Δευτέρα , 4 Δεκ 2023

Διαχρονικά προβλήματα στη νότια ακτογραμμή του νομού Χανίων

Αλλά και σημαντικές πρωτοβουλίες από τον Δήμο Σφακίων

Ρεπορτάζ: Γιάννης και Ηλίας Κάκανος

Η νότια ακτογραμμή του νησιού μας και ιδιαίτερα του νομού Χανίων εξακολουθεί να παραμένει με διαχρονικές αντιαισθητικές και επικίνδυνες καταστάσεις που θυμίζουν τριτοκοσμικές χώρες.

Από την προχθεσινή μας μετάβαση στην Αγυιά Ρουμέλη με αναχώρηση του πλοίου “ΔΑΣΚΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ” της ΑΝΕΝΔΥΚ από το μικρό “ανοχύρωτο” λιμανάκι της Χώρας Σφακίων, αποτέλεσε την αφορμή να επανέλθουμε στα σοβαρά προβλήματα όλης της νότιας ακτογραμμής του νομού Χανίων η οποία αντιπροσωπεύει δύο δήμους. Νοτιοανατολικά με τον δήμο Σφακίων από τα όρια του νομού Ρεθύμνου μέχρι και την Αγυιά Ρουμέλη και νοτιοδυτικά με τον δήμο Καντάνου Σελίνου από τη Σούγια μέχρι την Παλαιόχωρα και την Κουντούρα. 

Η Παλαιόχωρα μπορεί να απέκτησε Μαρίνα ελλιμενισμού μικρών σκαφών αλλά η επέκταση της υπάρχουσας προβλήτας αποτελεί σοβαρή εκκρεμότητα… Το ίδιο πρόβλημα αντιμετωπίζει και η Σούγια με την υπάρχουσα  προβλήτα της. 

Η Χώρα Σφακίων τώρα με το μικρό λιμανάκι της δεν μπορεί να εξυπηρετήσει τον κατάπλου μεγάλων σκαφών ενώ θα έπρεπε να υπήρχε έστω μια μεγάλη σε μήκος προβλήτα ούτως ώστε τους Καλοκαιρινούς μήνες να μπορούσε να καταπλεύσει ακόμα και ένα κρουαζιερόπλοιο.   

Ο δήμαρχος Σφακίων Μανούσος Χιωτάκης

Για θέματα και δράσεις που αφορούν την δημοτική περιφέρεια του δήμου Σφακίων πληροφορηθήκαμε από τον  δήμαρχο Μανούσο Χιωτάκη στο χρονικό διάστημα του ταξιδιού μας μέχρι την Αγυιά Ρουμέλη. “Πολλά έπρεπε να είχαν γίνει από το παρελθόν μέχρι σήμερα καθόσον η εκάστοτε δημοτική Αρχή τα προωθούσε αλλά συναντούσαν εμπόδια. Έγιναν και γίνονται βέβαια έργα αλλά η ουσία είναι να γίνουν και άλλα ακόμα πιο σοβαρά και αναγκαία” επισημαίνει ο κ. Χιωτάκης για να συνεχίσει αναφερόμενος στις προβληματικές προβλήτες Χώρας Σφακίων και Αγυιάς Ρουμέλης. Για την προβλήτα της Χώρας Σφακίων έγινε μελέτη το 2001 και αν ο μακαρίτης ο πρόεδρος της ΑΝΕΝΔΥΚ  Γιάννης Μπραουδάκης δεν έδειχνε ενδιαφέρον προσφέροντας χρήματα της εταιρείας αλλά και δικά του, δεν θα είχε ξεκινήσει ακόμα η μελέτη. Η μελέτη τώρα έχει ολοκληρωθεί. Το μήκος της προβλήτας θα είναι 265 μέτρα και πριν από δύο μήνες εγκρίθηκε από την περιφέρεια Κρήτης με έντεκα εκατομμύρια ευρώ, αλλά ο φορέας διαχείρισης αντίδρασε με αιτιολογικό ότι στον βυθό της θάλασσας που πρόκειται να γίνει η επέκταση υπάρχει  ένα φύκι σπάνιο”.

Συνεχίζοντας ο κ. δήμαρχος αναφέρθηκε στην παράλια ακτογραμμή μέχρι την Αγυιά Ρουμέλη υπογραμμίζοντας ότι “ η πρώτη παραλία μας δυτικά μετά τη Χώρα Σφακίων είναι ο Ίλιγγας που έχει και οδική πρόσβαση. Η επόμενη είναι τα Γλυκά Νερά η οποία δεν έχει οδική πρόσβαση λόγω των απόκρημνων βουνών και εξυπηρετεί μόνο όσους πηγαίνουν διά θαλάσσης με μικρά σκάφη καθώς και πεζοπόρους από ένα μονοπάτι το οποίο κάθε χρόνο συντηρείται από τη δημοτική Αρχή. Η επόμενη παραλία είναι του Λουτρού με τον όμορφο οικισμό του ο οποίος στερείται οδικής πρόσβασης. Μια μικρή προβλήτα εξυπηρετεί τα πλοία της ΑΝΕΝΔΥΚ που κάνουν την γραμμή. Δεν μπορεί όμως η συγκεκριμένη προβλήτα να επεκταθεί λόγω της ιδιομορφίας του μικρού απάνεμου κολπίσκου. Μετά από το Λουτρό είναι η παραλία του Φοίνικα που έχει και οδική πρόσβαση από την Ανώπολη μέσω Λειβανιανών. Η επόμενη παραλία είναι του Λύκου που και εδώ υπάρχει οδική πρόσβαση και ακολουθούν τα Μάρμαρα που έχουν πρόσβαση μόνο δια θαλάσσης. Συνεχίζουμε τώρα με την παραλία του Αγίου Παύλου μια παλιά εκκλησία και μια ωραία παραδοσιακή ταβέρνα για να τελειώσουμε με την παραλια και τον οικισμό της Αγυιάς Ρουμέλης. Στον οικισμό αυτό που στερείται δυστυχώς οδικής πρόσβασης καταβάλλουμε μεγάλες προσπάθειες για να γίνει έστω μια διάνοιξη που να επικοινωνεί  με τον  Άγιο Ιωάννη.                 

Υπάρχουν δύο υποέργα που αφορούν το καλντερίμι από τις Πόρτες μέχρι το Παλιό χωριό για ανάπλαση με κατασκευή τμήματος κατά μήκος για άτομα ΑΜΕΑ. Και από το παλιό χωριό μέχρι το λιμάνι που αφορά την ανάπλαση του υπάρχοντος δρόμου με ένα τμήμα του ως συνέχεια του άλλου από τις Πόρτες για τα ΑΜΕΑ. Στην περιοχή αυτή υπάρχουν δύο παραδοσιακά γεφύρια τα οποία είναι μισογκρεμισμένα και θα ανακαινιστούν και αυτά. Υπάρχει και μία νέα μελέτη για προσκυνηματικό τουρισμό την οποία θα καταθέσουμε αύριο και αφορά δύο εκκλησίες, την Παναγία της Κάτω Αγυιάς Ρουμέλης και τον Άγιο Παύλο. Και ακόμα μία άλλη μελέτη της οποίας υπάρχει μια μικρή εκκρεμότητα και θα επιλυθεί σύντομα, αφορά το φρούριο Κουλέ της Αγυιάς Ρουμέλης για εσωτερική και εξωτερική ανακαίνιση του καθώς επίσης και του μονοπατιού που συνδέει το φρούριο με τον οικισμό. Ως δημοτική Αρχή κάνουμε τα αδύνατα δυνατά με πείσμα και συλλογική προσπάθεια για τα καλύτερα σε όλη τη δημοτική μας περιφέρεια” κατέληξε ο κ. Χιωτάκης. . 

Στο εγκαταλελειμμένο παλιό χωριό της Αγυιάς Ρουμέλης ή Πάνω Αγυιά Ρουμέλη ή Μέσα Αγυιά Ρουμέλη, αξίζει να αναφερθεί ότι το μισογκρεμισμένο δημοτικό σχολείο που έχει παραχωρηθεί από την κοινότητα στο Δασαρχείο, ανακαινίστηκε το 2008 και λειτουργεί ως Κέντρο πληροφόρησης με την  ονομασία: “Άνθρωπος και πέτρα”.  

Γιάννης και Ηλίας Κάκανος 

Η προβλήτα της Χώρας Σφακίων
Η προβλήτα του Λουτρού
Η προβλήτα της Αγυιάς Ρουμέλης
Η παραλία του Ίλιγγα
Ο παραθαλάσσιος οικισμός του Λουτρού
Ο μοναδικός δρόμος της Αγυιάς Ρουμέλης από το λιμάνι μέχρι το παλιό χωριό
Το παλιό δημοτικό σχολείο της Αγυιάς Ρουμέλης λειτουργεί ως κέντρο πληροφόρησης
Ο οικισμός της Αγυιάς Ρουμέλης

Απαντήστε

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί.Τα υποχρεωτικά πεδία είναι σημειωμέα *

*

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Πηγαίνετε Στην Κορυφή
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com