Κυριακή , 16 Ιούνιος 2024

ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΥΛΛΟΓΟ ΤΡΙΤΕΚΝΩΝ ΝΟΜΟΥ ΧΑΝΙΩΝ – Επισημάνσεις σε εκδήλωση για το δημογραφικό πρόβλημα στην Ελλάδα

Αρ. η κα Ζωή Ποϊδη με την Μαίρη Χελιουδάκη

Το πρόβλημα της υπογεννητικότητας στην Ελλάδα βρέθηκε στο επίκεντρο της ημερίδας που διοργάνωσε στο θέατρο “Μίκης Θεοδωράκης” στο παλιό λιμάνι των Χανίων στις 6 το απόγευμα του Σαββάτου ο Σύλλογος Τριτέκνων νομού Χανίων, με συνδιοργανωτές την Περιφερειακή Ενότητα Χανίων, τον Δήμο Χανίων- Τμήμα Κοινωνικής Πολιτικής ΚΕΠΠΕΔΗΧ ΚΑΜ και την Ομοσπονδία Τριτέκνων Ελλάδας.

Την ημερίδα τίμησαν με την παρουσία τους πολιτικές και αυτοδιοικητικές Αρχές καθώς επίσης ο πρόεδρος με τον αντιπρόεδρο και την αντιπρόεδρο της Ομοσπονδίας Τριτέκνων Ελλάδος, Δημήτρης Κοντός, Γιώργος Χαβάκης και Ζωή Κοϊδου, αντίστοιχα, υπογραμμίζοντας τα εξής: “ Θεωρούμε ότι υπάρχει η δυνατότητα και η ανάγκη να αντιμετωπιστούν τα ζητήματα της εργασίας, της κατοικίας και των κοινωνικών υποδομών έτσι ώστε οι νέοι άνθρωποι να φτιάχνουν μεγάλες οικογένειες για να μπορεί να αντιμετωπισθεί το δημογραφικό, να αντιμετωπίσουμε τα οικονομικά προβλήματα καθώς επίσης και τα προβλήματα επιβίωσης του τόπου” επισημαίνει ο κ. Κοντός για να επισημάνει αμέσως μετά ότι “ έτσι λοιπόν, η πρωτοβουλία που πάρθηκε για την ημερίδα είναι ένα ακόμα σκαλοπάτι για να πείσουμε την επίσημη πολιτεία και το πολιτικό σύστημα ότι θα πρέπει να παρθούν μέτρα τώρα για την στήριξη των οικογενειών ώστε να υπάρχει η δυνατότητα και στην ενεργειακή κρίση και στα οικονομικά προβλήματα και τα δημογραφικά που αντιμετωπίζουμε, να λυθούν”. 

Από μεριάς του ο κ. Χαβάκης που είναι και πρόεδρος του Συλλόγου τριτέκνων Λασιθίου, σημείωσε ότι “είμαστε εδώ σήμερα για να συμμετάσχουμε στην ημερίδα του Συλλόγου τριτέκνων Νομού Χανίων προκειμένου να αντιμετωπισθεί το δημογραφικό πρόβλημα. Θεωρούμε ότι είναι το νούμερο ένα πρόβλημα της Ελλάδος και αυτό που ζητάμε είναι να αντιμετωπισθεί με μεγαλύτερη σοβαρότητα από την ελληνική κυβέρνηση για να παρθούν μέτρα μέσα από ένα οργανωμένο σχέδιο δημογραφικού κι εμείς είμαστε εδώ να συμβάλλουμε με ότι δυνάμεις έχουμε όσο μας αναλογεί στην επίλυση αυτού”.    

Η κα Κοϊδη που είναι και  πρόεδρος του Συλλόγου τριτέκνων Πιερίας τόνισε: “ Η πολιτεία οφείλει να στηρίξει την τρίτεκνη οικογένεια γιατί είναι το μέλλον για το δημογραφικό οπότε αυτοί έχουν το μαχαίρι και το καρπούζι και επί πλέον” επισημαίνει η κα Κοϊδη ότι “ οι τρίτεκνοι να αναγνωριστούν ως πολύτεκνοι, το οφείλουν στην ελληνική οικογένεια”. 

Τέλος, η Χανιώτισσα πρόεδρος του Συλλόγου τριτέκνων κα Μαίρη Χελιουδάκη, απαντώντας στο ερώτημα μας, υπογράμμισε: “ Η Ομοσπονδία τριτέκνων αυτή την στιγμή απαριθμεί 56 Συλλόγους στην Ελλάδα που σημαίνει  250 χιλιάδες τρίτεκνες οικογένειες, Ξεκίνησε λοιπόν, αυτή η ημερίδα πανελλαδικά και πραγματοποιείται σε κάθε πόλη της Ελλάδος για να τονίσουμε το θέμα το δημογραφικό και της υπογεννητικότητας μήπως και αναστρέψουμε  αυτή την κατάσταση γιατί παιδιά δεν γεννιούνται”.   

Στον χαιρετισμό του ο αντιπεριφερειάρχης Χανίων Νίκος Καλογερής, μεταξύ άλλων τόνισε : “Το θέμα είναι τεράστιο. Ο ελληνικός λαός ο οποίος είχε πάντα κατά καιρούς διάφορες φοβίες ότι κάποιοι άλλοι λαοί τον έχουν στοχοποιήσει και απεργάζονται το τέλος του, τελικά αποδεικνύεται ότι  καταρρέει μόνος του εκ των έσω, δηλαδή, το γένος των Ελλήνων συρρικνώνεται και τείνει προς εξαφάνιση με δική μας ευθύνη. Όλα αυτά που ακούστηκαν για νομοθετικές πρωτοβουλίες και παροχές είναι εξαιρετικά. Τα περισσότερα, βέβαια είναι στην κατεύθυνση να στηρίξουν τις οικογένειες που τόλμησαν και έκαναν παιδιά ώστε να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν τις δυσκολίες της ζωής. Θα πρέπει όμως να βρούμε και τα αίτια του προβλήματος για να  το αναστρέψουμε, και  αυτό θέλει μια μεγάλη και πολύ σοβαρή συζήτηση. Η προσπάθεια πρέπει να είναι μακροχρόνια και επίπονη. Αποσπασματικές παρεμβάσεις που εξαντλούνται στα όρια μιας ή και δύο κυβερνητικών θητειών δεν αρκούν, και επομένως για το μεγάλο αυτό θέμα απαιτείται διακομματική συνεννόηση”.   

Χαιρετισμός επίσης απηύθυνε και ο δήμαρχος Χανίων Παναγιώτης Σημανδηράκης υπογραμμίζοντας μεταξύ άλλων τα εξής: “Είναι χαρακτηριστικό ότι πριν μερικά χρόνια  και αυτό αποκαλύφθηκε ως εντυπωσιακή στατιστική, οι πωλήσεις σε πάνες ακράτειας στην Ιαπωνία ξεπέρασαν τις πωλήσεις και τις πάνες νεογνών. Αυτή η ασυμμετρία λοιπόν, η οποία είναι εκρηκτική σε κάποιες περιοχές καταδεικνύει ότι δυστυχώς το βιοτικό επίπεδο πολλές φορές συνδέεται αντίστροφα με το ποσοστό γεννήσεων σε πολλές κοινωνίες της δύσης κυρίως. Αυτό λοιπόν, που πρέπει να δούμε, νομίζω ότι έχοντας πλέον την ευκαιρία να έχουμε δεδομένα  είναι χαρακτηριστικό ότι η παρουσίαση που θα ακολουθήσει αυτή η “διαΝΕΟσις” διαφωτίζει με απόλυτο επιστημονικό τρόπο και παραθέτει ποσοτικά και ποιοτικά δεδομένα ικανά να πείσουν και να δείξουν όλο το βάθος και το εύρος του προβλήματος είναι να αποφασίσουμε σε ποια προτεραιότητα μπαίνει στην εθνική πολιτική, στην περιφερειακή πολιτική και τελικά στην τοπική πολιτική. Ποιες είναι δηλαδή οι δυνατότητες σε κάθε βαθμό εξουσίας να παρέμβει και να αναλάβει συγκεκριμένες δράσεις. Είμαι σίγουρος ότι τα τελευταία χρόνια οι κυβερνήσεις έχουν αποφασίσει να κινηθούν προς αυτή την κατεύθυνση…”.   

Χαιρετισμό επίσης απηύθυναν οι βουλευτές Ν.Δ. Χανίων Βασίλειος Διγαλάκης και Μανούσος Βολουδάκης, τονίζοντας:  “Χαίρομαι ιδιαίτερα που η επιστροφή στην κανονικότητα μάς επιτρέπει να συζητάμε σήμερα διά ζώσης για το δημογραφικό, που αποτελεί ένα από τα κορυφαία εθνικά ζητήματα της χώρας μας” υπογραμμίζει ο κ. Διγαλάκης, ενώ συνεχίζοντας επισημαίνει: ”Το κορυφαίο όλων, κατά την άποψή μου. Υπό αυτή την έννοια, συγχαίρω τους διοργανωτές για την πρωτοβουλία σας.

Είναι γνωστό ότι το δημογραφικό ζήτημα βρίσκεται σήμερα στο επίκεντρο της δημόσιας συζήτησης σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, καθώς η γηραιά ήπειρος, με εξαίρεση ελάχιστες χώρες, αντιμετωπίζει τόσο δημογραφική συρρίκνωση όσο και δημογραφική γήρανση. 
Στη χώρα μας, την τελευταία δεκαετία (Ιανουάριος 2011 – Ιανουάριος 2021), ο πληθυσμός της Ελλάδας μειώθηκε κατά 450.000 περίπου άτομα, απόρροια κατά 60% του αρνητικού φυσικού ισοζυγίου (γεννήσεις – θάνατοι) και κατά 40% του επίσης αρνητικού μεταναστευτικού ισοζυγίου, καθώς οι έξοδοι από τη χώρα, κυρίως αυτές των περίπου 500.000 νέων Ελλήνων που αναζήτησαν μια καλύτερη τύχη στο εξωτερικό, συνέπεια και της δεκαετούς κρίσης, υπερκάλυψαν τις εισόδους αλλοδαπών προερχομένων στη μεγάλη τους πλειοψηφία από μη ευρωπαϊκές χώρες.
Είναι επίσης γεγονός ότι η δημογραφική γήρανση του πληθυσμού επιτείνει τη δημογραφική απαισιοδοξία. Τα στοιχεία που παρουσιάζονται στην Έκθεση της Διακομματικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για το Δημογραφικό, κάνουν λόγο για μειώσεις έως και 1,4 εκατ. το 2035 σε σχέση με το 2015 και έως 2,5 εκατ. το 2050”. 

Κατά την τοποθέτησή του ο  κ. Βολουδάκης, μεταξύ άλλων τόνισε: “Το δημογραφικό είναι το μεγαλύτερό μας πρόβλημα μακροπρόθεσμα. Πρόκειται για μια πραγματική βόμβα στα θεμέλια της πατρίδας μας. Η σημερινή κυβέρνηση έλαβε ήδη μια σειρά μέτρα, μεταξύ των οποίων και η ενίσχυση με 2,000 ευρώ για κάθε παιδί που γεννιέται. Τα μέτρα αυτά είναι σημαντικά, απαιτούνται όμως κι άλλα. Χρειάζεται γενναία παροχή οικονομικών κινήτρων. Χρειάζεται όμως και να προβάλλουμε ξανά το πρότυπο της οικογένειας, αυτής στην οποία μια γυναίκα κι ένας άντρας ενώνουν τη ζωή τους και κάνουν παιδιά. Είναι απολύτως σεβαστά τα δικαιώματα των ανθρώπων που έχουν διαφορετικές επιλογές, αυτοί όμως που διασφαλίζουν τη μακροπρόθεσμη επιβίωση της πατρίδας μας δικαιούνται μια ηθική ενίσχυση, πέραν των οικονομικών κινήτρων. Απαιτείται ακόμη να διασφαλίσουμε τη μέγιστη δυνατή ενίσχυση, οικονομική, ηθική, κοινωνική, στις νέες γυναίκες που κυοφορούν χωρίς να έχουν την στήριξη συζύγου ή συντρόφου, ώστε να μπορέσουν να φέρουν στον κόσμο το παιδί τους και να το μεγαλώσουν. Μόνο συνδυάζοντας όλα τα ανωτέρω θα αντιμετωπίσουμε ουσιαστικά το πρόβλημα” .

ΟΜΙΛΙΑ 

Ομιλήτρια της ημερίδας ήταν η Δρ. Φαίη Μακαντάση διευθύντρια ερευνών “διαΝΕΟσις” η οποία αναφέρθηκε στο τεράστιο πρόβλημα της υπογεννητικότητας στη χώρα μας, υπογραμμίζοντας μεταξύ άλλων τα εξής: “ Τώρα το δημογραφικό, είναι αλήθεια, όπως τονίστηκε και από τους προλαλήσαντες ότι χαρακτηρίστηκε μάλιστα ως μία βραδυφλεγής βόμβα στα θεμέλια της ελληνικής οικονομίας και της κοινωνίας, τις προεκτάσεις του δε, λίγο πολύ τις γνωρίζουμε όλοι. Ακούστηκαν κιόλας και αφορούν το εκπαιδευτικό σύστημα, το ασφαλιστικό σύστημα, την κοινωνική πρόνοια, την ασφάλεια και την άμυνα όπως και τη γεωπολιτική. Αυτές οι συναντήσεις είναι χρήσιμες και έχουν πολύ μεγάλο ενδιαφέρον αλλά θα ήταν καλό να τις παρακολουθούσαν και οι πιο νέοι” επισημαίνει η κα Μακαντάση για να συνεχίσει τονίζοντας: “Τα τελευταία χρόνια οι ελληνικές οικογένειες κάνουν λιγότερα παιδιά, και τα κάνουν πιο αργά. Ποια είναι τα αίτια του φαινομένου και ποιες οι συνέπειες; Πώς μπορεί να σχεδιαστεί μια νέα οικογενειακή πολιτική για την Ελλάδα; 

Βραδυφλεγή βόμβα στα θεμέλια της Ελληνικής οικονομίας, της κοινωνίας, αλλά και τη μεγαλύτερη απειλή θεωρούν οι Έλληνες ότι είναι το δημογραφικό, όπως προκύπτει από τη μεγάλη έρευνα της διαΝΕΟσις”, επεσήμανε η κα Φαίη Μακαντάση για να συνεχίσει τονίζοντας: “Με αφορμή τη μεγάλη έρευνα της διαΝΕΟσις, που χαρτογραφεί τις αξίες, τις τάσεις, τις αντιλήψεις των Ελλήνων γύρω από σημαντικά θέματα της εποχής, ξεκίνησε το 2015 την εποχή των μνημονίων και συνεχίζεται. Σύμφωνα με την κα Μακαντάση, “οι Έλληνες κατατάσσουν πρώτο το δημογραφικό ως τη μεγαλύτερη απειλή, ακολουθούν οι Ελληνοτουρκικές σχέσεις και η ακρίβεια. Tο δημογραφικό έχει γίνει πλέον πιο έντονο στον δημόσιο διάλογο και έχει αναδειχθεί, μαζί με τις επιπτώσεις και τις προεκτάσεις του πιο έντονα και η διαΝΕΟσις το έχει ψηλά στην ερευνητική ατζέντα και έχει κάνει έρευνες σε συνεργασία με το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών και με το εργαστήριο του Π.Θ.”

Ξέρουμε ότι θα μειωθεί ο πληθυσμός στη χώρα μας, είναι ξεκάθαρο, σίγουρα χρειάζονται πολιτικές για την ενίσχυση του δημογραφικού, ωστόσο αυτός ο δείκτης δύσκολα αλλάζει…”

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΠΟΛΑΚΗ 

Εκ μέρους του βουλευτή Χανίων και πρώην αναπληρωτή υπουργού υγείας Παύλου Πολάκη η Ελένη Γιακουμάκη επεσήμανε μεταξύ άλλων ότι “η αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος είναι ζήτημα πολύπλοκο και απαιτεί στοχευμένες καλά μελετημένες βραχυπρόθεσμες και μεσο μακροπρόθεσμες παρεμβάσεις από την πλευρά της πολιτείας, λαμβάνοντας υπόψη τις προτάσεις των ειδικών. Ως βουλευτής του Ελληνικού Κοινοβουλίου δηλώνω ξεκάθαρα πως θα είμαι στρατευμένος σε αυτήν την προσπάθεια, που αποτελεί πράξη πρωτίστως πατριωτική…”. 

Την εκδήλωση συντόνισε η φιλόλογος και δημοσιογράφος κα Βίκυ Κόλλια η οποία διάβασε και χαιρετισμό της βουλευτού Χανίων Ντόρας Μπακογιάννη όπου  ανειλημμένες υποχρεώσεις δεν της επέτρεψαν να παραστεί. 

Γιάννης και Ηλίας Κάκανος 

Αρ. ο κ. Γιώργος Χαβάκης με τον Δημήτρη Κοντό

Σε λειτουργία από την Πρωτομαγιά τα μικρά μας “παλατάκια” στην πανέμορφη Αγία Μαρίνα Χανίων

Η ομιλήτρια κα Φαίη Μακαντάση

Απαντήστε

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί.Τα υποχρεωτικά πεδία είναι σημειωμέα *

*

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Πηγαίνετε Στην Κορυφή
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com