Τρίτη , 19 Μαρ 2024

Αναδρομή στο πολιτικό παρελθόν…

eparxiakofos_gr_0049

Γράφει ο Γιάννης Η. Κάκανος  www.yanniskakanos.gr 

Αφορμή για το παρόν άρθρο αποτέλεσαν οι αγρότες με την πανελλαδική και τούτη τη φορά κινητοποίηση. Όμως, όσο παραμένουν μέλη πολιτικών κομμάτων, δεν υπάρχει περίπτωση ν’ αναζωογονηθεί η ύπαιθρος, απεναντίας θα πηγαίνει από το κακό στο χειρότερο μέχρι ν’ αποδεκατισθεί.

Αυτό, άλλωστε έχει φανεί με τις 17 κυβερνήσεις της μεταπολίτευσης και την ερήμωση των ορεινών κυρίως χωριών, έχοντας αποκορύφωμα την μετά Ανδρέα Παπανδρέου περίοδο. Και όχι πως εκείνη η πολιτική που εφαρμόστηκε από το ΠΑΣΟΚ με τον Ανδρέα Παπανδρέου ήταν σωστή, αλλά η φτωχολογιά και οι αγρότες έζησαν αρκετά ευχάριστα χρόνια. 

Στη συνέχεια με το εκλογικό σύστημα που είχε ψηφίσει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ έκανε σχεδόν αδύνατη την επίτευξη αυτοδυναμίας από το πρώτο κόμμα με επακόλουθο να εισέλθει η χώρα σε μια περίοδο απανωτών εκλογικών αναμετρήσεων, ενώ σχηματίστηκε για πρώτη φορά υπηρεσιακή κυβέρνηση.

Συγκεκριμένα, σε εκείνες τις εκλογές (Ιούνιος 1989) επικράτησε η ΝΔ με ποσοστό 44,25%, αλλά μόλις 145 έδρες. Το ΠΑΣΟΚ ήρθε δεύτερο με 39,15% και στην τρίτη θέση ο Συνασπισμός με 13,12%.

Η απουσία αυτοδυναμίας οδήγησε στην κυβέρνηση συνεργασίας ΝΔ-Συνασπισμού με τον Τζαννή Τζαννετάκη έχοντας στόχο να μην παραγραφούν τα οικονομικά σκάνδαλα της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ.

Τα δύο αυτά κόμματα αποφάσισαν την παραπομπή του Ανδρέα Παπανδρέου και υπουργών του στο Ειδικό Δικαστήριο. Στη συνέχεια σχηματίστηκε η υπηρεσιακή κυβέρνηση με τον πρόεδρο του Αρείου Πάγου Ιωάννη Γρίβα για τη διεξαγωγή των εκλογών που διενεργήθηκαν στις 5 Νοεμβρίου 1989 για ν’ αποβούν άκαρπες από πλευράς αυτοδυναμίας, καθώς παρέμενε σε ισχύ το εκλογικό σύστημα, με αποτέλεσμα η ΝΔ παρά το 46,19% να μείνει στις 148 έδρες.

Επιπλέον, το ΠΑΣΟΚ – λόγω ακριβώς της παραπομπής του προέδρου του Ανδρέα Παπανδρέου- κατάφερε να συσπειρώσει δυνάμεις και να αυξήσει το ποσοστό του στο 40,67%.

Η χώρα οδηγήθηκε στο σχηματισμό μιας οικουμενικής κυβέρνησης με τρία κόμματα ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-Συνασπισμό και πρωθυπουργό τον Ξενοφώντα Ζολώτα, αλλά ούτε και αυτή η κυβέρνηση μακροημέρευσε. Λίγους μήνες αργότερα, η προεδρική εκλογή απέβη άκαρπη, η Βουλή διαλύθηκε και προκηρύχθηκαν εκλογές για τον Απρίλιο του 1990 στις οποίες η ΝΔ έλαβε σχεδόν το 47% και 150 έδρες.

Η μία έδρα που κέρδισε η ΔΗΑΝΑ του Κωστή Στεφανόπουλου έλυσε το γόρδιο δεσμό και ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης έγινε πρωθυπουργός.  Δεν κατάφερε, όμως, να μείνει στην εξουσία ολόκληρη τετραετία, καθώς τα εθνικά θέματα  και ειδικά το ζήτημα της ΠΓΔΜ έφεραν τη σύγκρουση του πρωθυπουργού με τον… εκλεκτό του μέχρι τότε Αντώνη Σαμαρά που ήταν υπουργός Εξωτερικών.

Ήρθε ο Οκτώβριος του 1993 που η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχασε την ισχνή έτσι κι αλλιώς κοινοβουλευτική πλειοψηφία και έπεσε, ενώ προηγήθηκε η ίδρυση της Πολιτικής Άνοιξης από τον Αντώνη Σαμαρά και η ανεξαρτητοποίηση δύο βουλευτών της ΝΔ.

Στις εκλογές της 10ης Οκτωβρίου 1993 επανήλθε στην εξουσία ο Ανδρέας Παπανδρέου – αν και ταλαιπωρημένος από την κατάσταση της υγείας του – πετυχαίνοντας περίπου 47%. Στις αρχές, όμως, του 1995 παραιτήθηκε, λόγω προβλημάτων υγείας και την πρωθυπουργία -όπως και την προεδρία του ΠΑΣΟΚ- ανέλαβε ο Κώστας Σημίτης για να κάνει τους Έλληνες τζογαδόρους με το χρηματιστήριο και να χάσουν στην πλειοψηφία τους οι περισσότεροι όλες τις οικονομίες που είχαν.

Παρά ταύτα, στις εκλογές που προκήρυξε ο ίδιος για τον Σεπτέμβριο του 1996 κέρδισε απέναντι στη ΝΔ του Μιλτιάδη Έβερτ και ξανακέρδισε τις εκλογές του 2000 – μετά από πλήρη θητεία- απέναντι στον Κώστα Καραμανλή, με διαφορά 1%.

Στην επόμενη τώρα εκλογική αναμέτρηση που ήταν το 2004 αφού το ΠΑΣΟΚ εξάντλησε όλη την τετραετία κι έχοντας αναδείξει πρόεδρο τον Γιώργο Παπανδρέου  έχασε τις εκλογές με ποσοστό 40,55% και 117 έδρες. Κέρδισε η ΝΔ του Κώστα Καραμανλή με ποσοστό 45% και 165 έδρες.   

Η ΝΔ του Κώστα Καραμανλή δεν κατόρθωσε να  εξαντλήσει τη θητεία της και προκήρυξε πρόωρες εκλογές τον Σεπτέμβριο του 2007, τις οποίες κέρδισε, αλλά με ψαλιδισμένο ποσοστό: 41,84% και 152 έδρες.

Πρόωρες, όμως, εκλογές προκηρύχθηκαν και στις 4 Οκτωβρίου 2009, προκειμένου η κυβέρνηση Καραμανλή με φρέσκια εντολή -όπως δήλωσε ο ίδιος- να λάβει επώδυνα οικονομικά μέτρα.

Τις εκλογές αυτές τις κέρδισε το ΠΑΣΟΚ του Γιώργου Παπανδρέου με σχεδόν 44% επειδή χιλιάδες δυσαρεστημένοι πολίτες τόσο από αυτό τον πολιτικό  χώρο  που  είχαν εγκαταλείψει, όσο και από τη ΝΔ ελπίζοντας σε πραγματική ανανέωση της πολιτικής με νέο ξεκίνημα…  Ο γράφων, μάλιστα, ως φίλος και όχι μέλος του ΠΑΣΟΚ είχε επιστρέψει στην παλιά του πολιτική στέγη και κατέβηκε υποψήφιος βουλευτής στο ψηφοδέλτιο του νομού Χανίων. Περισσότερα θα διαβάσετε σε άλλα πολιτικά άρθρα και συνεντεύξεις μου στις αντίστοιχες κατηγορίες της παρούσας ιστοσελίδας.  

Από τότε η χώρα μπήκε στον αστερισμό των μνημονίων, αλλά και των απανωτών εκλογικών αναμετρήσεων, πρωθυπουργών και υπηρεσιακών κυβερνήσεων.  Ο Γιώργος Παπανδρέου παραιτήθηκε το Νοέμβριο του 2011 μετά τη θυελλώδη Σύνοδο των Καννών και πρωθυπουργός έγινε ο Λουκάς Παπαδήμος με τη στήριξη ΠΑΣΟΚ-ΝΔ και ΛΑΟΣ.

Στις εκλογές του Μαΐου 2012 η ΝΔ ήρθε πρώτο κόμμα, αλλά η εποχή της παντοδυναμίας είχε τελειώσει. Είναι χαρακτηριστικό ότι έλαβε μόλις 18,85%, ενώ το ΠΑΣΟΚ έμεινε τρίτο με 13,18%. Στη δεύτερη θέση για πρώτη φορά ο ΣΥΡΙΖΑ με 16,78%.

Από εκείνη την αναμέτρηση δεν προέκυψε κυβέρνηση, με αποτέλεσμα να σχηματιστεί η υπηρεσιακή κυβέρνηση με πρωθυπουργό τον Παναγιώτη Πικραμμένο (πρόεδρο του ΣτΕ).

Η χώρα οδηγήθηκε σε νέες εκλογές στις 17 Ιουνίου 2012 από τις οποίες προέκυψε η κυβέρνηση συνεργασίας ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ (και στη συνέχεια ΝΔ-ΠΑΣΟΚ) με τον Αντώνη Σαμαρά.

Ούτε εκείνη η κυβέρνηση κατάφερε να εξαντλήσει την τετραετία, καθώς μετά το καλοκαίρι του 2014 είχε γίνει σαφές ότι η Βουλή δεν θα μπορούσε να εκλέξει Πρόεδρο Δημοκρατίας στις αρχές του 2015 με αποτέλεσμα να διαλυθεί η Βουλή και στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου 2015 στην εξουσία ήρθε ο ΣΥΡΙΖΑ του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος σχημάτισε κυβέρνηση συνεργασίας με τους Ανεξάρτητους Έλληνες του Πάνου Καμμένου.

Οι επόμενοι μήνες ήταν πυκνοί πολιτικά. Τον Ιούλιο έγινε το δεύτερο δημοψήφισμα της Μεταπολίτευσης για το «ναι» ή το «όχι» στα κείμενα που είχαν προτείνει οι δανειστές στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης για τη νέα δανειακή σύμβαση. Κι ενώ το 62% του εκλογικού σώματος ψήφισε «όχι» αποδείχτηκε η πολιτική ασυνέπεια που δίχασε μεγάλο μέρος του λαού.

Μετά την ψήφιση του νέου μνημονίου, η κυβέρνηση Τσίπρα παραιτήθηκε. Από τις διερευνητικές εντολές που ακολούθησαν δεν προέκυψε νέο κυβερνητικό σχήμα και η Βουλή διαλύθηκε για ν’ αναλάβει υπηρεσιακή κυβέρνηση με την πρώτη γυναίκα πρωθυπουργό να είναι η πρόεδρος του Αρείου Πάγου Αγγελική Θάνου. Στις εκλογές που διενεργήθηκαν ήρθε πρώτο κόμμα ο ΣΥΡΙΖΑ και σχημάτισε ξανά κυβέρνηση με τους ΑΝΕΛ του Καμμένου. Για τη χώρα ήταν η 17η εκλογική αναμέτρηση από το 1974.

Δυστυχώς, όμως, όσο οι κυβερνήσεις και τα κόμματα συνεχίζουν να κάνουν  κομματικές εγγραφές μελών και φίλων, όσο καλύπτουν την εκ των έσω διαφθορά  όπως π.χ. συμβαίνει εδώ και 50 τουλάχιστον χρόνια με τα κρατικά οχήματα που ακόμα κυκλοφορούν παράνομα, όσο θα παραμένει η ισχύουσα ή κάποια παρόμοια εκλογική νομοθεσία και η βουλή με 300 αντιπροσώπους, όσο θα διαιωνίζεται το ρουσφέτι και η… ισόβια κοινοβουλευτική θητεία, η χώρα μας δεν πρόκειται να δει άσπρη μέρα!   

  12200904_1023986070956129_597012029_n

 Διαβάστε και αυτό το άρθρο κάνοντας κλικ στον σύνδεσμο: 

https://eparxiakofos.gr/politiki-tou-20ou-eona-katantisan-ti-chora-se-afto-to-chali/ 

 

 

Απαντήστε

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί.Τα υποχρεωτικά πεδία είναι σημειωμέα *

*

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Πηγαίνετε Στην Κορυφή
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com