς την ΔΕΔΙΣΑ στο Ακρωτήρι Χανίων  αλλά γιατί λύνομαι με οριστικό και αμετάκλητο τρόπο το σοβαρό οικολογικό πρόβλημα που δημιουργούσε στην περιοχή της Κουντούρας η ύπαρξη του ΧΥΤΑ. Καταφέραμε με κόπους και με βάσανα αντιμετωπίζοντας πολλές δυσκολίες να κλείσουμε το ΧΥΤΑ στους Αγίους Θεοδώρους και να απαλλάξουμε την Κουντούρα από το τοξικό νέφος των διαρκών αναφλέξεων του σκουπιδότοπου. Το έργο του ΣΜΑ ήταν η σύγχρονη και αποτελεσματική λύση για την μεταφορά μεγάλου όγκου απορριμμάτων με μείωση του κόστους μεταφοράς κερδίζοντας χρήματα και εργατοώρες. Υπολογίζεται περίπου ότι 150 ευρώ χρειάζεται ανά όχημα για να μεταβεί στην ΔΕΔΙΣΑ και ελαχιστοποιούμε τώρα την οικολογική επιβάρυνση στον τόπο μας. Για την αποκατάσταση του ΧΥΤΑ στους Αγίους Θεοδώρους της Κουντούρας διατέθηκαν από την περιφέρεια 280.000 ευρώ. Η διαμόρφωση του συγκεκριμένου χώρου χρηματοδοτήθηκε από την περιφέρεια με 143.000 ευρώ και ο εξοπλισμός του ΣΜΑ ένας τράκτορας και δύο συρμοί φτάνει στο ύψος των 500.000 ευρώ. Είμαστε περήφανοι για την ολοκλήρωση αυτού του έργου..”. 

Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαμε με τον πρόεδρο του Πολιτιστικού Συλλόγου Σπίνας Γιάννη Κουμή καταγράψαμε την δήλωση του ως εξής: “ Χαιρετίζουμε την νέα δομή την οποία αποδεχόμαστε με χαρά γιατί θέλουμε την πρόοδο αλλά με την ευκαιρία αυτή εκφράζω δημόσια μέσω των “Χ.ν.” το παράπονο μας στον δήμο και την περιφέρεια γιατί το χωριό μας στερείται ενός δρόμου δασοπυρόσβεσης και ακόμα επειδή οι ζημιές που προκλήθηκαν πριν από τρία χρόνια στον δρόμο από και προς το χωριό δεν έχουν αποκατασταθεί”.  

Γιάννης και Ηλίας Κάκανος 

Στιγμιότυπα από την εκδήλωση των εγκαινίων

 

Στιγμιότυπα με την Σπίνα το χωριό που έγινε ευρύτερα γνωστό αρχές της δεκαετίας του 2000 με επανειλημμένα αφιερώματα και σχόλια στα “Χανιώτικα νέα” αιτία που έκανε την τότε δημοτική Αρχή με δήμαρχο τον Ευτύχη Δασκαλάκη να μεριμνήσει για το νοικοκύρεμα του χωριού αναστυλώνοντας το μισογκρεμισμένο δημοτικό σχολείο, φτιάχνοντας με άσφαλτο τον δρόμο και με πλακάκια το κέντρο του χωριού. Σήμερα στην Σπίνα μένουν μόνιμα δέκα άνθρωποι ενώ κάποτε στη δεκαετία του 1960 σύμφωνα με δήλωση του προέδρου του Πολιτιστικού Συλλόγου κ. Γιάννη Κουμή πήγαιναν 35 παιδιά. Στο ανακαινισμένο σχολείο έχει έδρα ο Πολιτιστικός Σύλλογος.  

Απαντήστε

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί.Τα υποχρεωτικά πεδία είναι σημειωμέα *

*

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Πηγαίνετε Στην Κορυφή
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com