Σάββατο , 20 Απρίλιος 2024

Με τιμές και μεγάλη συγκίνηση ενταφιάστηκαν στα Χανιά τα λείψανα του ήρωα καταδρομέα Στέφανου Τζιλιβάκη

 

_DSC8138wtmk

Μέσα σε κλίμα συγκίνησης πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Κυριακής στην πατρίδα του, τα Χανιά, η ταφή των λειψάνων του ήρωα καταδρομέα Στέφανου Τζιλιβάκη που θυσιάστηκε μαζί με άλλους λεβέντες της μοιραίας αεροπορικής αποστολής στην Κύπρο, το 1974. Η εξόδιος ακολουθία τελέστηκε στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου στο Μεϊντάνι και η ταφή στο κοιμητήριο της Αγίας Φωτεινής παρουσία αρκετού κόσμου. Το «παρών» έδωσαν πολιτικές και στρατιωτικές Αρχές, η βουλευτής Χανίων του ΣΥΡΙΖΑ Βάλια Βαγιωνάκη, εκπρόσωποι της αυτοδιοίκησης, φορέων, συλλόγων και σωμάτων ασφαλείας. Στέφανα απέστειλαν ο υπουργός και ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος και Δημήτρης Βίτσας. Ο αρχηγός ΓΕΣ αντιστράτηγος Αλκιβιάδης Στεφανής, ο σύλλογος Κυπρίων Χανίων κ. ά.

Στην 1η ΜΑΛ έφτασαν το πρωί της Κυριακής τα λείψανα του ήρωα έφεδρου ανθυπασπιστή καταδρομών  για να του αποδοθούν οι οφειλόμενες στρατιωτικές τιμές και στη συνέχεια με πομπή έγινε η αποχώρηση από το στρατόπεδο με προορισμό για στάση αποχαιρετισμού στην οικεία του, όπου τον υποδέχτηκαν με συγκίνηση  ο αδερφός του, η αδερφή του, τ’ ανίψια του, συγγενείς, γείτονες, χωριανοί και φίλοι. Οι γονείς του εδώ και χρόνια αναπαύονται στην ουράνια γειτονιά. Το 2008 έφυγε από τη ζωή ο πατέρας του και έξι χρόνια  αργότερα, το 2014 η μητέρα του, έχοντας μέσα στην ψυχή τους τον πόνο της απώλειας του παιδιού τους Στέφανου.

Το βιογραφικό του ήρωα με ιστορικά στοιχεία της αποφράδας εκείνης νύκτας διαβάστηκαν από αξιωματικό της 1ης ΜΑΛ και τον εφημέριο της Ενορίας Αγίας Σοφίας Χανίων πρωτοπρεσβύτερο Νικόλαο Νερατζάκη που υπηρετούσε εκείνη την περίοδο ως καταδρομέας, για να σημειώσει, μεταξύ άλλων ότι «με τον Στέφανο υπηρετούσαμε στην 3η Μοίρα Καταδρομών στο Μεγάλο Πεύκο και μια εβδομάδα πριν, πήρε μετάθεση και ήρθε στην Α΄ Μοίρα στο Μάλεμε, έτσι ονομαζόταν τότε η σημερινή 1η ΜΑΛ», ενώ ο μητροπολίτης Κυδωνίας και Αποκορώνου αναφέρθηκε στη σημαντική συμβολή των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας και στους αθάνατους ήρωες αυτής της τραγωδίας…    

Παραθέτουμε αρκετά στιγμιότυπα κατά την άφιξη των λειψάνων και της πομπής στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου για την εξόδιο ακολουθία καθώς και την αποχώρηση της πομπής για το κοιμητήριο της Αγίας Φωτεινής με τον καιρό να είναι βροχερός. 

Γιάννης και Ηλίας Κάκανος    

ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΡΙΟ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΥΛΛΟΓΟ ΚΟΜΑΝΤΟΣ 1974 ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΧΑΝΙΩΝ

 

Μετά από τις δύσκολες ώρες πόνου και θλίψεως την 28η  Μαϊου 2017, αλλά και γεμάτοι με περηφάνια, τιμή και δόξα από την επιστροφή στα πάτρια εδάφη των λειψάνων του φίλου και συμπολεμιστή μας  Ήρωα λοχία των  καταδρομών Στέφανου Τζιλιβάκη, ο οποίος μαζί με άλλους 29 συμπολεμιστές του πότισαν το δέντρο της ελευθερίας στην Κύπρο.

Αισθανόμαστε την ανάγκη να ευχαριστήσουμε όλους όσους απλά και λιτά τίμησαν με τις ενέργειές τους και την παρουσία τους στις εκδηλώσεις υποδοχής και ταφής του Ήρωα.

Τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Κυδωνίας και Αποκορώνου κκ Δαμασκηνό και τους ιερείς που συμμετείχαν στην εξόδιο ακολουθία και ταφή.

Τον Ταξίαρχο κ. Κοκολάκη και τους συνεργάτες του αξιωματικούς και οπλίτες της Mεραρχίας Κρητών.

Το διοικητή του Ναυστάθμου Κρήτης και τη μπάντα του Πολεμικού Ναυτικού.

Την Ελληνική Αστυνομία για όλες τις ενέργειες που πραγματοποίησαν.

Τη βουλευτή Χανίων κα Βάλλια Βαγιωνάκη για τη σεμνή της παρουσία στην εξόδιο ακολουθία.

Ιδιαίτερες ευχαριστίες στον Αν/χη κο Νικόλαο Κωστάκη διοικητή της 1ης ΜΑΛ, τους αξιωματικούς, υπαξιωματικούς και οπλίτες της μονάδας, που με τιμές στρατηγού υποδέχτηκαν, συνόδευσαν και ετίμησαν το δικό τους λοχία, το Στέφανο Τζιλιβάκη.

Τον απλό κόσμο των Χανίων που έδωσε το παρόν και τίμησε με την παρουσία του τον ήρωα Στέφανο και την οικογένειά του.

Ιδιαίτερα μεγάλες ευχαριστίες στην οικογένεια του Ήρωα, που με τις ενέργειές της επετεύχθη ο επαναπατρισμός των οστών και μας έδωσαν τη μεγάλη τιμή και χαρά να αποχαιρετίσουμε το φίλο και συμπολεμιστή μας στη γενέτειρά του μετά από 43 χρόνια.

Τέλος θα θέλαμε ιδιαιτέρως να «ευχαριστήσουμε» τη δημοτική αρχή και την Αντιπεριφέρεια Χανίων, που έλαμψαν δια της παντελούς απουσίας τους.

Γιατί;

Δε θέλουμε απάντηση. Περιμένουμε, όμως, άμεσα να επανορθώσετε με τις άμεσες ενέργειές σας  για την τοποθέτηση της προτομής του ήρωα και συμπολίτη μας Στέφανου Τζιλιβάκη, στο χώρο που έχει ήδη εγκριθεί.

Εκείνος εκπλήρωσε στο ακέραιο το καθήκον του στο κάλεσμα της πατρίδας και τίμησε με τη θυσία του τον τόπο καταγωγής του. Ας κάνετε και εσείς το ελάχιστο για να τον τιμήσετε όπως αρμόζει σε έναν Ήρωα, για να αποτελεί  οδηγό και πρότυπο για τις επόμενες γενιές στο δρόμο της τιμής και του καθήκοντος.

 

Εκ του συλλόγου.

 _DSC8110wtmk

_DSC8117wtmk

_DSC8123wtmk

_DSC8126wtmk

_DSC8136wtmk

_DSC8141wtmk

_DSC8145wtmk

_DSC8148wtmk

_DSC8152wtmk

_DSC8235wtmk

_DSC8166wtmk

_DSC8171wtmk

_DSC8173wtmk

_DSC8196wtmk

_DSC8222wtmk

_DSC8252wtmk _DSC8253wtmk

_DSC8274wtmk

_DSC8295wtmk _DSC8297wtmk _DSC8298wtmk

_DSC8230wtmk

_DSC8227wtmk

_DSC8302wtmk

_DSC8307wtmk

_DSC8313wtmk

_DSC8321wtmk

_DSC8315wtmk

_DSC8325wtmk _DSC8326wtmk

Απαντήστε

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί.Τα υποχρεωτικά πεδία είναι σημειωμέα *

*

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Πηγαίνετε Στην Κορυφή
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com