Τετάρτη , 6 Δεκ 2023

ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΚΙΣΑΜΟΥ – Τιμήθηκε ο δάσκαλος, συγγραφέας και δημοσιογράφος Μανώλης Κογχυλάκης

Με κατάμεστο από κόσμο τον χώρο του Φεστιβάλ Κισαμίτικης Κουλτούρας, τιμήθηκε το βράδυ της Παρασκευής από τον Δήμο Κισάμου ο Εννιαχωριανός συνταξιούχος δάσκαλος, συγγραφέας και δημοσιογράφος Μανώλης Κογχυλάκης. Μεταξύ των παρευρισκομένων και αρκετοί μαθητές του από διάφορα σχολεία.

Την εκδήλωση άνοιξε με χαιρετισμό του ο εντεταλμένος σύμβουλος του  Δήμου Κισάμου και πρώην αντιδήμαρχος  κ. Βασίλειος  Γλαμπεδάκης, υπογραμμίζοντας, μεταξύ άλλων ότι «απόψε είναι μια ξεχωριστή βραδιά για τον Δήμο Κισάμου και τους κατοίκους της περιοχής  του πρώην Δήμου Ινναχωρίου να τιμήσουμε τον άξιο και καταξιωμένο δάσκαλο, συγγραφέα και ιστορικό κ. Μανώλη Κογχυλάκη».

Μιλώντας μας ο κ. Κογχυλάκης, υπογράμμισε τα εξής:  «Ότι έχει να δείξει ο κάθε άνθρωπος στο πέρασμά του από αυτό τον πλανήτη, πολύ, λίγο ή ελάχιστο, έχει να κάνει με τον τόπο που γεννήθηκε γιατί από αυτόν παίρνει δύναμη να μείνει, να φύγει, να δράσει. Στον τόπο της γέννησής μου, το χώμα, οι πέτρες, σπίτια γερά και χαλασμένα, φυτά και ζώα, όλα έχουν φωνή ανθρώπου, σου μιλάνε, ακόμη και το νερό δεν είναι νερό αλλά και γάλα που δροσίζει και στεριώνει τα κόκκαλα, πέφτει στη γη και τα χώματα βγάζουν φτερά και γεμίζουν λουλούδια», για να επισημάνει ότι « μ’ αρέσει να περιδιαβαίνω τον τόπο μας, λιόφυτα, σόχωρα, χωράφια, πλαγιές, μουράκια, κορυφές, παραλίες, βυθούς, ψαρεύοντας, περπατώντας, σκάβοντας, κυνηγώντας. Αν συναντήσω κάτι παλιό με συναρπάζει, όπως μια δουλεμένη πέτρα, ένα ξερότοιχο, ένα παλιό αλώνι, έναν αρόλιθο, με εκστασιάζουν και με μαγνητίζουν, τα κοιτάζω με δέος, τα χαϊδεύω με τη ματιά μου, τα αγγίζω και μου φαίνεται ότι μυρίζω τον ιδρώτα των προ παππούδων που τα δημιούργησαν, ίσως και πριν χιλιάδες χρόνια».

Ο ίδιος συνεχίζοντας απάντησε στο ερώτημα μας για την τιμητική εκδήλωση στο πρόσωπό του υπογραμμίζοντας ότι «για την αποψινή εκδήλωση ήταν πολλοί οι πρωτεργάτες. Προσπάθησαν να τους ξεφύγω, αλλά δεν το κατόρθωσα. Ένας μάλιστα μου λέει “Θα σε τιμήσουμε επειδή αγαπάς τον τόπο”. Μεγάλη κουβέντα, ναι αγαπώ τον τόπο μου. Τους ευχαριστώ βέβαια όλους, αλλά η τιμή του Δήμου Κισάμου είναι πολύ μεγάλη και γι’ αυτό όλη την τιμή που μου κάνουν την αφιερώνω στο χωριό μου το Κούνενι, το Λαφονήσι, τη Χρυσοσκαλίτισσα, στα Εννιά Χωριά και την πανωραία Κίσαμο».   

 ΔΗΛΩΣΗ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΚΙΣΑΜΟΥ

Με δήλωση του ο δήμαρχος Κισάμου κ. Θεόδωρος Σταθάκης για την τιμητική εκδήλωση στο πρόσωπο του κ. Μανώλη Κογχυλάκη, τόνισε:  «Ο Δήμος Κισάμου σε συνεργασία με τις τοπικές κοινότητες Ιναχωρίου αποφάσισε να τιμήσει την πολυετή και πολύτιμη προσφορά του δασκάλου, συγγραφέα και ιστορικού ερευνητή Μανώλη Κογχυλάκη. Η εκδήλωση προγραμματίστηκε στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Κισσαμίτικης Κουλτούρας και θα πραγματοποιηθεί απόψε αποδεικνύοντας έτσι ότι το Φεστιβάλ δεν είναι μοναχά για την προώθηση των κρητικών προϊόντων, αλλά και δυνατότητας απονομής τιμής και ευγνωμοσύνης σε ανθρώπους που έχουν προσφέρει στον πολιτισμό. Στον άξιο και αγαπητό δάσκαλο κ. Κογχυλάκη θα προσφέρουμε μία  τιμητική πλακέτα». 

Για τον κ. Κογχυλάκη αναφέρθηκε εκτενώς ο συνάδελφός του δάσκαλος και πρώην αντιδήμαρχος Δήμου Κισάμου κ. Μιχάλης Μουντάκης αναπτύσσοντας με λεπτομερή αναφορά την πλούσια σε δράσεις και συγγραφή βιβλίων ζωή του επισημαίνοντας μεταξύ άλλων: « Ο Μανώλης Κογχυλάκης γεννήθηκε από γονείς αγρότες, πατέρας το ο Κυριάκος Κογχυλάκης και μητέρα του η Αθανασία Κογχυλάκη το γένος Στεφανάκη. Τελείωσε το δημοτικό σχολείο Αγίου Αθανασίου και στη συνέχεια το Α’ Γυμνάσιο Χανίων. Τελείωσε την παιδαγωγική Ακαδημία Ηρακλείου και υπηρέτησε ως δάσκαλος πρώτα στο ιδιωτικό δημοτικό σχολείο Κοντάκη – Μαυροματάκη στα Χανιά και πρωτοδιορίστηκε στο μονοθέσιο δημοτικό σχολείο Λίμνης Κισάμου. Μετά στο δημοτικό σχολείο Αγίου Αθανασίου που υπήρξε και μαθητής. Στη συνέχεια μετεκπαιδεύτηκε στη σχολή επιμόρφωσης  λειτουργών δημοτικής εκπαίδευσης στην Αθήνα και ήταν ο μόνος που αποφοίτησε από αυτή τη σχολή με βαθμό άριστα. Υπηρέτησε αργότερα σε πολλά σχολεία της Αθήνας ως υποδιευθυντής και διευθυντής για πολλά χρόνια στο 126 δημοτικό σχολείο και για τέσσερα χρόνια ήταν  αναπληρωτής προϊστάμενος στο δεύτερο γραφείο πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης στην Αθήνα. Παντρεύτηκε την Αφροδίτη Κογχυλάκη, το γένος Θεοδωράκη στην Παναγία τη Χρυσοσκαλίτισσα και έχουν δύο παιδιά, τον Κυριάκο και την Όλγα. Το έργο του δασκάλου που στάθηκε 40 χρόνια  στο πλευρό χιλιάδων μαθητών του δίνοντάς τους τα εφόδια να κατακτήσουν τη γνώμη και ν’ ανοίξουν φτερά για καινούργια πετάγματα, Η συμβολή του υπήρξε καθοριστική στη διαμόρφωση ισορροπημένης προσωπικότητας των μαθητών του με αυτοπεποίθηση στόχους αξίες και πάθος για τη ζωή. Ο Μανώλης εξακολουθεί και είναι χαρισματικός δάσκαλος αφού συνήθιζε να δίνει στους μαθητές του κάθε μέρα και κάτι να πάρουν ακόμα στο σπίτι πέραν από τις σχολικές εργασίες…».

Συνεχίζοντας την ομιλία του ο κ. Μουντάκης, αφού ολοκλήρωσε την διδασκαλική αποστολή του συναδέλφου του, αναφέρθηκε αμέσως μετά και στο πλούσιο συγγραφικό έργο του κ. Κογχυλάκη σημειώνοντας ότι « Ο Μανώλης Κογχυλάκης είναι συγγραφέας έξι βιβλίων από τα οποία τα τέσσερα αναφέρονται στην Κίσαμο και στα Εννιά Χωριά, ενώ τα άλλα δύο έχουν διαφορετικό περιεχόμενο. Οι τίτλοι τους είναι: Το μαντήλι της Ινώς και το Ιναχώριο. Η Μονή της Χρυσοσκαλίτισσας. Λαφονήσι – Μουσαγόρες. Γεώργιος Σκαλίδης ο Ελευθερόπτης. Ολυμπιακοί αγώνες και ο έκτος κύκλος . Και το τελευταίο του για την ώρα βιβλίο είναι,  Συγνώμη Αλέξη και κάθε Αλέξη εκπαιδευόμενου».  

Γιάννης και Ηλίας Κάκανος

Απαντήστε

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί.Τα υποχρεωτικά πεδία είναι σημειωμέα *

*

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Πηγαίνετε Στην Κορυφή
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com