Σάββατο , 15 Ιούνιος 2024

Βασίλειος Περιβολάκης, ένας δάσκαλος που πρόσφερε σημαντικό έργο

eparxiakofos_gr_0102

 Ο δάσκαλος κ. Βασίλειος Περιβολάκης

 

 

 Τον παλιό καιρό οι δάσκαλοι και οι δασκάλες που δίδασκαν σε ορεινά χωριά αντιμετώπιζαν πολλά προβλήματα με τα περισσότερα  όταν τα Δημοτικά Σχολεία ήταν μονοθέσια. Για να μαθαίνουν, λοιπόν, εκείνα τα δύσκολα χρόνια περισσότερα γράμματα τα παιδιά, “έπεφτε” αρκετό ξύλο, κυρίως, στους κακούς μαθητές και αυτό επειδή, προφανώς οι δάσκαλοι δεν ήξεραν τότε για τα μαθησιακά προβλήματα της δυσλεξίας. Για αυτές τις περιπτώσεις, εξαίρεση αποτέλεσε ο μακαριστός, εδώ και πολλά χρόνια δάσκαλος Βασίλειος Περιβολάκης, που υπήρξε και πρωτεργάτης για να κτισθεί σχολικό οίκημα ώστε να μην χρησιμοποιείται η κεντρική Εκκλησία στα Πλοκαμιανά Δημοτικό Σχολείο.    

Οι κάτοικοι του χωριού και της περιοχής των Εννιά Χωριών αποκαλούσαν κυρ Βασίλη τον δάσκαλο και τον θεωρούσαν ιδανικό εκπαιδευτικό με πλούσιο εσωτερικό κόσμο συναισθημάτων. Διακρινόταν για την γλυκύτητα της ομιλίας του, την καλοσύνη και την Ιώβειο υπομονή του, αιτία που έκανε τον πληθυσμό του χωριού και των απανταχού ευρισκομένων Πλοκαμιανών, Τζιτζιφιανών και άλλων κοντινών χωριών να συνεισφέρουν οικονομικά στην ανέγερση σχολείου. Και πράγματι, το 1952 είχε κτισθεί το  μονοθέσιο σχολείο του χωριού  για να σταματήσουν τα μαθήματα που γινόταν  δύο χρόνια στην κεντρική Εκκλησία. Η περιοχή που επιλέχτηκε να κτιστεί  ήταν ανάμεσα στα Πλοκαμιανά και την Τζιτζιφιά για να εξυπηρετούνται και οι μαθητές του διπλανού χωριού.  Έγιναν τα εγκαίνια και συνέχισε να διδάσκει εκεί 20 ολόκληρα χρόνια ο κυρ Βασίλης.

Μικρές πολιτείες, ήταν τότε όλα τα χωριά, αφού και στο πιο απομακρυσμένο υπήρχαν μικρά παιδιά.  Υποδομή, δυστυχώς, δεν υπήρχε εξαιτίας της αντί αγροτικής πολιτικής των περισσότερων κυβερνήσεων με συνέπεια να δημιουργηθεί  ένα ισχυρό ρεύμα μετανάστευσης με άλλους  να επιλέγουν μια καλύτερη ποιότητα ζωής στο εξωτερικό και άλλους για κωμοπόλεις και πόλεις της χώρας μ’ επίκεντρο την Αθήνα, τον Πειραιά και τη Θεσσαλονίκη. 

Στο χρονικό διάστημα των 22 ετών της εκπαιδευτικής περιόδου του κυρ Βασίλη, ωφελήθηκε όλη η περιοχή με την επί πλέον σημαντική προσφορά του  μεταφέροντας αβάρετα ασθενείς στο Νοσοκομείο και σε Κλινικές των Χανίων με το Ι.Χ. αυτοκίνητο του κάθε φορά που οι περιστάσεις το απαιτούσαν. Μαζί με  την καλή του σύζυγο Ναυσικά Πολάκη – Περιβολάκη, δασκάλα κι εκείνη στο Δημοτικό Σχολείο του Αγίου Αθανασίου, με εξαίρετο ήθος και καλοσύνη άφησαν τις καλύτερες εντυπώσεις στην τοπική κοινωνία.   

Γιάννης Η. Κάκανος yanniskakanos@gmail.com

eparxiakofos_gr_0105

Το βρυσάλι στα Πλοκαμιανά κτίσθηκε και αφιερώθηκε στη μνήμη του αείμνηστου δασκάλου Βασιλείου Περιβολάκη από τον Σύλλογο των Εννιαχωριανών για τη σημαντική προσφορά του     

 eparxiakofos_gr_0104

eparxiakofos.gr_image0073

Πανοραμικές φωτογραφίες με τα Πλοκαμιανά τα οποία μέχρι και το 1970 έσφυζαν από ζωή

    

eparxiakofos.gr_image0071

eparxiakofos.gr_image0072

Το Δημοτικό Σχολείο το οποίο κτίσθηκε με πρωτοβουλία του αείμνηστου δασκάλου Βασιλείου Περιβολάκη, ανακαινίζεται από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Πλοκαμιανών για να γίνει Πολιτιστικό Κέντρο. 

13 KAKANOS (Page 12)

    

Απαντήστε

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί.Τα υποχρεωτικά πεδία είναι σημειωμέα *

*

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Πηγαίνετε Στην Κορυφή
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com