Τρίτη , 16 Ιούλιος 2024

“Εφιάλτης” κατάντησε η παράκαμψη Τοπολίων – Κατσοματάδω…

Ένα αναγκαίο έργο που θα έλυνε σε μεγάλο βαθμό το κυκλοφοριακό πρόβλημα από και προς την Χρυσοσκαλίτισσα και άλλες περιοχές των Εννιά Χωριών Κισάμου όπως επίσης και του Σελίνου, αποφεύγοντας την παλιά οδική διαδρομή μέσα από την ιστορική σήραγγα, έχει καταντήσει… εφιάλτης για πολλούς κατοίκους και οδηγούς της περιοχής, αφού το 2021 βρήκε το έργο της παράκαμψης να χρειάζεται ακόμα πολύ δουλειά.  

Από την πρόσφατη μετάβαση μας στα Εννιά Χωριά φωτογραφίσαμε την ανατολική εξωτερική πύλη και τμήμα από το εσωτερικό  της φωταγωγημένης λόγω των εορτών σήραγγας, αφορμή να επανέλθουμε στην βραδύτητα των εργασιών της παρακαμπτηρίου οδού, η οποία ενώ άρχισε εδώ και πολλά χρόνια, έχει… βαλτώσει, προφανώς από λάθη, παραλείψεις και την μετ’ εμποδίων ελληνική γραφειοκρατία. 

Αν γυρίσουμε το ρολόι του χρόνου εκατό χρόνια πίσω θα θυμηθούμε, σύμφωνα με διάφορα δημοσιεύματα ότι “τα Τοπόλια ήταν ένα μεγάλο χωριό της επαρχίας Κισάμου με έδρα Σταθμού Χωροφυλακής. Από το χωριό αυτό καταγόταν και ο βουλευτής Γεώργιος Μαρκαντωνάκης στην κυβέρνηση του Ελευθερίου Βενιζέλου όπου προς όφελος του χωριού του κατόρθωσε να συνεχιστεί ο κεντρικός δρόμος μετά τα Τοπόλια για τα Εννιά Χωριά από τα κάθετα γκρεμνά του φαραγγιού με τη διάνοιξη της σήραγγας, ένα έργο δύσκολο και πολυέξοδο για εκείνη την εποχή αδιαφορώντας για τις αντιδράσεις κατοίκων από άλλα χωριά. Το έργο άρχισε με χειρωνακτική εργασία από πολλούς εργάτες σκάβοντας και συντρίβοντας τα βράχια χρησιμοποιώντας κασμάδες, βαριοπούλες, σφυριά και καλέμια για να ολοκληρωθεί μετά από πέντε χρόνια και να συνεχιστεί ο δρόμος μέχρι τους Μύλους και αργότερα σταδιακά σε άλλα χωριά. 

Η κυκλοφορία για πολλά χρόνια μέχρι και την δεκαετία του 1950 γινόταν κανονικά χωρίς προβλήματα καθόσον τα μοναδικά αυτοκίνητα που πηγαινοερχόταν καθημερινά ήταν ορεινά λεωφορεία και φορτηγά δημόσιας χρήσης. 

Κι ενώ η αύξηση της κυκλοφορίας χρόνο με τον χρόνο από και προς τα χωριά  του πρώην δήμου Ινναχωρίου μέσα από τον στενό κεντρικό δρόμο στα Τοπόλια προκαλούσε όλο και περισσότερα προβλήματα, οι αρμόδιοι δεν ανησυχούσαν. Επακόλουθο αυτής της διαχρονικής ατολμίας ήταν επιτέλους η εκπόνηση της συγκεκριμένης μελέτης με έναρξη των εργασιών της παρακαμπτηρίου οδού πριν από αρκετά χρόνια. Όμως, το 2021 βρήκε το έργο στην πορεία των εργασιών με πολλές καταστροφές σε ορισμένα σημεία…

Γιάννης και Ηλίας Κάκανος 


Απαντήστε

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί.Τα υποχρεωτικά πεδία είναι σημειωμέα *

*

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Πηγαίνετε Στην Κορυφή
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com