Σάββατο , 20 Απρίλιος 2024

Δεύτερη Διεθνής Έκθεση Καλλιτεχνών στον Αζωγυρέ – “Ενα ευλογημένο χωριό στη λησμονιά”

Πανοραμική όψη μέρους του Αζωγυρέ 

                

Τη γνώριμη εικόνα των χωριών της ενδοχώρας που μαραζώνουν έρχεται να ανατρέψει ο δραστήριος, νεοσύστατος Πολιτιστικός Σύλλογος στον Αζωγυρέ Σελίνου.  Στο πανέμορφο χωριό με θρησκευτική ιστορία, καθώς μέσα  στις σπηλιές Ζουρές και Χάρακας, ασκήτεψαν οι 99 Άγιοι Πατέρες, όταν ήρθαν μέσω Γαύδου από διάφορα μέρη της Μεσογείου, περίπου το 1632 μ. Χ.  

Το χωριό αυτό σήμερα, όπως δυστυχώς, συμβαίνει με πολλά άλλα ορεινά, κυρίως, χωριά, δεν έχει πολλούς μόνιμους κατοίκους, ούτε κατοικήσιμες όλες τις γειτονιές του, ενώ στο μακρινό παρελθόν είχε δικό του δημοτικό σχολείο με πολλούς μαθητές. 

Με αφορμή την δεύτερη διεθνή έκθεση καλλιτεχνών που πραγματοποιείται αυτή την περίοδο στον Αζωγυρέ, μίλησε στα “Χανιώτικα νέα” και στο “Επαρχιακό φως”  ο δραστήριος πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Ευτύχιος Κουκουτσάκης υπογραμμίζοντας τα εξής: “Από καρδιάς ευχαριστώ ξανά τα “Χανιώτικα νέα” και το “Επαρχιακό φως” που μας τιμούν και εξακολουθούν να στηρίζουν το χωριό μας το οποίο δυστυχώς κάθε χρόνο γίνεται όλο και μικρότερο σε ντόπιο πληθυσμό. Οκτώ μόνιμοι κάτοικοι απομείναμε και μαζί με τους καλούς φίλους μας από διάφορες χώρες της Ευρώπης, την Αμερική και αλλού ανερχόμαστε όλοι μαζί στους τριάντα. Οι περισσότεροι από τους αγαπημένους μας ξένους είναι καλλιτέχνες, ζωγράφοι ως επί το πλείστον και συμμετέχουν στην διεθνή έκθεση που πραγματοποιούμε η οποία θα διαρκέσει μέχρι τις 10 Σεπτεμβρίου.  Είμαστε, λοιπόν, μια μεγάλη αγαπημένη παρέα προσπαθώντας συλλογικά να αναδείξουμε όσο γίνεται περισσότερο τον ευλογημένο αυτό τόπο ο οποίος έπρεπε να είχε στηριχθεί πρωτίστως από την πολιτεία όπως βέβαια και από άλλους φορείς”. 

ΣΠΟΥΔΑΙΑ ΜΝΗΜΕΙΑ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΦΡΟΝΤΙΔΑ 

Συνεχίζοντας με παράπονο την αφήγηση του ο κ. Κουκουτσάκης για το ξεχασμένο χωριό τους, επεσήμανε την ανάγκη να γίνουν άμεσα παρεμβάσεις στα ιστορικά  μνημεία του Αζωγυρέ αλλά και στα φυσικά όπως είναι αρκετά χιλιόχρονα ελαιόδεντρα και ο αειθαλής πλάτανος των Αγίων Πατέρων που υπάρχουν.  Το ιστορικό γεφύρι μας με τον βασιλικό δρόμο, η Εκκλησιά – παλιό μοναστήρι των Αγίων Πατέρων – το οποίο επισκευάστηκε το 1864 από τον οπλαρχηγό Γενικό Αρχηγό Σελίνου  Κωνσταντίνο Κριάρη  με τη συνδρομή και άλλων οπλαρχηγών της περιόδου εκείνης καθώς και του αρχιμανδρίτη Γαβριήλ Παπαγρηγοράκη”. 

Όπως μας λέει ο κ. Κουκουτσάκης “ ο αρχιμανδρίτης εκτός από κληρικός ήταν ευεργέτης του χωριού  μας και ως άνθρωπος έβλεπε πολύ μπροστά. Έφτιαξε και λειτουργούσαν τρεις μύλοι, ένα ελαιουργείο, ένα βυρσοδεψείο και ένα καφενείο λίγες δεκάδες μέτρα απόστασης από το μοναστήρι πλάι στον ποταμό. Όταν πέθανε άφησε το κληροδότημα στο χωριό με την επιθυμία να γίνει αμαξιτός δρόμος μέχρι εδώ. Από αυτό το κληροδότημα που περικλείει πολλά ακόμα συντηρείται και σήμερα ο Αζωγυρές. 

Να σημειωθεί ότι στο μακρινό παρελθόν το χωριό είχε 14 με 18 γειτονιές μεταξύ των τριών βουνών και δημοτικό σχολείο που πήγαιναν πολλά παιδιά μαθαίνοντας γράμματα και αγροτικές εργασίες από ένα δάσκαλο”. 

Καταλήγοντας ο κ. Κουκουτσάκης τονίζει πως “θέλουμε ακόμα να μας βοηθήσουν να καθαρίσουμε και αναδείξουμε το φαράγγι του χωριού μας με τον ποταμό του που καταλήγει στη θάλασσα της Παλαιόχωρας και το μήκος του είναι περίπου πέντε χιλιόμετρα. Ο Αζωγυρές πρέπει να αποκτήσει αξιόλογη τουριστική υποδομή και καλούμε κάθε φίλο ή καταγόμενο από εδώ να στηρίξουν αυτή την πρόταση. Ήδη έχει φτιαχτεί μια αξιόλογη τουριστική βίλα με την ονομασία “Αζωγυρές” που άρχισε να δέχεται επισκέπτες, ενώ ετοιμάζονται και ορισμένα σύγχρονα ενοικιαζόμενα διαμερίσματα τα οποία μαζί με τα παλαιότερα της οικογένειας μας που ήταν και τα πρώτα στο χωριό, θα εξυπηρετούν τους επισκέπτες μας”.      

Γιάννης και Ηλίας Κάκανος

Το παραδοσιακό καφενείο – λαογραφικό  μουσείο και τα ενοικιαζόμενα διαμερίσματα της οικογένειας Κουκουτσάκη 
Ο αειθαλής Πλάτανος των Αγίων και χιλιόχρονες ελιές 

  

Στιγμιότυπα από την διεθνή έκθεση 
Ο χώρος της Έκθεσης με τον κ. Ευτύχη Κουκουτσάκη, τη σύζυγό του και την μικρή κορούλα τους
Η καμάρα του γεφυριού με τον βασιλικό δρόμο
Διάφορα άλλα στιγμιότυπα από το χωριό

 

Απαντήστε

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί.Τα υποχρεωτικά πεδία είναι σημειωμέα *

*

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Πηγαίνετε Στην Κορυφή
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com