Κυριακή , 26 Μαρ 2023

Διαχρονικά μηνύματα για τα 245 χρόνια από την επανάσταση του Δασκαλογιάννη

 

Η μνήμη του  Σφακιανού ήρωα Δασκαλογιάννη εμπνευστή και μπροστάρη της επανάστασης του 1770 τιμήθηκε προχθές το βράδυ στο θέατρο της Ανατολικής Τάφρου.

Την εκδήλωση πλαισίωνε η νεοσύστατη παρέα ριζιτών από τον Άγιο Γεώργιο Κατσιφαριανών με την ονομασία “Αστέριος”  προς τιμή του πρώτου βασιλιά της Κρήτης και πατριού του Μίνωα, παραδοσιακό μουσικό συγκρότημα και ο μουσικοχορευτικός Σύλλογος  “ Τα Σφακιά”.

Στον χαιρετισμό του ο αντιπεριφερειάρχης Χανίων κ. Απόστολος Βουλγαράκης σημείωσε: « Ο τόπος μας και ιδιαίτερα η Κρήτη γνώρισε πολλές επαναστάσεις αλλά παρόλα τα λάθη, έμεινε ο σπόρος που εμείς πρέπει να παίρνουμε και να μεταφυτεύουμε…»

Ο ίδιος στη συνέχεια επεσήμανε τα εξής: «Η χώρα μας και σήμερα περνά δυσκολίες, αλλά στηριζόμενοι στην ιστορία μας και στα θετικά διδάγματά να προχωρούμε. Σήμερα είναι επίκαιρη η επανάσταση του Δασκαλογιάννη της οποίας τα θετικά μηνύματα αποτέλεσαν την αιτία να συνεχιστούν οι επαναστάσεις και να φτάσουμε στην απελευθέρωση και την Ένωση…».  

Εκ μέρους του Δήμου Χανίων η αντιδήμαρχος κα Βαρβάρα Περάκη υπογράμμισε ότι « 245 χρόνια είναι πολλά αλλά και λίγα μέσα στην ιστορία μας. Δεν είναι, όμως, ικανά να σβήσουν την ισχυρή μνήμη  και την αξία τεράστιων προσωπικοτήτων που θυσιάστηκαν γιατί αγάπησαν με πάθος το δίκιο, την ελευθερία, την πατρίδα. Σε μέρες σαν κι αυτές που περνάμε ζοφερές, γκρίζες και ανασφαλείς θέλουμε έμπνευση, αλήθεια, γνώση της ιστορίας και ισχυρά παραδείγματα για να ελπίζουμε, να μην φοβόμαστε και κυρίως να πιστεύουμε. Κι ο Δασκαλογιάννης αποτελεί μια τέτοια εμβληματική φυσιογνωμία για την τοπική αλλά και την εθνική μας ιστορία. Για μια όμορφη και παράξενη πατρίδα που ζητάει συνεχώς θυσίες…».  

Ο δήμαρχος Σφακίων κ. Γιάννης Ζερβός αναφέρθηκε εκτενώς στην επανάσταση του Δασκαλογιάννη χαρακτηρίζοντας τον «πρωτομάρτυρα της επανάστασης που το 1770 ξεσήκωσε τους Σφακιανούς ενάντια στην οθωμανική κυριαρχία και θεωρήθηκε προπομπός της μεταγενέστερης επανάστασης του 1821» για να τονίσει στη συνέχεια ότι «προς τιμή του έχει δοθεί το όνομά του στο αεροδρόμιο Χανίων, ενώ η προτομή του έχει τοποθετηθεί σε κεντρικό σημείο της πόλης του Ηρακλείου καθώς επίσης και το όνομά του έχει δοθεί σε κεντρική της πλατεία της δίπλα από την πλατεία Ελευθερίας, ενώ πρόσφατα ο Δήμος Περιστερίου που συγκαταλέγεται ως τρίτος Δήμος της χώρας μετονόμασε  μια από τις μεγαλύτερες πλατείες της πόλης, την παλιά πλατεία Μπουρναζίου με το όνομά του και έγιναν τ’ αποκαλυπτήρια της προτομής του»,  για να καταλήξει: «Δεν πρέπει να ξεχάσουμε ποτέ τον αγώνα του και οφείλουμε να φροντίζουμε να διοργανώνονται εκδηλώσεις όπως η σημερινή».

Χαιρετισμό επίσης απηύθυνε ο πρόεδρος του Συλλόγου Σφακιανών Χανίων κ. Παύλος Σταματάκης υπογραμμίζοντας: « Το έπος και ο συμβολισμός του αγώνα του Σφακιανού ήρωα Δασκαλογιάννη, σχεδόν 2,5 αιώνες από σήμερα, παραμένει και γίνεται ολοένα και πιο επίκαιρος… Να μεταφέρουμε το νόημα και τη στάση ζωής που πρεσβεύει στις νεότερες γενιές μας ως παρακαταθήκη και οπλοστάσιο για την προάσπιση των ιδανικών της ελευθερίας, της αξιοπρέπειας και της ανιδιοτέλειας».

Κεντρικός ομιλητής στην εκδήλωση ήταν ο ιστορικός, ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων κ. Απόστολος Παπαϊωάννου δίνοντας ένα ξεχωριστό χρώμα με λεπτομερείς ιστορικές αναφορές στη ζωή και την δράση του Δασκαλογιάννη, υπογραμμίζοντας, μεταξύ άλλων, τα εξής: «Τα χρόνια 1770 – 1771 είναι μια κόκκινη γραμμή που διαιρεί, που τέμνει την ιστορία της Κρήτης, της Ελλάδος και της Ευρώπης. Αποτελεί την κατάληξη και ταυτόχρονα τη νέα αφετηρία μιας μόνιμης επιθυμίας για την απελευθέρωση. Κάνει την εμφάνισή της μια νέα τάξη πραγμάτων που αναδεικνύει τα δικαιώματα του ανθρώπου που παράγει και αναπαράγει ελπίδες αιώνων κι επιτρέπει την έκφραση της ανάγκης για ελευθερία. Είναι τα χρόνια, είναι η εποχή της Μεγάλης Αικατερίνης, των φωτισμένων ηγεμόνων, που σημαδεύουν την μεγάλη αλλαγή. Δεν είναι μόνο η ιδεολογία των φώτων που προβάλλεται συνεχώς, είναι και η μεταβολή που έχει ήδη συντελεστεί, μια κοινωνία που δεν μπορούσε να αναχθεί την υποτέλεια. Αυτή η κοινωνία με στο αξιακό της σύστημα, με τους δεσμούς που την συγκροτούν και με όλα τα χαρακτηριστικά των δυναμικών συμπεριφορών οπλίζεται και αντιπαρατίθεται στον δυνάστη. Η Οθωμανική κυριαρχία δεν είναι μόνιμη κατάσταση, μπορεί να καταπολεμηθεί, είναι ανατρέψιμη. Μέσα σε αυτή την συγκυρία κάνει την εμφάνισή του ο Δασαλογιάννης των Σφακίων και εκφράζει το μόνιμο αίτημα του εθνικού ζητήματος, το αίτημα της ελευθερίας, της απελευθέρωσης, της ανεξαρτησίας, αλλά το ξανθό γένος ομόδοξο και εμφύλιο που τόσο δυναμικά εμφανίστηκε στο βαλκάνιο και μεσογειακό προσκήνιο δεν ανταποκρίθηκε τις προσδοκίες του υπόδουλου γένους. Από το 1771 που σημαδεύεται με το τραγικό τέλος του Δασκαλογιάννη, τον έγδαραν ζωντανό στο Ηράκλειο, ο τόπος, η χώρα έχει το τραγικό προνόμιο να μην αναφέρεται μόνο στο νόημα των λέξεων, αλλά κυρίως στη χρήση τους. Ο αγώνας, η ελευθερία, η δικαιοσύνη, η αξιοπρέπεια, η ανεξαρτησία είναι αξίες των οποίων η χρήση γίνεται περισσότερο με αίμα παρά με μελάνι. Ειδικότερα σήμερα η θυσία του Σφακιανού, του Κρητικού, του Έλληνα Δασκαλογιάννη γίνεται περισσότερο εμφαντική, αποβαίνει διαχρονική και καθίσταται επίκαιρη καθώς οι “προστασίες”, οι πολιτικές κηδεμονίες, οι ανοιχτές επεμβάσεις, οι αποκλεισμοί, οι κατοχές, ο διεθνής οικονομικός έλεγχος, οι οικονομικές δικτατορίες, διαιωνίζονται».

SONY DSC

 Ο ομιλητής κ. Απόστολος Παπαϊωάννου 

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

???????????????????????????????

 Στιγμιότυπα από την εκδήλωση

SONY DSC

Ο δήμαρχος Σφακίων κ. Γιάννης Ζερβός 

Γιάννης Η. Κάκανος 

24.pdf Δασκαλογιάννης

Απαντήστε

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί.Τα υποχρεωτικά πεδία είναι σημειωμέα *

*

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Πηγαίνετε Στην Κορυφή
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com