Πέμπτη , 28 Μαρ 2024

“Απόδραση” στην αρχαία και νέα Φαλάσαρνα Κισάμου

Χανιώτικες αποδράσεις κάθε Παρασκευή στα “Χανιώτικα νέα” 

Μια πολύχρονη ανασκαφή αναδεικνύει τον κρυμμένο  θησαυρό της πόλης – κράτος Φαλάσαρνα στα βορειοδυτικά του νομού στην αρχή του ακρωτηρίου Γραμβούσα Κισάμου που οφείλεται στο μεράκι, την υπομονή και επιμονή της ελληνίδας αρχαιολόγου διευθύντριας των ανασκαφών Ελπίδας Χατζηδάκη. 

Μιλώντας στα “Χανιώτικα νέα” η διευθύντρια των ανασκαφών Ελπίδα Χατζηδάκη εξηγεί πως “ ήρθα για πρώτη φορά σε αυτόν τον τόπο το 1985 και από την επόμενη χρονιά αρχίσαμε συστηματικές ανασκαφές στον χώρο της αρχαίας πόλης – κράτους Φαλάσαρνας – και συνεχίζουμε ακόμα.  Η πολύχρονη προσπάθεια μας επιβεβαιώνει την αρχιτεκτονική τελειότητα, την οικονομική ισχύ και την θαλασσοκρατία τότε στα πελάγη. Η περιοχή περιλαμβάνει τη χερσόνησο Καστρί όπου ήταν χτισμένη η αρχαία ακρόπολη, καθώς και τμήμα της πεδινής και παραλιακής ζώνης, όπου ήταν κατασκευασμένο το στρατιωτικό λιμάνι της.

Οι ανασκαφές έφεραν στο φως προκυμαίες χτισμένες αμφιθεατρικά με τις λίθινες δέστρες τους, τμήματα των οχυρώσεων και αμυντικών πύργων, δημόσια λουτρά, τεχνητά κανάλια, και χάλκινες αλυσίδες που έκλειναν το στόμιο του λιμανιού. Όλα αυτά που βλέπετε εδώ χρονολογούνται τον 4ο αιώνα π.Χ. Υπολογίζουμε ότι όλες οι κατασκευές και ειδικά του αρχαίου λιμανιού ξεκίνησαν  τον Νοέμβριο του 332 με 333 και επερατώθηκαν στο τέλος του επόμενου έτους, δηλαδή όχι παραπάνω από ένα χρόνο και κάτι και καταστράφηκαν το 369 από τους Ρωμαίους. 

Αυτή την περίοδο που γίνονται οι καθαρισμοί ο χώρος είναι κλειστός για ασφάλεια των επισκεπτών. Στην διάρκεια όμως του διαλείμματος επιτρέπομε στους τουρίστες να εισέλθουν, αλλά όπως υπολογίζουμε μετά από λίγες ημέρες  θα είναι επισκέψιμος ο χώρος από το πρωί μέχρι τις 3 μετά το μεσημέρι. 

Φέτος έχουμε την τύχη  να έχουμε χρηματοδότηση από έναν σημαντικό ευεργέτη τον εφοπλιστή Αθανάσιο Μαρτίνο ο οποίος χρηματοδοτεί πάρα πολλά πολιτιστικά έργα προσφέροντας σε διάφορες Εφορείες χρήματα και φέτος δίνει για πρώτη φορά και σ’ εμάς.  Επίσης μας χρηματοδότησε το υπουργείο Ναυτιλίας επειδή πρόκειται για λιμάνι ως ναυτικό επίτευγμα και ευελπιστούμε να μας χρηματοδοτήσει και η περιφέρεια Κρήτης”. 

Τελειώνοντας την αφήγηση της η έμπειρη ελληνίδα αρχαιολόγος αναφέρθηκε σε ένα συμβάν της νεώτερης ιστορίας μ’ ένα ναυάγιο πλοίου περίπου 50 μέτρων μήκους το οποίο βυθίστηκε με βομβαρδισμό της Γερμανικής πολεμικής αεροπορίας, ενώ μετέφερε συμμάχους  και βρέθηκε σε βάθος  2 μέτρων στην έξοδο του αρχαίου λιμανιού της Φαλάσαρνας. “Λόγω του σπουδαίου ιστορικού γεγονότος” επεσήμανε, “αποφασίσαμε να το κάνουμε με μία εικονική αναπαράσταση ακριβώς όπως εισερχόταν, πως ανατινάχθηκε από τα στούκας, πώς βυθίστηκε και την παρούσα κατάσταση του στο βυθό. Ο Άγγλος καπετάνιος του πλοίου ήταν μέχρι πρόπερσι στη ζωή και συγκινήθηκε πολύ όταν του δείξαμε τα στοιχεία γιατί δεν θυμόταν, είχαν πιαστεί όλοι αιχμάλωτοι,  δεν σκοτώθηκε κανένας   από αυτούς. Ήταν όλοι σύμμαχοι, Αυστραλοί, Άγγλοι, Νεοζηλανδοί και από την φυλή των Μαορί Νεοζηλανδοί.  Όλοι τους στάλθηκαν σε στρατόπεδα αιχμαλώτων στη Γερμανία και με την απελευθέρωση επέστρεψαν στις χώρες τους.  Με χρηματοδότηση και συμπαράσταση του υπουργείου πολιτισμού και χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα κάνουμε την αναπαράσταση του ναυαγίου που θα προβάλλεται σε Μουσεία”, κατέληξε η κυρία Χατζηδάκη.  

ΝΕΑ ΦΑΛΑΣΑΡΝΑ – ΩΡΑ ΓΙΑ…ΜΠΑΝΙΟ 

Μια ονειρική τεράστια σε μήκος και πλάτος αμμώδης παραλία με συνεχόμενες άλλες μικρότερες με άμμο αλλά και βότσαλα συνθέτουν το τοπίο σε έναν από τους κορυφαίους προορισμούς της Κρήτης. Φτάνουμε οδικώς, δώδεκα μόνο χιλιόμετρα μετά το Καστέλι Κισάμου σε μια περιοχή που εξαιτίας της πλούσιας πανίδας και χλωρίδας και φυσικά του ιδιαίτερου φυσικού κάλλους είναι ενταγμένη από το 2000 στα δίκτυο Natura. 

Η Φαλάσαρνα έχει αποκτήσει εδώ και αρκετά χρόνια μια σημαντική τουριστική υποδομή και κάθε χρόνο λειτουργούν τουριστικά καταλύματα και επιχειρήσεις εστίασης.  

Ηλίας Ι. Κάκανος 

Για την δική σας περιοχή που θέλετε να προβληθεί, ενημερώστε μας:

Τηλέφωνο: +30 690 602 0120

 

Απαντήστε

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί.Τα υποχρεωτικά πεδία είναι σημειωμέα *

*

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Πηγαίνετε Στην Κορυφή
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com