Τετάρτη , 21 Φεβ 2024

“Απόδραση” στην Κυανή Ακτή και παρόχθια στον ποταμό Κοιλιάρη

Την δροσιά των χιλιόχρονων με βαθύ ίσκιο πλατάνων και τα καθάρια κρύα νερά του αστείρευτου ποταμού Κοιλιάρη στον Αποκόρωνα επιλέξαμε αυτή την Παρασκευή στα “Χανιώτικα νέα” για ν’ αποδράσουμε απολαμβάνοντας με πεζοπορία ένα μεγάλο τμήμα της διαδρομής. Το υπόλοιπο παρόχθιο τμήμα του ποταμού όπως και τον αγροτικό και κεντρικό δρόμο από και προς τον Στύλο με τον παλιό μοναστηριακό νερόμυλο μέχρι και την θαυμάσια τεράστια με λεπτή άμμο Κυανή Ακτή όπου εκβάλλει ο Κοιλιάρης απολαύσαμε κυρίως μέσα από το αυτοκίνητό μας.  

Η Κυανή Ακτή

Τη μαγευτική ομορφιά σε όλο το μήκος και πλάτος της Κυανής Ακτής με την λεπτή άμμο χωρίζει στα δυτικά με τον κόλπο της Σούδας και ανατολικά με τις Καλύβες η εκβολή του ποταμού Κοιλιάρη. Η παραλία είναι οργανωμένη τουριστικά και υπάρχει ναυαγοσωστικός πύργος, ενώ στην  περιοχή υπάρχουν καλές ταβέρνες και σύγχρονα τουριστικά καταλύματα. 

Το εξωκλήσι του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου 

Στα τέλη του 18ου αιώνα και συγκεκριμένα το 1898 μια ευσεβής οικογένεια έκτισε εκεί ένα μικρό εκκλησάκι το οποίο αφιέρωσε στον Άγιο Ιωάννη τον Πρόδρομο. Στα μετέπειτα χρόνια πέρασε στη δικαιοδοσία της Ενορίας Στύλου, ανακαινίσθηκε πολλές φορές και εορτάζεται όπως πάντα, κάθε χρόνο πανηγυρικά προσελκύοντας αρκετούς προσκυνητές. Στην ευρύχωρη αυλή του εξωκκλησιού έχουν κατασκευασθεί τσιμεντένια τραπέζια και πάγκοι που εξυπηρετούν τους πανηγυριώτες και πολλούς άλλους εκδρομείς που επισκέπτονται την περιοχή.

Ο Νερόμυλος 

Ο παλιός μοναστηριακός νερόμυλος Στύλου είναι ένα κτήριο προβιομηχανικής περιόδου και χρησιμοποιούσε ως κινητήρια δύναμη ένα μέρος από το νερό του ποταμού. Πρόκειται για δίχωρο νερόμυλο των χρόνων της βενετοκρατίας που άλεθε πάσης φύσεως σιτηρά μέχρι το 1960. Αποτελεί μοναδικό δείγμα μύλου με δύο λαξευτούς λίθινους υδατόπυργους και ξύλινα “βαγένια” αγωγούς δηλαδή μεταφοράς του νερού στις φτερωτές. Διαθέτει πέντε στόμια εξόδου νερού και είναι κτισμένος πάνω στον ποταμό Κοιλιάρη. Στο δυτικό τμήμα του υπάρχει ενσωματωμένο μεταγενέστερο κτίριο ελαιοτριβείο ή φάμπρικα όπως την έλεγαν εκείνα τα χρόνια. Ο χρόνος, όμως, είχε προκαλέσει τεράστια φθορά, αλλά τα τελευταία χρόνια εντάχθηκε σ’ ένα πρόγραμμα Λίντερ και ανακαινίσθηκε. Χρειάζονται, βέβαια κι άλλες εργασίες με ουσιαστική αξιοποίηση και ανάδειξη όλης της περιοχής»

Από την πρόσφατη, λοιπόν, “απόδρασή” μας καταγράψαμε αρκετά στιγμιότυπα τόσο προς τα βόρεια που είναι η εκβολή του Κοιλιάρη με την απέραντη σε μήκος Κυανή Ακτή όσο και προς τα νότια στην περιοχή του Στύλου που βρίσκονται οι περισσότερες πηγές του, ενώ παράλληλα βιντεοσκοπήσαμε μικρά πλάνα τα οποία μπορείτε να δείτε και στην ιστοσελίδα της εφημερίδας. Ο Αποκόρωνας, βέβαια, όπως και όλος ο Νομός και η Κρήτη μας γενικότερα, έχουν πολλές κρυφές φυσικές ομορφιές, ιστορικά κτίρια, εκκλησίες, φαράγγια, ποτάμια και μακρινές γειτονιές χωριών όπως και διάφορα μνημεία που δεν έγιναν μέχρι σήμερα ευρέως γνωστά. Τα “Χανιώτικα νέα” δίνουν μια χρυσή ευκαιρία να προβληθούν προς όφελος αυτών των περιοχών και όχι μόνο.    

Ηλίας Ι. Κάκανος 

Τηλέφωνο: +30 690 602 0120  

Απαντήστε

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί.Τα υποχρεωτικά πεδία είναι σημειωμέα *

*

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Πηγαίνετε Στην Κορυφή
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com