Πέμπτη , 28 Μαρ 2024

Αφιέρωμα στον Νίκο Γκάτσο από μαθητές Λυκείου

 

Το Γενικό Λύκειο Ελευθερίου Βενιζέλου παρουσίασε το βράδυ της Τετάρτης στην Δημοτική Πινακοθήκη Χανίων παρουσία αρκετού κόσμου το δρώμενο: “ Όλα κύριε Νίκο είναι εδώ…”. Πρόκειται για ένα μουσικό και θεατρικό αφιέρωμα στον Νίκο Γκάτσο από ομάδα μαθητών που έδειξαν με τον δικό τους καλλιτεχνικό τρόπο, πλευρές της ζωής, του έργου και της προσφοράς του αείμνηστου  Έλληνα ποιητή, μεταφραστή και στιχουργού Νίκου Γκάτσου στον πολιτισμό μας.

Για το θεατρικό δρώμενο και τον εκλιπόντα  μίλησε στα «Χ.Ν.» και το «Επαρχιακό φως» η φιλόλογος καθηγήτρια του Λυκείου κα Σίτσα Κοτσιφάκη, λέγοντας τα εξής: « Ο προικισμένος αυτός Έλληνας γεννήθηκε  στις 8 Δεκεμβρίου του 1911 στην Ασέα της Αρκαδίας και πέθανε στις 12 Μαΐου του 1992 στην Αθήνα αφήνοντας ένα πλούσιο έργο κι εμείς ως φιλόλογοι θέλουμε να έρχονται οι μαθητές μας σ’ επαφή με σημαντικούς ανθρώπους του παρελθόντος  όπως είναι ο Νίκος Γκάτσος.  Δυστυχώς, όμως, για πολλούς λόγους δεν γνωρίζουν τα παιδιά π.χ. πολλά για τον ίδιο όπως και για τα τραγούδια του.

Από τη δεκαετία του 1930 μέχρι και το 1992 που πέθανε υπήρξε ένας σημαντικότατος άνθρωπος των γραμμάτων και των τεχνών, ένας εμπνευσμένος ποιητής με μια και μοναδική βέβαια ποιητική συλλογή την “Αμοργό”, αλλά, αυτό δεν μειώνει καθόλου την προσφορά του. Ο ίδιος μάλιστα ο Χατζηδάκης είχε πει για τον Νίκο Γκάτσο ότι ποτέ δεν προσέγγισε τη στιχουργική ως στιχουργική, πάντα την προσέγγιζε ως ποίηση και γι αυτό ακριβώς έδωσε τόσα πολλά στο σύγχρονο τραγούδι».   

Η ίδια επίσης τόνισε ότι « ο Νίκος Γκάτσος έφερε την ποίηση στον στίχο και κατάφερε να δώσει, κυρίως μέσω της συνεργασίας του με τον Μάνο Χατζιδάκι, τον κανόνα του ποιητικού τραγουδιού. Συνεργάστηκε, ακόμα με τον Μίκη Θεοδωράκη, τον Σταύρο Ξαρχάκο, τον Δήμο Μούτση, τον Λουκιανό Κηλαηδόνη, τον Χριστόδουλο Χάλαρη, καθώς και με νεώτερους συνθέτες. Γράφοντας συνήθως πάνω στη μελωδία, με πρώτο το “Χάρτινο το φεγγαράκι”, μίλησαν στις καρδιές του κόσμου πολλά μεμονωμένα τραγούδια του όπως η “Μυθολογία” (1965), το “ Ένα μεσημέρι” (1966), η “Επιστροφή” (1970), το “Σπίτι μου σπιτάκι μου” (1972), οι “Δροσουλίτες” 1975, η “Αθανασία” (1976), “Τα παράλογα” (1976), το “Ρεμπέτικο” (1983), η “Ενδεκάτη εντολή” (1985) ή οι “Αντικατοπτρισμοί” (1993). Το σύνολο του στιχουργικού του έργου βρίσκεται συγκεντρωμένο στον τόμο “ Όλα τα τραγούδια” (εκδ. Πατάκη, 1999).

Ποιήματα και στίχοι του έχουν μεταφραστεί στα Αγγλικά, Γαλλικά, Δανέζικα, Ισπανικά, Ιταλικά, Καταλανικά, Κορεατικά, Σουηδικά, Τουρκικά, Φινλανδικά» για να καταλήξει επισημαίνοντας ότι «Το 1987 τιμήθηκε με το Βραβείο του Δήμου Αθηναίων για το σύνολο του έργου του, ενώ το 1991 του απονεμήθηκε ο τίτλος του Αντεπιστέλλοντος Μέλους της Βασιλικής Ακαδημίας Καλών Γραμμάτων της Βαρκελώνης για τη συμβολή του στη διάδοση της ισπανικής λογοτεχνίας στην Ελλάδα. Απόψε λοιπόν μαθητές του Λυκείου μας θα δώσουν τον καλύτερο εαυτό τους στο θεατρικό δρώμενο αφιερωμένο στον Νίκο Γκάτσο». 

Γιάννης Η. Κάκανος

image0002

image0003

image0004

image0005

image0006

 Στιγμιότυπα από την εκδήλωση

 image0025

Απαντήστε

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί.Τα υποχρεωτικά πεδία είναι σημειωμέα *

*

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Πηγαίνετε Στην Κορυφή
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com