Σάββατο , 1 Απρίλιος 2023

Ακμή και παρακμή – ζητούμενο και αποφυγή…

Γράφει ο Γιάννης Η. Κάκανος Υπαστυνόμος Β’ ε.α. 

Ολοκληρώθηκε ο φετινός εορτασμός της Εθνικής Επετείου της 25ης Μαρτίου με τους Έλληνες να εύχονται ένα καλύτερο αύριο για τη χώρα.

Αναγνωρίστηκε δε από όλους, η ανάγκη παραδειγματισμού από τους ήρωες προγόνους μας, άνδρες και γυναίκες, που με ενότητα και πίστη στην Παναγία ρίχτηκαν με λεβεντιά στον αγώνα για την απελευθέρωση της πατρίδας μας. 

Οι άνδρες εκείνης της εποχής ήταν γενναίοι, με λόγο και σεβάσμια μορφή γι’ αυτό και τα κατάφεραν. Γενναιότητα επέδειχναν όμως και οι γυναίκες, αψηφώντας κάθε φορά τον κίνδυνο. 

Από τότε μέχρι σήμερα, στο διάβα όλων αυτών των χρόνων, η πατρίδα μας έπρεπε να είχε γιγαντωθεί σε πληθυσμό, τα χωριά να ευημερούσαν και οι πόλεις να μην ήταν κορεσμένες  πληθυσμιακά.

Όμως, οι παγκόσμιες εξελίξεις και οι εσωτερικές κομματικές διχόνοιες, με την πρώτη περίπτωση να οδηγεί στο ξέσπασμα δύο Παγκοσμίων πολέμων και η δεύτερη σε ένα εμφύλιο και δύο δικτατορίες, αποτέλεσαν τις αιτίες να μην μεγαλουργήσει η Ελλάδα. 

Η ακμή δεν… θεμελιώθηκε, με αποτέλεσμα τη θέση της να πάρει η παρακμή έχοντας ως δύναμή της την ανευθυνότητα, την αδικία, το προσωπικό συμφέρον και κάθε φύσεως φανατισμό.

Κι ενώ υπήρχαν πρόσωπα που μπορούσαν να συμβάλλουν στην αναγέννηση της αιματοβαμμένης πατρογονικής γης, ξένες και μεγάλες δυνάμεις καθόριζαν την τύχη της μικρής Ελλάδας. 

Σήμερα τα πράγματα είναι ακόμα πιο δύσκολα γιατί δεν υπάρχει η παλιά “ποιότητα” ήθους ανδρών και γυναικών. Κάτι άλλωστε που βιώνουμε κάθε χρόνο όλο και περισσότερο, καθώς βλέπουμε θέσεις και αξιώματα να καταλαμβάνονται από “διαφορετικούς”… 

Χαρακτηριστικά παραδείγματα υπάρχουν στις Ένοπλες Δυνάμεις, στα Σώματα Ασφαλείας, στην Εκκλησία, στην Αυτοδιοίκηση αλλά και στο κοινοβούλιο, όπως στην κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη που όρισε π.χ. υφυπουργό Πολιτισμού για θέματα σύγχρονου Πολιτισμού έναν “διαφορετικό” άνδρα. Με τέτοια, όμως, δεδομένα η ακμή δεν μπορεί να επιβιώσει…

Αξιοσημείωτο είναι επίσης και ότι στις χώρες όπου καταρρακώνεται ο θεσμός της οικογένειας, η ακμή θα αποτελεί όνειρο θερινής νυκτός…

Φαινόμενα κρατικής παρακμής ο διαχρονικός αναχρονισμός με την παράνομη γραφειοκρατία…   

Απαντήστε

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί.Τα υποχρεωτικά πεδία είναι σημειωμέα *

*

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Πηγαίνετε Στην Κορυφή
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com