Τετάρτη , 28 Φεβ 2024

Απόδραση στην παραλία Μιλάτου Λασιθίου

Η απόδραση μας γι’ αυτή την εβδομάδα είχε μεγάλη απόσταση αφού επισκεφθήκαμε πρωινές ώρες μια καθαρή παραλία ενός ιστορικού χωριού που φέρει την ομώνυμη ονομασία της αρχαίας πόλης Μιλάτου η θέση όμως της οποίας, δεν είναι επακριβώς γνωστή.  

Το χωριό Μίλατος σήμερα αποτελεί έναν πανέμορφο τόπο με πολλά ελαιόδεντρα και άλλα καρποφόρα δένδρα μέσα σε μια καλλιεργήσιμη πεδιάδα απέχοντας 35 περίπου χιλιόμετρα βορειοδυτικής απόστασης από τον Άγιο Νικόλαο, την μεγαλύτερη σε πληθυσμό πόλη  του νομού Λασιθίου. 

Πολύ κοντά με το χωριό ούτε ένα χιλιόμετρο βρίσκεται ένας άλλος μικρός οικισμός που φέρει την ονομασία “Παραλία Μιλάτου”, με αξιόλογη τουριστική ανάπτυξη, ωραίες παραδοσιακές ταβέρνες κι ένα μικρό λιμάνι που φιλοξενεί την πλέον οργανωμένη και απάνεμη παραλία της περιοχής. 

Οι άλλες παραλίες έχουν βότσαλα και συχνά κυματισμό. Ακριβώς πάνω από μια βοτσαλοειδή παραλία της βραχώδους ακτογραμμής στην περιοχή ανατολικά του χωριού βρίσκεται το ιστορικό σπήλαιο της Μιλάτου όπου το 1823 δόθηκε μεγάλη μάχη από τον τουρκοαιγυπτιακό στρατό που  κατέσφαξε έναν μεγάλο αριθμό αμάχων κατοίκων του που είχαν κρυφτεί εκεί για να σωθούν. 

Σύμφωνα με την τοπική μυθολογία, Μίλατος ονομαζόταν ένα αγόρι που μεγάλωσε μέσα στο δάσος της περιοχής με την φροντίδα μιας λύκαινας. Όταν μεγάλωσε, σκότωσε τον τύραννο της πόλης και κατέφυγε στις ακτές της Μικράς Ασίας ιδρύοντας εκεί το 1.500 π.Χ. την αποικία της Μιλήτου η οποία μεταγενέστερα υπήρξε γενέτειρα σπουδαίων φιλοσόφων όπως ο Θαλής, ο Ιππόδαμος, ο Αναξίμανδρος κ. ά.  

Ηλίας Ι. Κάκανος   

 

Πανοραμική όψη με την παραλία “Ασπα”. Στο βάθος διακρίνεται το χωριό  

     

Το μικρό δίκλιτο εκκλησάκι είναι αφιερωμένο στην Αγία Μαρίνα και στους Αγίους Κωνσταντίνο και Ελένης. Βρίσκεται μεταξύ της βραχώδους παραλίας με την ονομασία “Σκάλα” και το ιστορικό σπήλαιο

Απαντήστε

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί.Τα υποχρεωτικά πεδία είναι σημειωμέα *

*

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Πηγαίνετε Στην Κορυφή
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com