Τρίτη , 23 Απρίλιος 2024

Αγιασμός Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας στο Κατάστημα Κράτησης Χανίων (Και βίντεο)

Τη δυνατότητα να καθίσουν στα θρανία θα έχουν όσοι εκ των κρατουμένων στο Κατάστημα Κράτησης Χανίων στην Αγιά επιθυμούν να φοιτήσουν στο Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας που θα λειτουργεί εντός του Καταστήματος, τα εγκαίνια του οποίου πραγματοποιήθηκαν στις 11 το πρωί της Παρασκευής με Αγιασμό που τέλεσε ο μητροπολίτης Κυδωνίας και Αποκορώνου κ. Δαμασκηνός παρουσία του αναπληρωτή υπουργού Υγείας κ. Παύλου Πολάκη και του γενικού γραμματέα του Υπουργείου Δικαιοσύνης κ. Ευτυχίου Φυτράκη.

Αμέσως μετά τον Αγιασμό δύο κρατούμενοι, μαθητές του σχολείου δεύτερης ευκαιρίας διάβασαν επιστολές τους με ευχαριστίες για την ευκαιρία που τους δίνει η πολιτεία, ενώ στη συνέχεια άλλοι έγκλειστοι τραγούδησαν με τις καθηγήτριες τους διάφορα τραγούδια με τη συνοδεία μελών από την “Ομάδα Κιθάρας” του προγράμματος προαγωγής αυτοβοήθειας Χανίων παράλληλα με τη χορωδία που δημιουργείται στο σχολείο δίνοντας έτσι ένα διαφορετικό χρώμα χαράς και αισιοδοξίας στην εκδήλωση.

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΟΣ

Στον χαιρετισμό του ο διευθυντής του Καταστήματος Κράτησης Ιωάννης Κλαπάκης μέσα από μια λεπτομερή αναφορά υπογράμμισε: «Το Δεκέμβριο του 2012 πήραμε εντολή εκκένωσης από το Υπουργείο Δικαιοσύνης του παλαιού καταστήματος κράτησης που βρισκόταν δίπλα στα δικαστήρια όπου επικρατούσαν άθλιες συνθήκες κράτησης με τους κρατούμενους να στοιβάζονταν σε θαλάμους 30, 40 και 50 ατόμων» για να συνεχίσει επισημαίνοντας ότι « μεταφερθήκαμε σε μια… μοντέρνα φυλακή σε μια ασφαλή φυλακή, υπήρξε μια αναβάθμιση του σωφρονιστικού μας συστήματος καθόσον η φυλακή εδώ διαθέτει κελιά και όχι θαλάμους με το κάθε κελί να έχει τη χωρητικότητα  για τρεις κρατούμενους και έχει το μπάνιο του. Όλο το Κατάστημα έχει πέντε πτέρυγες και κάθε πτέρυγα έχει δύο αχτίνες με το δικό τους προαύλιο, το δικό τους καφενείο και τον δικό της χώρο αναψυχής και διαθέτει χώρο για να μπορούν οι 30 κρατούμενοι κάθε ακτίνας να παρασκευάζουν το φαγητό τους από προϊόντα που προμηθεύονται από το πρατήριο» Ο ίδιος συνεχίζοντας αναφέρθηκε σε διάφορες δράσεις μία εξ’ αυτών και η εκπαίδευση τονίζοντας ότι « η εκπαίδευση διαμορφώνει ολοκληρωμένους χαρακτήρες και είναι η διέξοδος του κρατουμένου από την υποτροπή…».     

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑΣ ΔΗΜΗΤΡΑΣ ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗ

Συγκίνησε με τον χαιρετισμό της η φιλόλογος καθηγήτρια Δήμητρα Καμπουράκη, η οποία, μεταξύ άλλων, υπογράμμισε τα εξής: «Σας καλωσορίζουμε   και ευχαριστούμε θερμά όλους, όσοι βοήθησαν στην πραγματοποίηση αυτής της προσπάθειας και όλους εσάς που βρίσκεστε κοντά μας και μας τιμάτε με την παρουσία σας στο ξεκίνημα του νέου μας σχολείου. Μπορεί οι φυλακές να έχουν ταυτιστεί με την παραβατικότητα, όμως κανένα νόμισμα δεν έχει μόνο μία όψη. Στα σωφρονιστικά καταστήματα, τα τελευταία χρόνια, γίνονται πολλά και θετικά.

Από το 2000 μέχρι σήμερα ιδρύθηκαν 62 ΣΔΕ σε όλη τη χώρα, ενώ 8 σχολεία λειτουργούν μέσα σε σωφρονιστικά καταστήματα. Με το θεσμό αυτό παρέχεται η δυνατότητα σε ενηλίκους κρατουμένους που δεν ολοκλήρωσαν την εννιάχρονη υποχρεωτική εκπαίδευση, να αποκτήσουν γνώσεις και δεξιότητες και να λάβουν απολυτήριο Γυμνασίου».

Η ίδια στη συνέχεια με δήλωσή της διάβασε ενδεικτικά τις παρακάτω μαρτυρίες από τις πολλές που έχουν καταγραφεί από ενήλικες κρατουμένους εκπαιδευομένους, υπογραμμίζοντας: «Θέλουμε να πιστεύουμε ότι και το σχολείο θα μπορέσει να λειτουργήσει έτσι, γιατί μας έχει δώσει κάτι να ελπίζουμε και θέλουμε να μπορέσουμε να βρούμε ή να ξαναβρούμε τον εαυτό μας μέσα στη φυλακή.

Η αλήθεια είναι ότι δεν πιστεύαμε αρχικά ότι θα γίνει το σχολείο, ότι θα γίνει κάτι για μας. Όμως έγινε και είναι σημαντικό, γιατί μας φαίνεται σαν να επιστρέφουμε στον κόσμο της κοινωνίας, γιατί μαθαίνουμε ό,τι μαθαίνει και η άλλη κοινωνία και δεν αισθανόμαστε τόσο αποκομμένοι.

Ένα σημαντικό κίνητρο που μας έφερε στο σχολείο και που νομίζουμε ότι είναι σεβαστό, είναι το χαρτί, το απολυτήριο γυμνασίου που μπορούμε να το πάρουμε παρακολουθώντας τα μαθήματα. Στην ηλικία που θα έπρεπε δε στάθηκε αυτό δυνατό για διάφορους λόγους. Τώρα μας δίνεται η ευκαιρία, η δεύτερη ευκαιρία που είναι πολύ σημαντική για όλους.

Επίσης το χαρτί που θα πάρουμε μπορεί να μας δώσει τη δυνατότητα να αναζητήσουμε δουλειά, όταν με το καλό βγούμε από δω. Ξέρουμε όλοι πόσο δύσκολο είναι να βρεις δουλειά σε μια κοινωνία που έχει τόσο ανταγωνισμό ενώ εσύ έχεις λίγα προσόντα».

 

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ

Στον χαιρετισμό του ο γενικός γραμματέας του Υπουργείου Δικαιοσύνης κ. Ευτύχιος Φυτράκης επεσήμανε ότι « η σημερινή μέρα είναι μέρα χαράς για δυο λόγους. Ο πρώτος λόγος είναι ότι εμείς οι άνθρωποι της φυλακής δεν είμαστε μόνοι μας. Δεν είναι πολλές οι φορές που δεν είμαστε μόνοι μας, συνήθως ο εξωτερικός μαντρότοιχος της φυλακής, της κάθε φυλακής μας κρατάει μέσα κλειστούς χωρίς να έχουμε την αίσθηση ότι έχουμε μια επικοινωνία, ένα νιάσιμο από τους ανθρώπους που περνάνε συχνά από το δρόμο. Σήμερα το νιώθουμε αυτό και θέλω να πιστεύω ότι θα κάνουμε μια νέα αρχή. Θα είμαστε πιο κοντά, η πόλη των Χανίων, οι ντόπιοι, οι θεσμοί, οι φορείς με τους ανθρώπους που ζουν ή εργάζονται στη φυλακή γιατί εδώ είμαστε μια κοινότητα είτε για λόγους κράτησης είτε για λόγους εργασίας. Ο δεύτερος λόγος για τον οποίο μπορεί κανείς κι εγώ προσωπικά είμαι χαρούμενος είναι γιατί σήμερα βλέπουμε αυτά συγκεκριμένα μια προσπάθεια που δεν ξεκίνησε χθες, το σχολείο δεν έπεσε από τον ουρανό είναι αποτέλεσμα μιας συστηματικής δουλειάς που προηγήθηκε για πάνω από ένα χρόνο, κυρίως όμως είναι αποτέλεσμα μιας πολιτικής. Επιτρέψτε μου να πω ότι από τηην ποντικότρυπα της πλατείας δικαστηρίων πήγαμε σ’ ένα μοντέλο φυλακής μπουντρούμι όπου κανείς ήταν ευχαριστημένος μόνο αν είχε σκληρά γερά κάγκελα και πολύ ισχυρό μπετό. Αυτή δεν είναι μια φυλακή του 21ου αιώνα, αυτή δεν περιείχε αξίες ανθρωπισμού σ’ ένα σύγχρονο κράτος δικαίου. Η πολιτική που υιοθετήθηκε είχε να κάνει ή αποτυπωνόταν σε τρεις λέξεις, ασφάλεια, ανθρωπισμός, επανένταξη. Το σχολείο αυτό και κάθε σχολείο υπηρετεί και τους τρεις αυτούς στόχους. Αυτούς δηλαδή που προσφέρουν ένα επί πλέον στην κοινωνία, στην ασφάλεια της κοινωνίας, στον ανθρωπισμό, στο κοινωνικό κράτος».

Ο ίδιος συνέχισε αναφερόμενος για την  ενίσχυση της δύναμης του προσωπικού τονίζοντας: «Ήδη λήγουν οι προθεσμίες για την υποβολή αιτήσεων για την ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού το οποίο ξέρω πραγματικά πόσο μεγάλο πρόβλημα είναι. Η πρώτη ενέργεια που έγινε ήταν να χορηγηθούν οργανικές θέσεις με γενναιοδωρία θα έλεγα στο κατάστημα και με πρόσφατη  απόφαση του υπουργού Δικαιοσύνης στο κατάστημα Χανίων θα έχουμε 100 θέσεις φύλαξης και αύξηση δύναμης στο προσωπικό της εξωτερικής φρουράς. Αυτή τη στιγμή λειτουργούμε με τέσσερις πτέρυγες στα Χανιά, στη Νιγρίτα με τρεις, αλλά η προοπτική είναι να λειτουργήσει ολόκληρη η φυλακή. Μια κλειστή πτέρυγα σημαίνει επενδυμένο κεφάλαιο του ελληνικού λαού, του έλληνα φορολογούμενου για το οποίο δεν γίνεται χρήση ενώ παράλληλα σε άλλες φυλακές μπορεί να έχουμε ανθρώπους κρατουμένους που νιώθουν την πίεση της έλλειψης χώρου και τους υπαλλήλους που νιώθουν την αντίστοιχη πίεση. Σήμερα ολοκληρώνουμε το πρώτο βήμα, αύριο μας περιμένει ακόμα μεγαλύτερη προσπάθεια. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι θα είμαστε όλοι μαζί. Θέλω να ευχαριστήσω θερμά το προσωπικό της φυλακής, τους κρατουμένους για τη βοήθεια, τους εκπαιδευτικούς και τους διευθυντές  καταστήματος και σχολείου. Το αποτέλεσμα αυτό δεν είναι δουλειά ενός ανθρώπου, όλοι βοήθησαν και σήμερα την χαρά την εισπράττουν όλοι. Τα επόμενα βήματα θα ήταν ακόμα πιο χειροπιαστά, ακόμα πιο συγκεκριμένα. Εύχομαι καλή επιτυχία στη συνέχεια του σχολείου με καλή συνεργασία», για να καταλήξει λέγοντας, «πόσο ανάγκη έχουμε να είναι κοντά οι φορείς της πόλης» αναφέροντας τους έναν προς έναν.     

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΠΟΛΑΚΗ   

«Ήρθα σήμερα εδώ γιατί όλα τα καλά βήματα πρέπει να επικροτούνται και να στηρίζονται. Περνάμε σε ένα άλλο μοντέλο σωφρονισμού. Από το μοντέλο το τιμωρητικό του σωφρονισμού περνάμε στο μοντέλο της ασφάλειας, του ανθρωπισμού και της επανένταξης. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να εξασφαλίζεις ασφαλείς και αξιοπρεπείς χώρους διαβίωσης, ότι πρέπει να εξασφαλίζεις περιεχόμενο ύπαρξης σε ανθρώπους που παρανόμησαν και οι οποίοι πληρώνουν το τίμημα  που επέβαλλε η δικαιοσύνη. Η υποτροπή ενός κρατουμένου έχει να κάνει με το αν ανοίγουν άλλοι ορίζοντες τη ζωήγ του. Και ένας τρόπος να ανοίξουν άλλοι ορίζοντες τη ζωή του είναι να νιώσει ότι δεν τον έχει φτύσει η κοινωνία, είναι να νιώσει ότι μπορεί να ασχοληθεί με πράγματα που για διάφορους λόγους τα πρώτα χρόνια της ζωής του ή τα προηγούμενα χρόνια της ζωής του δεν ασχολήθηκε. Πραγματικά πολύ μεγάλα συγχαρητήρια, λέω πολλές φορές και στα ζητήματα της υγείας κλπ που αντιμετωπίζουμε πολλά πράγματα που λείπουν, αλλού τα καταφέρνουμε, αλλού δεν τα καταφέρνουμε όσο θέλουμε ότι είμαστε ότι κάνουμε και όχι ότι λέμε και με τη δουλειά του Υπουργείου Δικαιοσύνης, με τη δουλειά της φυλακής και της διεύθυνσής της, το σχολείο έγινε και θα γίνουν και τα υπόλοιπα. Ο ανθρωπισμός μιας κυβέρνησης και μιας κοινωνίας φαίνεται από το ενδιαφέρον και τους όρους που διαμορφώνει για αυτούς που είναι αποκλεισμένοι, για αυτούς που είναι τιμωρημένοι, για αυτούς που είναι στο περιθώριο για διάφορους λόγους. Ενημερώθηκα από τον διευθυντή της φυλακής κι εγώ άμα πω μια κουβέντα την κάνω, ξέρω πολύ καλά το έλλειμμα  που υπάρχει με το θέμα του ψυχιάτρου στη φυλακή θα λυθεί το θέμα όπως επίσης θα λυθεί το θέμα της νοσηλεύτριας και νοσηλευτή που χρειάζεται εδώ προκειμένου να βοηθήσουν τους δύο γιατρούς που υπάρχουν στη φυλακή, ένας από το Υπουργείο Δικαιοσύνης και ένας από το Υπουργείο Υγείας. Έχουμε με το πρόγραμμα της ψυχικής υγείας και το νομοσχέδιο που ψηφίστηκε όλοι οι κρατούμενοι των φυλακών εντάσσονται μέσα στη νέα τροποποίηση και όχι όπως γινόταν παλαιότερα και επίσης είναι σε εξέλιξη μια μεγάλη συμφωνία με το Υπουργείο Δικαιοσύνης για το νοσοκομείο κρατουμένων του Κορυδαλλού. Και αυτό γιατί θέλουμε να περάσουμε σε μια άλλη Ελλάδα, μια Ελλάδα της αλληλεγγύης, τη αξιοπρέπειας, του σεβασμού των δικαιωμάτων και σιγά, σιγά θα καταφέρουμε να τη βγάλουμε τη χώρα από αυτό το πηγάδι που μας ρίξανε, έχουμε τραυματιστεί πολύ, έχει πικραθεί η κοινωνία αλλά νομίζω ότι αρχίζουμε να διαβαίνουμε έναν δρόμο στον οποίο να υπάρχει φως στο βάθος του τούνελ. Συγχαρητήρια σε όλους, καλή συνέχεια στα μαθήματα και ιδιαίτερα μπράβο και στους εθελοντές που έρχονται γιατί άλλο να λες και άλλο να κάνεις».   

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΟΝΤΑΞΑΚΗΣ ΠΡΩΗΝ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΟΣ 

Με δήλωση του ο Γεώργιος Κονταξάκης μέλος του Δ.Σ. της Υπηρεσίας και εκπρόσωπος Τύπου εξουσιοδοτημένος για τη σημερινή ημέρα, υπογράμμισε: «Συμβάλλαμε ως εργαζόμενοι και συμμετείχαμε σε όλες τις διαδικασίες, αλλά υπάρχουν και προβλήματα που έχουν να κάνουν με το ανθρώπινο δυναμικό. Έχει μεγάλη σημασία που μέχρι σήμερα οι εργαζόμενοι έχουν στηρίξει κι έχουν στηριχτεί στις δικές τους δυνάμεις. Συνεχίζουμε και στηρίζουμε προσπάθειες οι οποίες φέρνουν και δίνουν ένα όραμα. Στηρίζουμε το Υπουργείο Δικαιοσύνης, αλλά από την άλλη ως εργαζόμενοι θέλουμε και την ανάλογη στήριξη που μέχρι σήμερα δεν είχαμε…».  

Η εκδήλωση τελείωσε με πλουσιοπάροχο κέρασμα που παρέθεσε η διεύθυνση του Καταστήματος Κράτησης.

Γιάννης και Ηλίας Κάκανος

DSC04967wtmk

DSC04912wtmk

 DSC04909wtmk

DSC04915wtmk

DSC04916wtmk

DSC04921wtmk

 

 

DSC04938wtmk

Η-ταυτότητα-για-την-εφημερίδα-και-σε-αυτοκόλητα - Αντιγραφή

DSC04939wtmk DSC04940wtmk

DSC04936wtmkDSC04944wtmk DSC04945wtmkDSC04947wtmk DSC04948wtmk DSC04949wtmk DSC04950wtmkDSC04952wtmkDSC04953wtmkDSC04954wtmkDSC04956wtmk
DSC04961wtmk
DSC04964wtmkDSC04962wtmk DSC04963wtmk

 

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΤΟ «ΕΠΑΡΧΙΑΚΟ ΦΩΣ»

www.eparxiakofos.gr

Μέσα από την πλούσια σε ύλη διαδικτυακή μας πύλη μπορείτε να επιλέξετε την δική σας εκδήλωση για να συμπεριληφθεί σε κάποιο από τα έντυπά μας. Δέκα χιλιάδες τεύχη με ποιοτικό χαρτί διανέμονται δωρεάν σε κάθε τρίμηνη έκδοση  προβάλλοντας και διασώζοντας τα ήθη και τα έθιμα μας, σύμφωνα με την παράδοση του τόπου και της χώρας μας, γενικότερα.

Το επόμενο τεύχος θα κυκλοφορήσει  προς το τέλος Απριλίου ή νωρίτερα εφόσον συμπληρωθούν οι σελίδες μας. Οι επαγγελματίες που διαφημίζονται στα έντυπα μας αναρτώνται δωρεάν για μεγάλο χρονικό διάστημα  στην ιστοσελίδα μας. Να σημειωθεί ότι οι καταχωρήσεις διαφημίσεων σε σχέση με την ποιότητα του χαρτιού και τον αριθμό των τευχών μας είναι ιδιαίτερα φιλικές.

Στην παρακάτω ηλεκτρονική διεύθυνση θα δείτε όλα μας τα τεύχη

https://eparxiakofos.gr/category/syllektika_teuxi/

Η σελίδα μας στο Facebook

https://www.facebook.com/eparxiakofos/?ref=page_internal

 Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6979 457191

 

Απαντήστε

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί.Τα υποχρεωτικά πεδία είναι σημειωμέα *

*

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Πηγαίνετε Στην Κορυφή
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com