Τετάρτη , 24 Απρίλιος 2024

Με λαμπρότητα γιορτάστηκε ο Ιερός Ναός των Αγίων Αναργύρων στην παλιά πόλη

Με λαμπρότητα και την δέουσα θρησκευτική κατάνυξη παρουσία αρκετών προσκυνητών, τηρώντας τα ενδεικνυόμενα μέτρα προστασίας κατά της εξάπλωσης της πανδημίας του κορωνοιού, γιορτάστηκε επί δύο ημέρες ο ιστορικός Ιερός Ναός των Αγίων Αναργύρων, Κοσμά και Δαμιανού στην ομώνυμη συνοικία της παλιάς πόλης και τμήματος της νέας των Χανίων. 
Λίγο πριν από τον εσπερινό το απόγευμα του Σαββάτου, ο μητροπολίτη Κυδωνίας και Αποκορώνου κ. Δαμασκηνός υποδέχτηκε με λόγια αγάπης τον μητροπολίτη Μάνης κ. Χρυσόστομο και την συνοδεία του για να τελεστεί αμέσως μετά η αρχιερατική ακολουθία του εσπερινού χοροστατούντος του φιλοξενούμενου μητροπολίτη κ. Χρυσοστόμου με συμπροσευχόμενους τον μητροπολίτη  κ. Δαμασκηνό και τον Θεοφιλέστατο επίσκοπο Δορυλαίου κ. Δαμασκηνό, ο οποίος ανήμερα της εορτής, προεξήρχε του  Όρθρου και της πανηγυρικής Θείας Λειτουργίας. Εφημέριος του Ιερού Ναού είναι ο αγαπητός στο πλήρωμα της εκκλησίας  πρωτοπρεσβύτερος Γεώργιος Πατεδάκης. 

Να σημειωθεί ότι κατά την διάρκεια τόσο του εσπερινού όσο και της Θείας Λειτουργίας, υπήρχαν εθελοντές Σαμαρείτες του Ερυθρού Σταυρού Χανίων για να προσφέρουν, αν χρειαζόταν βοήθεια, ενώ ομάδα της αδελφότητας Μικρασιατών “Ο Άγιος Πολύκαρπος” με παραδοσιακές φορεσιές τίμησαν με την παρουσία τους, όπως κάθε χρόνο, την γιορτή των Ασιατών Αγίων Αναργύρων και της μητέρας των Θεοδότης καθώς επίσης και την παρθενομάρτυρα Αγία Ελένη εξ Σινώπης του Πόντου.   

                       ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΣΥΝΟΙΚΙΑΣ ΚΑΙ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ 

Η εκκλησία  των Αγίων Αναργύρων βρίσκεται νοτιοανατολικά της παλιάς πόλης των Χανίων, όπου, επί τουρκοκρατίας παρέμεινε Χριστιανική συνοικία. Στα δυτικά βρίσκεται το παλαιό επισκοπικό μέγαρο όπου μέχρι και τον περασμένο αιώνα κατοικούσε ο ορθόδοξος επίσκοπος. Η συγκεκριμένη συνοικία ονομαζόταν εκείνη την περίοδο “Ρωμαίκα στενά” και ήταν η κυρίως περιοχή, που επί τουρκοκρατίας κατοικούνταν μόνο από Έλληνες, σε αντίθεση με την συνοικία  Σπλάντζια, όπου κατοικούσαν κυρίως Μουσουλμάνοι. 

Ανατολικά του ναού υπήρχε σχολείο που ίδρυσε η οικογένεια του μεγαλέμπορου ευεργέτη Γερακάρη καθώς και νοσοκομείο, στην πλατεία Γούβας, που συντηρούσαν φιλάνθρωποι πατριώτες. Οι Άγιοι Ανάργυροι στα χρόνια της Τουρκοκρατίας ήταν ο μοναδικός ορθόδοξος ναός μέσα στο φρούριο της παλιάς πόλης και χρησίμευε ως Μητροπολιτικός και Καθεδρικός ναός της πόλεως μέχρι το 1859 όπου ολοκληρώθηκε ο ναός των Εισοδίων της Θεοτόκου. 

Το γεγονός που οι Τούρκοι δεν βεβήλωσαν την εκκλησία των Αγίων Αναργύρων οφείλετε σε κάποιο θαύμα το οποίο σεβάστηκαν. Η εκκλησία, πολύ πιθανόν να είναι του 13ου αιώνα στα πρώτα χρόνια της Βενετοκρατίας. Πρόκειται για ένα τρίκλιτο ναό με το μεσαίο να έχει κτιστεί πρώτο από ορθόδοξους Βενετούς άρχοντες σε ρόλο ιδιωτικής εκκλησίας. Αρχικά αυτό το κλίτος σύμφωνα με την παράδοση ήταν αφιερωμένο στον Άγιο Σάββα και μετέπειτα αφιερώθηκε στον Άγιο Αρτέμιο, ενώ το αριστερό (βόρειο) είναι των Αγίων Αναργύρων και το δεξιό (νότιο) του Αγίου Χαραλάμπους. 

Γιάννης και Ηλίας Κάκανος

Πάνω, στιγμιότυπα από τον Εσπερινό

https://eparxiakofos.gr/vitro-art-house-in-the-heart-of-chania/ 
Λειτουργούμε όλο τον χρόνο με τιμές φιλικές και είμαστε σχεδόν στο κέντρο της πόλης των Χανίων 



Κάτω, στιγμιότυπα από την Θεία Λειτουργία

https://eparxiakofos.gr/category/syllektika_teuxi/
Ένα περιοδικό που στηρίζει τον πολιτισμό με διάφορες εκδηλώσεις και γιορτές σε όλο τον νομό. Σε κάθε έκδοση υπάρχουν και εκκλησιαστικά θέματα…


Απαντήστε

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί.Τα υποχρεωτικά πεδία είναι σημειωμέα *

*

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Πηγαίνετε Στην Κορυφή
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com