Παρασκευή , 19 Απρίλιος 2024

ΣΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ “ΑΓΡΟΤΙΚΟΥ ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ” – Ομιλία για ανάδειξη της κρητικής διατροφής και παραδοσιακοί χοροί ( Και βίντεο)




DSC0500410

ΕΡΩΤΟΚΡΙΤΟΣ

ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΑ ΚΑΙ ΕΙΔΗ ΛΑΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ

Για τις διακοπές σας ελάτε στα καινούργια πολυτελέστατα μικρά διαμερίσματα μας στην Αγία Μαρίνα Χανίων με τιμές ιδιαίτερα φιλικές. Διαθεσιμότητα υπάρχει από τις 30 Αυγούστου.

Γιάννης και Ηλίας Κάκανος

https://eparxiakofos.gr/touristika-idi-o-erotokritos-stin-agia-marina/ 

…………………………..

 

Μια όμορφη μουσικοχορευτική βραδιά με ομιλία για την κρητική διατροφή κύλησε το βράδυ του Σαββάτου στην πλατεία 1866 μπροστά από τα περίπτερα της έκθεσης προβολής τοπικών προϊόντων που αναδεικνύουν την αξία τους, είχαν την ευκαιρία ν’ απολαύσουν οι επισκέπτες της στο πλαίσιο του “Αγροτικού Αύγουστου 2016”, που γέμισε ασφυκτικά από κόσμο την πλατεία.  Παράλληλα το εργαστήρι κρητικής παράδοσης των Κ.Α.Π.Η. του Δ.Ο.ΚΟΙ.Π.Π. του Δήμου Χανίων είχε επιμεληθεί στην παρασκευή Σφακιανής πίτας που  πρόσφερε στον κόσμο.

Το πρώτο μέρος της εκδήλωσης είχε επίκεντρο την Κρητική διατροφή με κεντρικό ομιλητή τον Νίκο Ψυλλάκη, ο οποίος αναφέρθηκε στην πλούσια και υγιεινή διατροφή της Κρήτης. «Η Κρήτη δεν χρειάστηκε Ολυμπιακούς αγώνες για να καθιερωθεί ένα εξαιρετικό διατροφικό πρότυπο, δομημένο μέσα στους αγώνες και βασισμένο σε προϊόντα, σε συνήθειες, σε νοοτροπίες, σε έθιμα. Χρειάστηκε τις ιδιαίτερες συνθήκες που επικρατούν στο νησί, χρειάστηκε και τους επινοητικούς ανθρώπους της που μετουσίωσαν τη λιτότητα σε γευστικό πλούτο…».

Ο ίδιος, συνεχίζοντας, υπογράμμισε ότι «τα καρδιακά νοσήματα ήταν άγνωστα κάποτε στην Κρήτη και οι νεοπλασίες πολύ, πολύ λιγότερες απ’ όλες τις άλλες χώρες που μελετήθηκαν. Αυτό έχουν αποδείξει πολλές μελέτες» σημείωσε ο κ. Ψυλλάκης για να αναφερθεί στη συνέχεια στο μεγάλο μυστικό που αφορά το “ταξίδι” των προϊόντων τονίζοντας: «Μελετώντας αυτό το μυστικό μπορεί να κατανοήσει κανείς τι σημαίνει ο παραπλανητικός όρος “Μεσογειακή διατροφή” και γιατί οι ανιστόρητες και αμόρφωτες ελληνικές κυβερνήσεις τον προώθησαν αναζητώντας τάχα τες συμμαχίες σε άλλες χώρες της Μεσογείου. Εμείς το προωθήσαμε, η Ελλάδα ήταν πρωτοστάτης σε αυτή την ιστορία και δυστυχώς όπως λέει και μια παροιμία τα μάτια όταν τα βγάζομε μοναχοί μας, τα βγάζουμε καλύτερα. Άνθρωποι χωρίς συναίσθηση ευθύνης, χωρίς όραμα, έκαναν το μεγαλύτερο κακό στην Κρήτη. Χρησιμοποίησαν όλο το υλικό, ιατρικό, πολιτισμικό και λαογραφικό μαζί, που αφορούσε την Κρητική διατροφή. Το γενίκευσαν και το… βάφτισαν “Μεσογειακή διατροφή” που δεν υπάρχει, όπως δεν υπάρχει και Μεσογειακή κουζίνα. Υπάρχουν Μεσογειακά διατροφικά συστήματα και μεσογειακές κουζίνες. Κάποιες από αυτές παρουσιάζουν ομοιότητες, αλλά οι διαφορές μεταξύ τους είναι τέτοιες και τόσες που συχνά δημιουργούνται αντιθέσεις δίχως να εννοώ ότι ο ένας πολιτισμός είναι καλός και ο άλλος είναι τάχατες κακός. Όλοι οι πολιτισμοί έχουν τις ιδιαιτερότητες και τις αρετές τους, όλοι έχουν ιστορία, όλοι οι πολιτισμοί αξίζουν τον σεβασμό μας, δεν έχουν όμως, όλοι τα ίδια χαρακτηριστικά, δεν είναι όλα τα διατροφικά συστήματα του κόσμου ίδια. Εδώ παρατηρούμε διαφορές ακόμα και από χωριό σε χωριό.  Τις Χανιώτικες κρεατότουρτες ας πούμε δεν τις ξέρουν στα Καστρινά, πάρα πολύ απλό. Τα καλίτσουνια είναι άλλα στη Σητεία  και άλλα στην Ιεράπετρα. Τα χορτοκαλίτσουνα είναι Χανιώτικα.  Σε όλο αυτό όμως, υπάρχει και μία κοινή βάση, μία κοινή λογική, κοινά έθιμα, κοινοί τρόποι, είναι αυτοί που καθορίζουν την κατανάλωση, κοινές ανάγκες, είναι οι ανάγκες που τα δημιούργησαν, κοινές καταβολές, κοινές αφετηρίες ορίζουν την ιστορία αυτών των προϊόντων, Καμιά πληθυσμιακή ομάδα στον κόσμο δεν καταναλώνει τόσα χόρτα, όσα καταναλώνουν οι Κρητικοί. Κανένας λαός δεν γνωρίζει τα βρώσιμα χόρτα σαν τους Κρητικούς – όχι πως είμαστε εμείς πιο έξυπνοι από τους άλλους – αλλά η ανάγκη μας έκανε να τα μάθουμε. Ο πλούτος του τόπου μας σε χλωρίδα με απίστευτα είδη που φυτρώνουν σε κάθε γωνιά του νησιού και απίστευτα τα είδη που καταναλώνουμε. Για παράδειγμα το αγγιναρόφυλλο αποτελεί ένα πολύτιμο και πολύ νόστιμο έδεσμα. Ποιος, λοιπόν θα βρεθεί να πει στους ισχυρούς ότι αυτή είναι η παρακαταθήκη της Κρήτης. Ο πλούτος της είναι η μεγάλη συνεισφορά της στον πολιτισμό γενικότερα. Αν ρωτήσετε τις γιαγιάδες να σας πουν πόσα βρώσιμα χόρτα γνωρίζουν θα χάσετε τον λογαριασμό…».

Η εκδήλωση συνεχίστηκε με το δεύτερο μέρος να περικλείει συναυλία με παραδοσιακές μουσικές και χορούς από όλη την Ελλάδα. Τα Χανιά αντιπροσωπευόταν από τις χορευτικές ομάδες του παραδοσιακού Συλλόγου “Σταυραετοί”, ενώ από την άλλη Ελλάδα, φιλοξενούμενοι ήταν οι χορευτικές ομάδες των παραδοσιακών Συλλόγων Κεραμιδίου και Πορταριάς.

Στον χαιρετισμό του ο χοροδιδάσκαλος Παντελής Δημοτάκης και πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου “Σταυραετοί” καλωσόρισε τον κόσμο και τους φιλοξενούμενους χορευτικούς Συλλόγους, για να υπογραμμίσει:

«Απόψε θα χορέψουν οι “Σταυραετοί” με δύο ομάδες, μικρών και μεγάλων και θα συνεχίσουν τους χορούς δύο καταπληκτικοί Σύλλογοι από την Πορταριά ο ένας και από το Κεραμίδι ο άλλος που και αυτοί θα σας καταπλήξουν. Είχαμε γνωριστεί πριν από 20 χρόνια και διατηρούμε στενούς δεσμούς φιλίας».  

Από τους φιλοξενούμενους χορευτικούς Συλλόγους ο χοροδιδάσκαλος Δημήτριος Τραγουδάρας σημείωσε: «Είμαι χοροδιδάσκαλος και των δύο Συλλόγων που ήρθαμε στα Χανιά από το Κεραμίδι και την Πορταριά. Πρόκειται για δύο Συλλόγους που έχουν μεγάλη ιστορία και που έχουν επιδείξει πάρα πολλές εμφανίσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Το Κεραμίδι είναι ένα χωριό που έχει την μεγαλύτερη παράδοση στο Πήλιο σε τραγούδια και χορούς και η Πορταριά επίσης σε ήθη και έθιμα όπως τον Πηλορίτικο γάμο. Εκφράζουμε ευχαριστίες στον Δήμο και την Περιφέρεια, στο Επιμελητήριο  και στον Σύλλογο “Σταυραετοί” για την πρόσκληση τους να έρθουμε στα Χανιά. Να πω ακόμα ότι θα τραγουδήσει η Αγλαϊα Τραγουδάρα η οποία τραγουδάει στο Πήλιο και στο Βόλο πολλά χρόνια παραδοσιακά τραγούδια και είναι εγγονή της αείμνηστης  τραγουδίστριας Αγλαίας Τραγουδάρας μιας πολύ μεγάλης μορφής στο Πήλιο, η οποία έχει συνεργαστεί με το Σίμωνα τον Καρά, τη Δόμινα τη Σαμίου και τον Παναγιώτη το Μυλωνά».      

 Γιάννης και Ηλίας Κάκανος  

eparxiakofos0005

Ο λαογράφος Σταμάτης Αποστολάκης με τον ομιλητή της βραδιάς Νίκο Ψυλλάκη

eparxiakofos0007 eparxiakofos0008 eparxiakofos0009

eparxiakofos0012 eparxiakofos0013 eparxiakofos0014 eparxiakofos0015 eparxiakofos0016 eparxiakofos0017 eparxiakofos0018 eparxiakofos0019 eparxiakofos0020 eparxiakofos0021

eparxiakofos0026 eparxiakofos0027 eparxiakofos0028 eparxiakofos0029 eparxiakofos0030
eparxiakofos0032 eparxiakofos0033 eparxiakofos0035 eparxiakofos0036 eparxiakofos0037

eparxiakofos0080eparxiakofos0081

eparxiakofos0025

Ο χοροδιδάσκαλος Δημήτριος Τραγουδάρας με την τραγουδίστρια Αγλαία Τραγουδάρα 

eparxiakofos0024

eparxiakofos0038

eparxiakofos0039 eparxiakofos0040 eparxiakofos0041 eparxiakofos0042 eparxiakofos0043

eparxiakofos0022 eparxiakofos0023 eparxiakofos0024

Χορευτές και χορεύτριες των “Σταυραετών” και των φιλοξενούμενων Συλλόγων από το Κεραμίδι και την  Πορταριά, εντυπωσιάζουν τον κόσμο που ξεσπά σε χειροκροτήματα.

Απαντήστε

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί.Τα υποχρεωτικά πεδία είναι σημειωμέα *

*

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Πηγαίνετε Στην Κορυφή
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com