Παρασκευή , 19 Ιούλιος 2024

Αφιέρωμα στην τοπική γαστρονομία

 
Ημέρα αφιερωμένη στην τοπική γαστρονομία με τίτλο, «Οι Γαστρονομικοί  θησαυροί της Κρήτης – 2ο Συμπόσιο Γευσιγνωσίας», διοργάνωσε σήμερα το μεσημέρι στις 12 ο σύλλογος επιχειρηματιών του Δήμου Πλατανιά «Ιάρδανος» στο Βοτανικό Πάρκο της Κρήτης με την συνεργασία του Δικτύου Κρητικής Γαστρονομίας, την Λέσχη Αρχιμαγείρων Κρήτης και το Δίκτυο Οινοποιών Χανίων, Ρεθύμνου. Μια  πανδαισία δημιουργικών γεύσεων και αρωμάτων από έμπειρους αρχιμάγειρες και οινοποιούς είχαν την ευκαιρία ν’ απολαύσουν όλοι όσοι παραβρέθηκαν στην εκδήλωση.    

Χανιώτικα νέα

 

Η πρώτη σε κυκλοφορία ημερήσια εφημερίδα της Κρήτης.

 http://www.haniotika-nea.gr

Και ραδιόφωνο εδώ: http://blog.haniotika-nea.gr/podcast/ 

Οι ηλεκτρονικές διευθύνσεις της εφημερίδας «Χανιώτικα νέα» είναι. Για το δημοσιογραφικό τμήμα το  [email protected].

Και για διαφημίσεις – αγγελίες – κοινωνικά το  [email protected].

 

 
“Να καταναλώνουμε τοπικά προϊόντα αντί για εισαγόμενα” προτρέπει μιλώντας στο «Επαρχιακό φως» και στα στα «Χ.Ν.» ο  Πέτρος Μαρινάκης εκ μέρους του Συλλόγου Επιχειρηματιών «Ιάρδανος» του Δήμου Πλατανιά: “Αυτή την περίοδο είμαι πρόεδρος στον Σύλλογο Επιχειρηματιών Δήμου Πλατανιά. Ο Σύλλογος τα τελευταία χρόνια έχει επαναδραστηριοποιηθεί και προσπαθεί να βελτιώσει όσο δυνατόν γίνεται περισσότερο την εικόνα των τουριστικών προϊόντων του Δήμου Πλατανιά. Μια από τις προσπάθειες που κάνουμε είναι να συνδέσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο τον πρωτογενή με τον τριτογενή τομέα. Είναι ένα κομμάτι δύσκολο, όμως πρέπει να τα καταφέρουμε. Είναι πολύ σημαντικό αυτοί οι δύο τομείς να συνεργαστούν και να συνυπάρξουν για να βελτιώσουμε την ταυτότητα μας πάνω στη γαστρονομία και να βοηθήσουμε και την τοπική οικονομία.  Αυτό που κάνουμε εμείς είναι σε δύο άξονες, με τον ένα για  να γνωρίσουν οι επισκέπτες τα προϊόντα μας μέσα από εκδηλώσεις γευσιγνωσίας όπως κατά καιρούς κάνουμε στην πλατεία του Πλατανιά ενώ στον άλλο άξονα, πρέπει να πιστέψουμε στα προϊόντα μας ώστε με την προβολή, όπως και τη σημερινή, να το πιστέψουν και άλλοι. Η Κρήτη είναι μοναδική στα αρώματα, στην παραγωγή, την ποιότητα και τις γεύσεις, αφορμή, η οποία πρέπει να μας προσελκύσει στην κατανάλωσή τους μειώνοντας έτσι  την προτίμηση στα εισαγόμενα προϊόντα σε τουριστικές περιοχές τα οποία αγγίζουν το ποσοστό του 80% στην κατανάλωση τους”.

 
Ερωτηθείς για την εκδήλωση ο δήμαρχος του Δήμου Πλατανιά Γιάννης Μαλανδράκης, επεσήμανε τα εξής: “Είναι ένα βήμα μέσα σε μια προσπάθεια συγκροτημένη για την ανάδειξη των τοπικών προϊόντων. Το ζητούμενο, όμως και το πιο σημαντικό είναι αυτά τα προϊόντα να μπούνε στην αλυσίδα του τουριστικού προϊόντος. Να υπάρχει μια διαφοροποίηση λοιπόν έτσι ώστε να υπάρχει και ο γαστρονομικός τουρισμός στο τουριστικό προϊόν της περιοχής. Έχουμε το πλεονέκτημα που είμαστε παραγωγοί σε πάρα πολλά προϊόντα στο Δήμο μας και το επόμενο διάστημα και πολύ σύντομα θα υπάρξει μια πρωτοβουλία από το Δήμο έτσι ώστε όλοι αυτοί οι φορείς, οι καταναλωτές της παραλιακής ζώνης σχηματικά και οι προμηθευτές παραγωγοί της εσωτερικής ζώνης του Δήμου να μπορούν μέσα από μια θεσμοθετημένη διαδικασία τα προϊόντα αυτά να μετακινούνται στην κατανάλωση. Αυτό θα δώσει και στο προϊόν ενίσχυση αλλά και στο τουριστικό προϊόν διαφοροποίηση. Νομίζω ότι το έχουμε ανάγκη και είναι απαραίτητο”.

Δηλώσεις Αρχιμαγείρων

 
Γιάννης Αποστολάκης μέλος του Δ.Σ. του Δικτύου Κρητικής Γαστρονομίας: “Με τη σημερινή εκδήλωση και με τη βοήθεια του Πολιτιστικού Συλλόγου Πλατανιά θ’ αναδείξουμε την πλούσια πανίδα και χλωρίδα της περιοχής μας και να δοκιμάσει ο κόσμος τις δημιουργίες που έχουμε παρασκευάσει μαζί με τους συναδέλφους από την Λέσχη Αρχιμαγείρων Κρήτης. Πρωταρχικός ρόλος είναι η χρήση του σταμναγκαθιού που έχει άφθονο η περιοχή τώρα το χειμώνα, του πορτοκαλιού επίσης που είναι κατά κόρον και παράλληλα γευστικές δημιουργίες με τα τυροκομικά προϊόντα που παράγει η περιοχή μας”.

Γεώργιος Μακρής, αρχιμάγειρας και αντιπρόεδρος της Λέσχης αρχιμαγείρων Κρήτης: “Η Λέσχη υπάρχει από το 1992 εδώ, λοιπόν και 21 χρόνια, είναι στον χώρο της εστίασης, είναι ένας μη κοινωφελής Οργανισμός που δραστηριοποιείται σε όλο τον χώρο τη Κρήτης και απαρτίζεται από 150 περίπου αρχιμάγειρες με 15 χρόνια και πλέον προϋπηρεσίας στο επάγγελμα. Είμαστε πολύ χαρούμενοι που βρισκόμαστε στον χώρο του Βοτανικού Πάρκου σήμερα, θέλοντας να αναδείξουμε γεύσεις και εικόνες από την Κρήτη, την ιστορία της και γενικά πως μπορούμε να παντρέψουμε το παλιό και το καινούργιο”.

 

Απαντήστε

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί.Τα υποχρεωτικά πεδία είναι σημειωμέα *

*

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Πηγαίνετε Στην Κορυφή
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com