Με κατάμεστη την αίθουσα ομιλιών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και μελετών «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος» στη Χαλέπα, πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα από την Μονάδα Συμβουλευτικής Χανίων ΚΕΘΕΑ ΑΡΙΑΔΝΗ, εσπερίδα με θέμα «Εξάρτηση από παράνομες ουσίες: Η νομική διάσταση και η θεραπευτική πρόταση του ΚΕΘΕΑ» έχοντας συν διοργανωτή τον Δικηγορικό Σύλλογο Χανίων.
Η Συμβουλευτική Μονάδα Χανίων του ΚΕΘΕΑ ΑΡΙΑΔΝΗ ξεκίνησε την λειτουργία της τον Ιανουάριο του 2010 μετά από πρόσκληση της τοπικής κοινωνίας για την αντιμετώπιση των εξαρτήσεων. Προσφέρει ψυχοκοινωνική υποστήριξη σε έφηβους και ενήλικους χρήστες, οι οποίοι αντιμετωπίζουν πρόβλημα εξάρτησης από παράνομες ουσίες. Επίσης υποστηρίζει άτομα που κάνουν προβληματική χρήση αλκοόλ ή παρουσιάζουν εξαρτημένες συμπεριφορές από τον τζόγο και το διαδίκτυο.
Με δήλωσή της η κα Δανάη Ράφτη, ψυχολόγος στη Συμβουλευτική Μονάδα του ΚΕΦΕΑ ΑΡΙΑΔΝΗ στα Χανιά, υπογράμμισε ότι « η εσπερίδα αυτή στόχο έχει να ανοίξει ένας διάλογος ανάμεσα στους διάφορους εμπλεκόμενους φορείς που απασχολεί ένας εξαρτημένος δράστης ο οποίος παραβιάζει το Ποινικό σύστημα. Είναι το Ποινικό σύστημα, το Θεραπευτικό σύστημα, οι Αρχές, να δούμε λίγο πως μπορεί ο καθένας από την πλευρά του να φροντίσει έναν εξαρτημένο δράστη ο οποίος παραβιάζει τον Νόμο.
H ίδια συνεχίζοντας επεσήμανε: « Έχουμε έναν κοινό πληθυσμό. Αυτό που πρέπει να καταλάβουμε είναι ότι αν δεν θεραπευθεί η εξάρτηση η οποία γεννά παραβατικότητα ο εξαρτημένος θα συνεχίσει να παραβιάζει τον Νόμο, άρα εκεί που πρέπει να στοχεύσουμε είναι στη θεραπεία της εξάρτησης. Αυτό το μήνυμα θέλουμε σήμερα να περάσουμε και να βρούμε έναν τρόπο συνεργασίας, να βρούμε μία κοινή γλώσσα με τις διάφορες Υπηρεσίες, τις δικαστικές, τις θεραπευτικές, των ανθρώπων που ασχολούνται με τους εξαρτημένους δράστες για να δούμε πως μπορούμε να φροντίζουμε αυτούς τους ανθρώπους καλύτερα από όλες τις πλευρές» για να καταλήξει τονίζοντας: «Να αρχίσουμε λίγο να μιλάμε μια κοινή γλώσσα γιατί ο καθένας είναι στο δικό του κομμάτι, το θεραπευτικό, το νομικό, το δικαστικό κι έχουμε όμως έναν κοινό στόχο, να σταματήσουν αυτοί οι άνθρωποι να απασχολούν το Ποινικό σύστημα, να βγουν υγιείς στην κοινωνία, να επανενταχθούν ισότιμα και με αξιοπρέπεια».
Μεταξύ των πέντε ομιλητών, πρώτη μίλησε η Δρ. Δήμητρα Σορβατζιώτη, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Λευκωσίας Κύπρου, με θέμα: «Η θεραπεία του εξαρτημένου στο σύστημα της ποινικής δικαιοσύνης», σημειώνοντας μεταξύ άλλων: «Αυτό που πρέπει να καταλάβουμε πολύ καλά είναι ότι το περίπλοκο ζήτημα είναι όταν ο εξαρτημένος άνθρωπος παραβιάζει τον Ποινικό κώδικα. Όταν, λοιπόν, το σύστημα της ποινικής δικαιοσύνης αρχίζει να ασχολείται με ανθρώπους εξαρτημένους εκεί έχουμε δύο ζητήματα. Έχουμε τι θα κάνουμε με την ποινική παράβαση, έχουμε τι θα κάνουμε με την ασθένεια. Μέχρι στιγμής, στην Ελλάδα έχουμε έναν από τους πιο θεραπευτικοκεντρικούς νόμους που είχαμε ποτέ μέχρι τώρα για το θέμα των ναρκωτικών. Όμως το ζήτημα είναι εάν μπορούμε να στοχεύσουμε και να δούμε τι άλλο μπορούμε να κάνουμε ώστε αυτοί που παραπέμπονται στη θεραπεία να την ολοκληρώνουν και να καταλήγουν ανάμεσά μας ισότιμοι πολίτες, φορολογούμενοι πολίτες, αποδοτικοί στην κοινωνία».
Στο τέλος ακολούθησε συζήτηση και μπουφές από τον σύλλογο οικογένειας του ΚΕΘΕΑ ΑΡΙΑΔΝΗ.
Γιάννης Η. Κάκανος