Πέμπτη , 25 Απρίλιος 2024

“ΑΠΟΔΡΑΣΕΙΣ” ΣΤΗΝ ΕΝΔΟΧΩΡΑ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΧΑΝΙΩΝ – Οδοιπορικό στη Σούρη Αποκορώνου

 

Πανοραμική όψη του χωριού

Η Σούρη του δήμου Αποκορώνου ήταν και παραμένει ένα μικρό σε πληθυσμό όπως και έκταση, αλλά όμορφο χωριό με δύο γειτονιές, την Κάτω και την Πάνω Ρούγα χτισμένες πάνω σ’ έναν χαμηλό λοφίσκο έχοντας πανοραμική θέα όλη την πέριξ περιοχή μέχρι και τον κόλπο της Σούδας. Η χιλιομετρική απόσταση από τα Χανιά είναι περίπου 30 χιλιόμετρα και ανήκε παλαιότερα στην Κοινότητα Σελλιών Στο χωριό αυτό γεννήθηκε ο μακαριστός επίσκοπος Αγαθάγγελος Ξηρουχάκης.

Από την πρόσφατη  μετάβαση μας στη Σούρη ξεναγηθήκαμε από τον εν ενεργεία αστυνομικό Κώστα Γιαννουλάκη που συναντήσαμε εκεί, ο οποίος μας πληροφόρησε για τον τόπο που γεννήθηκε και μεγάλωσε υπογραμμίζοντας τα εξής. “ Όπως και τα περισσότερα χωριά της ενδοχώρας παραμένουν παραμελημένα έτσι και το δικό μας ακολούθησε την ίδια μοίρα. Είμαι γέννημα θρέμμα στη Σούρη όπως και οι δύο μεγαλύτερες αδελφές μου  αλλά δεν μένουμε εδώ μόνιμα, όπως δεν μένουν και αρκετοί άλλοι της ίδιας μ’ εμάς ηλικίας. Αγαπάμε τον τόπο που γεννηθήκαμε και φροντίζουμε τις περιουσίες μας. 

Στη Σούρη έχει γεννηθεί και ο μακαριστός μητροπολίτης Κυδωνίας και Αποκορώνου Αγαθάγγελος Ξηρουχάκης του οποίου στον αύλειο χώρο του κεντρικού μας Ιερού Ναού, αφιερωμένου στον Άγιο Ιωάννη τον Θεολόγο, έχει τοποθετηθεί αντί προτομής σε ανάγλυφη πλάκα η προσωπογραφία του. Πριν γίνει τοπικός μητροπολίτης είχε υπηρετήσει ως εκπαιδευτικός στο νησί μας αλλά και εφημέριος των Ελληνικών Κοινοτήτων της Βενετίας και της Βιέννης. Από της εκλογής του το 1936 ως επίσκοπος Κυδωνίας και Αποκορώνου μέχρι τον θάνατο του, το έτος 1958 είχε διακριθεί πολλές φορές για το επιστημονικό όπως και το κοινωνικό του έργο. Στα δύσκολα χρόνια της κατοχής μάλιστα, επειδή ήταν πολύ μορφωμένος και γνώριζε αρκετές ξένες γλώσσες, μεταξύ αυτών και τα Γερμανικά, βοήθησε σημαντικά  την περιοχή και το νομό μας γενικότερα έχοντας γλιτώσει ακόμα και από το εκτελεστικό απόσπασμα αρκετούς συνανθρώπους μας”, επεσήμανε ο κ. Γιαννουλάκης για να συνεχίσει τονίζοντας; “Στα παιδικά μου χρόνια πηγαίναμε αρκετά παιδιά από το χωριό στο διπλανό τα Σελλιά που υπήρχε δημοτικό σχολείο. Έχει παιδάκια και σήμερα η Σούρη, λιγότερα βέβαια, τα οποία πηγαίνουν στο δημοτικό σχολείο του Βάμου. 

Στα παλιά χρόνια λειτουργούσε και ελαιουργείο στο χωριό που ήταν ταυτόχρονα και Μύλος όπου άλεθε τα σιτηρά των κατοίκων της Σούρης. Σπέρνανε όλοι σχεδόν οι χωριανοί και φούρνιζαν οι μητέρες μας παρασκευάζοντας αγνό ψωμί με προζύμι και παξιμάδι. Υπήρχε και το καφενείο στην Πάνω Ρούγα για όλους τους χωριανούς.

Στο χωριό μας έχει επίσης το εργαστήρι του εδώ και 26 χρόνια ο γνωστός Αθηναίος ζωγράφος και γλύπτης  Κώστας Ζαζάς ο οποίος έχει παρουσιάσει τα έργα του σε πολλές εκθέσεις εντός και εκτός Ελλάδος. 

Τα τελευταία χρόνια άρχισε και στη Σούρη μια τουριστική υποδομή με όμορφα και σύγχρονα ενοικιαζόμενα διαμερίσματα. Υπάρχουν και κάποιοι ξένοι που έχουν αγοράσει και ανακαινίσει παλιές οικίες δίνοντας ακόμα περισσότερη ομορφιά στο χωριό”. 

Γιάννης και Ηλίας Κάκανος      

Κέρασμα στην πατρική οικία του Κώστα Γιαννουλάκη
Η κεντρική εκκλησία είναι αφιερωμένη στον Άγιο Ιωάννη τον Θεολόγο
Το εργαστήρι ζωγραφικής του Κώστα Ζαζά
Το εξωκλήσι της οικογένειας του Κώστα Γιαννουλάκη είναι αφιερωμένο στην Παναγία την Μυρτιδιώτισσα

Απαντήστε

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί.Τα υποχρεωτικά πεδία είναι σημειωμέα *

*

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Πηγαίνετε Στην Κορυφή
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com