Πέμπτη , 18 Απρίλιος 2024

1966 και 1969 – Επέτειος δύο τραγωδιών ναυτικής και αεροπορικής μέσα σε μία τριετία

Στο μικρό εορταζόμενο εκκλησάκι του Αγίου Παταπίου στον προαύλιο χώρο του Δημοτικού Γηροκομείου Χανίων τελέστηκε το πρωί της Δευτέρας μετά την Θεία Λειτουργία το καθιερωμένο μνημόσυνο στη μνήμη των νεκρών από δύο τραγωδίες οι οποίες “σημάδεψαν” την 8η Δεκεμβρίου του 1966 και του 1969  που έπληξαν τον Νομό και την Κρήτη γενικότερα. 

Από την πολύνεκρη  ναυτική τραγωδία που είχε 273 θύματα με το ναυάγιο του επιβατηγού οχηματαγωγού “Ηράκλειον” στα μανιασμενα κύματα του πελάγους στη θαλάσσια περιοχή της νησίδας “Φαλκονέρα”, 25 μίλια βορειοδυτικά της νήσου Μήλου, έχουν περάσει 55 χρόνια και 52 επίσης από την αεροπορική τραγωδία του αεροσκάφους της Ολυμπιακής που συνετρίβη στο βουνό Κερατέα Αττικής.

Η συνέχεια δόθηκε στο Μνημείο των θυμάτων του ναυαγίου στην πλατεία …. με επιμνημόσυνη δέηση και καταθέσεις στεφάνων στη μνήμη των θυμάτων στον βυθό του απέραντου “υγρού τάφου”.

Για την αποφράδα εκείνη ημέρα μίλησε στα “Χ.ν.” με πόνο ψυχής η πρόεδρος του συλλόγου  των θυμάτων του ναυαγίου Χρυσή Ταμπακάκη, υπογραμμίζοντας ότι “ ήμουν μόλις εννέα χρονών και ο αδερφός μου 14 όταν συνέβη αυτό το τραγικό ναυάγιο που βύθισε στο πένθος όλο το νομό και όχι μόνο αφού μεταξύ των θυμάτων που ταξίδευαν συμπεριλαμβάνονται και άλλοι εκτός νομού καθώς και εργαζόμενοι στο πλοίο. Κάθε χρόνο αποδίδουμε την οφειλόμενη τιμή στη μνήμη των δικών μας προσώπων γιατί και εμείς χάσαμε τον πατέρα μας και όπως όλες τις άλλες οικογένειες που δεν βρήκαμε να θάψουμε τα αγαπημένα μας πρόσωπα, ο πόνος της απώλειας τους είναι ακόμα μεγαλύτερος. Να είναι αιωνία η μνήμη τους”.  

Με δήλωση του και ο αντιδήμαρχος Χανίων Στυλιανός Μιχαηλάκης εκπροσωπώντας την δημοτική Αρχή, σημείωσε: “ Δύο μεγάλες συμφορές έπληξαν το νομό μας μέσα σε μια τριετία έχοντας την ίδια ημερομηνία 8 Δεκεμβρίου, με πρώτη το ναυάγιο του πλοίου “Ηράκλειον” το 1966 και δεύτερη την συντριβή του αεροσκάφους στην Κερατέα το 1969. Θλίψη και αβάσταχτος πόνος για τις οικογένειες που έχασαν τα αγαπημένα τους πρόσωπα για τα οποία κάθε χρόνο αυτή την ημέρα τελούμε στη μνήμη τους το καθιερωμένο μνημόσυνο”.  .

Γιάννης και Ηλίας Κάκανος 

Απαντήστε

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί.Τα υποχρεωτικά πεδία είναι σημειωμέα *

*

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Πηγαίνετε Στην Κορυφή
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com