Τετάρτη , 29 Μάϊος 2024

Από έναν μέχρι και τέσσερις σταυρούς κατά περιφερειακή ενότητα στις βουλευτικές εκλογές

P1160127

Σύμφωνα με την ισχύουσα εκλογική νομοθεσία μπορούμε να προτιμάμε τους υποψηφίους μας στ’ αντίστοιχα κομματικά ψηφοδέλτια, τιμώντας τους κατά περιφερειακή ενότητα σε όλη την χώρα από έναν (1) μέχρι και τέσσερις (4) σταυρούς.

Στην περιφέρεια Κρήτης  εκλέγονται δέκα έξι (16) βουλευτές εκ των οποίων δύο (2) στο Λασίθι, οκτώ (8) στο Ηράκλειο, δύο (2) στο Ρέθυμνο και τέσσερις (4) στα Χανιά. Οι αριθμοί αυτοί αντιστοιχούν με ανώτερο αριθμό εδρών τους τριακόσιους βουλευτές στη Βουλή.

Κι ενώ η οικονομική κρίση μαστίζει τις κοινωνίες των φορολογουμένων  πολιτών κανένας εκ των αρχηγών των κομμάτων, υπουργών, βουλευτών ή πολιτευτών, κάνει λόγο για μείωση του ανώτερου αριθμού, στον κατώτερο που είναι οι διακόσιες έδρες στη Βουλή.

 Αν, λέμε, συνέβαινε αυτή η πολυπόθητη για το λαό μείωση του αριθμού των εδρών στη Βουλή, από την Κρήτη θα εκλεγόταν έντεκα (11) βουλευτές.

Στις επικείμενες, λοιπόν, βουλευτικές εκλογές για να θυμηθούν οι παλιοί και να μάθουν οι νέοι ψηφοφόροι π.χ. στην περιφερειακή ενότητα Χανίων που εκλέγει τέσσερις (4) βουλευτές, μπορούν να χρησιμοποιήσουν  δισταυρία, επιλέγοντας δύο από τους έξι (6) υποψηφίους του κόμματος της αρεσκείας του. Μπορούν, όμως, να τιμήσουν με μονοσταυρία έναν υποψήφιο ή κανένα, ρίχνοντας το ψηφοδέλτιο στην κάλπη. Σε αυτή την περίπτωση θα προσμετρηθεί η ψήφος στο κόμμα. 

Στις περιφερειακές ενότητες Ρεθύμνου και Λασιθίου που εκλέγονται από δύο (2) βουλευτές, ισχύει μονοσταυρία, ενώ στην περιφερειακή ενότητα Ηρακλείου που εκλέγονται οκτώ (8) βουλευτές, ισχύει η τρισταυρία με έναν σταυρό για τον κάθε υποψήφιο από τους τρεις που έχουν επιλεγεί. Μπορούν, βέβαια, να επιλεγούν και δύο (2) ή ένας (1) ή και κανένας και να μετρήσει η ψήφος, όπως προαναφέραμε στο κόμμα.   

 Γιάννης Η. Κάκανος 

fos-Αντιγραφή2

Απαντήστε

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί.Τα υποχρεωτικά πεδία είναι σημειωμέα *

*

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Πηγαίνετε Στην Κορυφή
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com