Τετάρτη , 1 Φεβ 2023

ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ – Εορτάσθηκε η μνήμη των προστατών της Αγίων Τριών, εν Καμίνω Παίδων

 

eparxiakofos0005

Με λαμπρότητα τελέσθηκε το πρωί του Σαββάτου στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό των Εισοδείων της Θεοτόκου στα Χανιά προεξάρχοντος του μητροπολίτη Κυδωνίας και Αποκορώνου κ. Δαμασκηνού  δοξολογία και μνημόσυνο στη μνήμη των Αγίων Τριών, εν Καμίνω Παίδων, προστατών του Πυροσβεστικού Σώματος καθώς επίσης και των Πυροσβεστών που έχασαν τη ζωή τους εν ώρα υπηρεσίας εκτελώντας το καθήκον τους. Το «παρών» έδωσαν οι διοικητές όλων των όπλων και Σωμάτων Ασφαλείας, ο διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Χανίων με άλλους διοικητές υφιστάμενων Υπηρεσιών, άνδρες και γυναίκες της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, ο αντιπεριφερειάρχης Χανίων, πρώην βουλευτές, εκπρόσωποι φορέων, συλλόγων, δήμαρχοι, δημοτικοί και περιφερειακοί σύμβουλοι και αρκετός κόσμος.

Την Ημερήσια Διαταγή του Αρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος αντιστράτηγου Π.Σ. κ. Βασιλείου Καπέλιου,  ανέγνωσε ο υποπυραγός κ. Δημήτριος Μαρκογιαννάκης, επισημαίνοντας, μεταξύ άλλων, τα εξής: «Η πίστη, η αυταπάρνηση, το σθένος και η αποφασιστικότητα των Αγίων προστατών μας αποτελούν για όλους εμάς που ανήκουμε στις τάξεις του Πυροσβεστικού Σώματος, πρότυπα αρετής που οφείλουμε να ενστερνιστούμε, αφού μέλημα μας είναι να ανταποκριθούμε με ασφάλεια, εγρήγορση και αποτελεσματικότητα στα δύσκολα καθήκοντα που η πολιτεία μας έχει αναθέσει».

Πολύτιμο το έργο του Πυροσβεστικού Σώματος προς την κοινωνία και το περιβάλλον

Αυτό τονίσθηκε στη διάρκεια του εορτασμού των Αγίων Τριών Παίδων εν Καμίνω, προστατών του Πυροσβεστικού Σώματος στα Χανιά. Ακολούθησαν βραβεύσεις και προβλήθηκε βίντεο με την ιστορία του Σώματος στην ιστορική αίθουσα του Νεωρίου Μόρο στο παλιό λιμάνι, ενώ με προηγηθείσα δήλωσή του στο «Επαρχιακό φως» ο διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Χανίων πύραρχος κ. Δημοσθένης Μπουντουράκης τόνισε: «Οι Τρεις Παίδες αναγνωρίσθηκαν το 1981 ως προστάτες Άγιοι του Πυροσβεστικού Σώματος και από το 1991 κάθε χρόνο στις 17 Δεκεμβρίου τους τιμά και τους γιορτάζει  με μια σειρά εκδηλώσεων σε όλες τις έδρες των Περιφερειακών Διοικήσεων των Υπηρεσιών του Πυροσβεστικού Σώματος. Το Πυροσβεστικό Σώμα, μετά από αγώνες δεκαετιών με την πύρινη λαίλαπα και τα στοιχεία της φύσης, κατέκτησε στην κοινωνία και τη συνείδηση του κάθε πολίτη περίοπτη θέση. Εύχομαι σε όλο τον κόσμο χρόνια πολλά με υγεία. Ο Θεός, η Παναγία, οι Τρεις Παίδες και όλοι οι Άγιοι να συντροφεύουν και να εμψυχώνουν το προσωπικό του Πυροσβεστικού Σώματος ούτως ώστε να φέρνει σε πέρας το δύσκολο έργο του».

Δήλωση επίσης έκανε και ο πρώην υφυπουργός Δημόσιας Τάξης κ. Χρήστος Μαρκογιαννάκης επισημαίνοντας: «Η Πυροσβεστική Υπηρεσία προσφέρει στην κοινωνία πάρα πολλά πράγματα. Έχω πει επανειλημμένα ότι έπρεπε να ονομαζόταν Υπηρεσία εκτάκτων αναγκών επειδή δεν είναι μόνο η προστασία που παρέχει στο περιβάλλον, αλλά και τόσες άλλες παρεμβάσεις που κάνει όπως διασώσεις, απεγκλωβισμοί, επεμβάσεις στις πλημμύρες, στις χιονοπτώσεις κ.ά. Γι’ αυτό  η πολιτεία και η κοινωνία θα πρέπει να απονέμει σε αυτούς τους ανθρώπους τη δέουσα τιμή και προπάντων η Πυροσβεστική Υπηρεσία να έχει την απόλυτη συμπαράσταση του κράτους σε έμψυχο υλικό αλλά και σε μέσα…». 

ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ      

Από την προβολή με βίντεο που ακολούθησε μετά τις βραβεύσεις επισημάνθηκαν, μεταξύ άλλων για την λαμπρή ιστορία του Πυροσβεστικού Σώματος τα εξής:  «Στις 12 Μαΐου 1930 δημοσιεύτηκε ο Νόμος 4661 «περί διοργανώσεως Πυροσβεστικού Σώματος». Σύμφωνα με αυτόν, ιδρύεται το Πυροσβεστικό Σώμα ανεξάρτητο με δικούς του νόμους, με πλήρη αυτοδιοίκηση σε μορφή Νομικού Προσώπου Δημοσίου Δικαίου και υπαγωγή στο Υπουργείο των Εσωτερικών.

Για τη στελέχωσή του, τοποθετήθηκαν, μετατασσόμενοι από το Λόχο Πυροσβεστών, πενήντα έξι υπαξιωματικοί και πυροσβέστες, καθώς και έντεκα αξιωματικοί. Την ευθύνη της οργάνωσης του νέου Πυροσβεστικού Σώματος ανέλαβε, με απόφαση του ιδίου του Ελευθέριου Βενιζέλου και με τον τίτλο του Τεχνικού Επιθεωρητή, ο Αλκιβιάδης Κοκκινάκης, χημικός μηχανικός και πρώην Διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Πετρούπολης».

Παραθέτουμε αρκετά στιγμιότυπα από την εορταστική εκδήλωση τόσο από τη δοξολογία όσο και από το Νεώριο Μόρο, η οποία τελείωσε με κέρασμα που παραχωρήθηκε σε όλους σε αυτόν τον ιστορικό χώρο.

Γιάννης και Ηλίας Κάκανος

eparxiakofos0002

eparxiakofos0007

eparxiakofos0009

eparxiakofos0012

eparxiakofos0008

eparxiakofos0006

eparxiakofos0011

eparxiakofos0013 eparxiakofos0014

Πάνω στιγμιότυπα από τον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό των Ειδοδείων της Θεοτόκου

i-taftotita-gia-tin-efimerida-ke-se-aftokolita

eparxiakofos0015

eparxiakofos0016 eparxiakofos0017 eparxiakofos0018 eparxiakofos0019 eparxiakofos0020

eparxiakofos0023 eparxiakofos0024

eparxiakofos0026 eparxiakofos0027

eparxiakofos0029eparxiakofos0031 eparxiakofos0032 eparxiakofos0033

Στιγμιότυπα από την αίθουσα του Νεωρίου Μόρο

……………………………..

Στον παρακάτω σύνδεσμο θα δείτε στιγμιότυπα από την διανομή του προηγούμενου εντύπου μας, ενώ το επόμενο θα κυκλοφορήσει μετά τις 10 Ιανουαρίου του 2017. Την ύλη σε κάθε έκδοση την επιλέγουν όποιοι θέλουν με μια μικρή οικονομική συμμετοχή στα έξοδα της σελίδας τους. 

https://eparxiakofos.gr/eparchiako-fos-me-to-kalo-ke-sto-epomeno-tefchos-mas-efchonte-stis-dianomes/ 

Σας ευχόμαστε να περάσετε χαρούμενες γιορτές και η νέα χρονιά να είναι χωρίς προβλήματα 

i-taftotita-gia-tin-efimerida-ke-se-aftokolita

Απαντήστε

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί.Τα υποχρεωτικά πεδία είναι σημειωμέα *

*

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Πηγαίνετε Στην Κορυφή
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com