Κυριακή , 26 Μάϊος 2024

Αδικημένος διαχρονικά ο οικισμός Νοπηγίων Κισάμου (Και βίντεο)

Ένας μικρός όμορφος οικισμός του δήμου Κισάμου είναι τα διαχρονικά  “ξεχασμένα” Νοπήγια, με τους πολίτες που μας μίλησαν να εστιάζουν στα τμήματα του δυτικού και ανατολικού παραλιακού δρόμου και στην επικίνδυνη ισόπεδη διασταύρωση.  

Παρά τα επανειλημμένα παράπονα από μεριάς του δήμου Κισάμου δεν έχει γίνει τίποτα για την απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί στη δυτική παράλια ακτογραμμή με τον χωματένιο και αμμώδη δρόμο που σταματά στον ποταμό ο οποίος στερείται γέφυρας. 

Την ίδια κατάσταση αντιμετωπίζει επίσης και η ανατολική πλευρά του δρόμου μετά τον κεντρικό οικισμό εξαιτίας των φθορών του από την θάλασσα και την επίσης έλλειψη γέφυρας του ποταμού πλησίον του κάμπινγκ, τα νερά του οποίου περνούν πάνω από το δρόμο προκαλώντας τεράστιες φθορές κάθε Χειμώνα. 

ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΚΑΤΟΙΚΩΝ 

“Αυτό που χρειάζεται όλη η περιοχή είναι μια σωστή μελέτη συμπεριλαμβανομένου και του ισόπεδου οδικού κόμβου ο οποίος στερείται φωτεινής σήμανσης. Εκτάσεις υπάρχουν” μας είπαν κάτοικοι και επιχειρηματίες, ζητώντας από τους δήμους Κισάμου και Πλατανιά αλλά και από την Αντιπεριφέρεια, “να μεριμνήσουν επιτέλους ούτως ώστε η φετινή χρονιά να είναι η τελευταία με αυτές τις σημαντικές παραλείψεις”,  μη θέλοντας για ευνόητους λόγους να δημοσιευθούν τα ονόματα τους. 

Παραθέτουμε αρκετά στιγμιότυπα με αντίστοιχες λεζάντες

Γιάννης και Ηλίας Κάκανος  

Ο ΙΣΟΠΕΔΟΣ ΚΟΜΒΟΣ  

Οι κανόνες κίνησης στους ισόπεδους κόµβους µε προτεραιότητα, όπως τον συγκεκριμένο που στερείται φωτεινής σήμανσης, βασίζονται στον καθορισµό πρωτεύοντα και δευτερεύοντα οδικού άξονα. Οι κινήσεις επί του πρωτεύοντα άξονα από και προς την Κίσαμο για παράδειγμα, έχουν προτεραιότητα σε σχέση µε τις κινήσεις επί των δευτερευόντων κάθετων  αξόνων. Έτσι, τα οχήµατα που πραγµατοποιούν κινήσεις προτεραιότητας δεν σταµατούν στον κόµβο, σε αντίθεση µε τα οχήµατα που πραγµατοποιούν κινήσεις που δεν έχουν προτεραιότητα. Τα οχήµατα αυτά σταµατούν στον κόµβο, παραχωρούν προτεραιότητα στα οχήµατα κινήσεων µε προτεραιότητα έναντι αυτών και µετά διέρχονται από τον κόµβο. Κατά συνέπεια η κίνησή τους πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτική όπως επίσης πρέπει να είναι και των οχημάτων που κινούνται στον άξονα προτεραιότητας και πλησιάζοντας τον ισόπεδο οδικό κόμβο πρέπει να εισέλθουν στον δευτερεύοντα οδικό άξονα εισερχόμενα κάθετα στο αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας του ίδιου πρωτεύοντος άξονα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν τα οχήματα που κινούνται δυτικά προς Κίσαμο και πλησιάζοντας τον κόμβο θέλουν να στρίψουν αριστερά προς το χωριό Κολένι Καμάρα. Το αντίθετο τώρα συμβαίνει για τα οχήματα που έρχονται από Κίσαμο και θέλουν να στρίψουν αριστερά για Νοπήγια. 

ΔΥΤΙΚΗ ΠΑΡΑΛΙΑ 

DCIM\100MEDIA\DJI_0098.JPG


Οι φωτογραφίες μιλούν από μόνες τους δείχνοντας την απαράδεκτη κατάσταση του χωματένιου και με άμμου στη συνέχεια δρόμου αμέσως μετά την στροφή για την ανατολική παραλία μέχρι και τον ποταμό του οποίου τα νερά που εκβάλλουν στη θάλασσα,  ακόμα και τώρα την περίοδο του Καλοκαιριού.

ΚΕΝΤΡΙΚΟΣ ΟΙΚΙΣΜΟΣ 

Ωραίες ταβέρνες και σύγχρονα τουριστικά καταλύματα μαζί με τα ανακαινισμένα παραδοσιακά σπίτια υπάρχουν στον οικισμό και στην επέκταση του. 

ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΑΡΑΛΙΑ 

Διακόσια περίπου μέτρα ανατολικά από τα τελευταία σπίτια του οικισμού, αρχίζουν τα όρια του δήμου Πλατανιά και ο δρόμος στο σημείο αυτό εξαιτίας των κυμάτων κάθε Χειμώνα, παρουσιάζει μεγάλες φθορές. Μεγάλες φθορές και αποκοπή επικοινωνίας προκαλεί και πιο πέρα ο ποταμός του οποίου τα ορμητικά νερά διέρχονται πάνω από τον δρόμο αφού δεν υπάρχει γέφυρα. Πρόσφατα, ο δήμος Πλατανιά μερίμνησε για ακόμα μια φορά με προσωρινή λύση ρίχνοντας στα επικίνδυνα σημεία του δρόμου χώματα.   

Απαντήστε

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί.Τα υποχρεωτικά πεδία είναι σημειωμέα *

*

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Πηγαίνετε Στην Κορυφή
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com