Σάββατο , 13 Ιούλιος 2024

Αφιέρωμα στην ιστορική βυζαντινή εκκλησία του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου στα Δελιανά (Και βίντεο)

 

Μεταξύ αρκετών εκκλησιών που υπάρχουν στον Νομό μας να είναι αφιερωμένες στον Άγιο Ιωάννη τον Βαπτιστή και Πρόδρομο, αλλά και προφήτη του χριστιανισμού που προετοίμαζε με την διδασκαλία του τον κόσμο να υποδεχθεί τον Μεσσία Χριστό, συμπεριλαμβάνεται η παλιά ιστορική βυζαντινή εκκλησία στο χωριό Δελιανά της Κισάμου, η οποία, όπως και οι περισσότερες εορτάζουν στις 29 Αυγούστου, την αποτομή της Τίμιας Κεφαλής Του.   

Την επομένη των Θεοφανίων 7 Ιανουαρίου καθιερώθηκε από πολύ παλιά να εορτάζεται η Σύναξη του Προφήτου Ιωάννου, Προδρόμου και Βαπτιστού, για το λόγο ότι αξιώθηκε να βαπτίσει τον Ιησού Χριστό.

???????????????????????????????

 Η εικόνα του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου

 

ΣΤΑ ΔΕΛΙΑΝΑ

Ο Ιερός Ναός του Αγίου στη γειτονιά του χωριού Πρόδρομος είναι μονόχωρος καμαροσκέπαστος και λειτουργήθηκε, όπως, μας ενημέρωσε ο π. Γεώργιος Σπανουδάκης, υπογραμμίζοντας τα εξής: « Καλώς ήρθατε, χρόνια πολλά, καλή χρονιά και βοήθειά μας η χάρη του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου. Στα Δελιανά είχα διατελέσει εφημέριος από το 1986 μέχρι το 1999 και γνωρίζω λεπτομερώς την ιστορία του ναού. Πρόκειται για κτίσμα περίπου του 1300 μ.Χ.  από τον Δομένικο Βενέρη του οποίου ο τάφος του υπήρχε εκεί που είναι τώρα το δεξί παράθυρο μ’ ένα υπέροχο γλυπτό το οποίο σήμερα βρίσκεται κάτω από το κωδωνοστάσιο του Ιερού Ναού με πολλές συμβολικές παραστάσεις όπως το παγώνι που συμβολίζει την αθανασία της ψυχής και το οικόσημο των Βενέρηδων».

Ο ίδιος, συνεχίζοντας την ξενάγησή μας στον νάρθηκα του ναού του Τιμίου Προδρόμου εξήγησε τι απεικονίζουν οι διάφορες τοιχογραφίες εκείνης της εποχής, ενώ για το καμπαναριό εξωτερικά του ναού επεσήμανε ότι « κτίστηκε το 1891 και άλλαξε τότε η διαρρύθμιση του ναού για να καταλήξει τονίζοντας πως « ο ναός πανηγυρίζει στην αποτομή του Τιμίου Προδρόμου 29 του μηνός Αυγούστου αλλά και σήμερα που είναι άλλη μια εορτή του Προδρόμου, η Σύναξη, επειδή έπαιξε τον πρώτο ρόλο στη Βάπτιση του Χριστού, γιορτάζει την επόμενη ημέρα των Θεοφανίων και τον λειτουργήσαμε και σήμερα τιμώντας τον Άγιο».     

SONY DSC

???????????????????????????????

 Εξωτερικές όψεις του ναού, ο οποίος είναι κτισμένος πάνω στα θεμέλια παλιότερου ναού ίδιων διαστάσεων και συνδέεται με επίμηκες κτίσμα, του οποίου οι εξωτερικές επιφάνειες διαμορφώνονται με συνεχόμενα τυφλά αψιδώματα. Πιθανώς πρόκειται για υπολείμματα παλιάς μονής.

 

 ???????????????????????????????

  Εσωτερική όψη με το τέμπλο το οποίο αρχικά ήταν κτιστό μ’ ένα ένα είδος μικρού θρόνου στην κόγχη του ιερού.

 

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

 Τοιχογραφίες στον νάρθηκα με ιδιαίτερα αναπτυγμένη την παράσταση της Δευτέρας Παρουσίας, που ξεκινούσε από τον κατεδαφισμένο μεσότοιχο και απλώνεται στις υπόλοιπες επιφάνειες σε συνδυασμό με λίγες σκηνές από τον ευαγγελικό κύκλο και το βίο του Προδρόμου. Μεταξύ των κολασμένων ιδιαίτερη θέση καταλαμβάνουν οι αιρετικοί και καθολικοί ιερωμένοι, που εικονίζονται με ρεαλιστικά χαρακτηριστικά.

???????????????????????????????

 Ο π. Γεώργιος Σπανουδάκης

Γιάννης Η. Κάκανος yanniskakanos@gmail.com

 

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Η κυκλοφορία του πολυτελούς εντύπου μας είναι αποτέλεσμα επιθυμίας πολλών φίλων αναγνωστών που μας πρότειναν την ιδέα για να σωθούν ως πολιτισμική κληρονομιά όσο γίνεται περισσότερα ρεπορτάζ από διάφορες εκδηλώσεις. Εμείς από σεβασμό στην άποψη τους, η οποία μας τιμά, κυκλοφορήσαμε το έντυπο αυτό με πολυτελείας χαρτί για να μένουν πάντα καθαρές οι εκδηλώσεις που αναδημοσιεύονται και που έχουν επιλεγεί από ενδιαφερόμενους. Το Επαρχιακό φως με τα συλλεκτικά ρεπορτάζ διανέμεται δωρεάν με δέκα χιλιάδες τεύχη σε όλο τον Νομό και στις πόλεις του Ρεθύμνου, του Ηρακλείου και του Αγίου Νικολάου. Για τις δικές σας εκδηλώσεις σε κάποιο από τα έντυπά μας παρακαλούμε να επικοινωνήσετε μαζί μας τηλεφωνικά ή μεταβιβάζοντας email.

KAKANOS_AYTOKOLLHTA

 

 

Απαντήστε

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί.Τα υποχρεωτικά πεδία είναι σημειωμέα *

*

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Πηγαίνετε Στην Κορυφή
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com