Πέμπτη , 25 Απρίλιος 2024

ΣΤΟ ΚΑΣΤΕΛΛΙ ΚΙΣΑΜΟΥ ΧΑΝΙΩΝ: Μαθητές Σχολείων Δεύτερης Ευκαιρίας διασκεδάζουν τους ηλικιωμένους στο Αννουσάκειο ίδρυμα

Μια όμορφη βραδιά χάρισαν προχθές το βράδυ στους ηλικιωμένους φιλοξενούμενους του Αννουσάκειου γηροκομείου μαθητές από τα τμήματα Κολυμπαρίου και Καστελλίου του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας. Πρωταγωνιστές της βραδιάς, ομάδα μαθητών από το Κολυμπάρι που έπαιξαν με πολύ επιτυχία μια παράσταση με Καραγκιόζη, προκαλώντας την ευθυμία στις κουρασμένες ψυχές των γερόντων και γεροντισσών αλλά και άλλων συνανθρώπων μας που φιλοξενούνται στο ίδρυμα.

 


Για το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας δήλωσε η διευθύντριά του, κα Βενετία Δασκαλάκη – Καρδαμάκη, τα εξής: “Το Σχολείο μας έχει έδρα τα Χανιά και παραρτήματα στο Κολυμπάρι και στο Καστέλλι. Επεκτείνοντας τις δραστηριότητές μας ως Σχολείο, στην κοινωνία της οποίας είμαστε αναπόσπαστο κομμάτι και προσπαθώντας να φανούμε αντάξιοι των προσδοκιών της, ήρθαμε εδώ για να προσφέρουμε και να πάρουμε. Να προσφέρουμε αγάπη, χαρά, κοινωνικότητα, συντροφικότητα, να δώσουμε ένα μήνυμα ανθρωπιάς και ελπίδας σε ανθρώπους που το έχουν ανάγκη. Ηρθαμε βέβαια να πάρουμε κι εμείς χαρά, αγάπη, καρτερία, υπομονή και ελπίδα για να αντλούμε δύναμη για τη ζωή. Στο πλαίσιο της προσφοράς των Σχολείων Δεύτερης Ευκαιρίας, μεταξύ άλλων, υπάγονται: Να συνεργάζονται και να συμπράττουν με όλους τους σχετικούς κοινωνικούς φορείς για την ευαισθητοποίηση των κοινωνικών ομάδων, στις οποίες απευθύνονται τα Σχολεία. Να ακολουθούν παιδαγωγικές προσεγγίσεις που εστιάζουν στις ατομικές ανάγκες, τα ενδιαφέροντα και τις ικανότητες των εκπαιδευόμενων. Να δίνουν έμφαση στην απόκτηση βασικών γνώσεων και δεξιοτήτων, αλλά και γνώσεις ξένων γλωσσών και νέων τεχνολογιών. Να καλλιεργούν κοινωνικές δεξιότητες και να βοηθούν τους εκπαιδευόμενους να διαμορφώνουν θετικές στάσεις ως ενεργοί πολίτες και μέλη της κοινωνίας σε τοπικό, εθνικό, ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο. Να διαμορφώνουν ένα ευέλικτο πρόγραμμα σπουδών ώστε να αξιοποιούνται όλοι οι κοινωνικοί χώροι, στους οποίους υπάρχει γνώση και συσσωρευμένη εμπειρία. Να μπορούν να συνεργάζονται μεταξύ τους και να αναπτύσσουν κοινές δράσεις. Στους στόχους αυτών των Σχολείων, πρωτίστως είναι η ολοκλήρωση της υποχρεωτικής εκπαίδευσης πολιτών 18 ετών και άνω. Στα Χανιά στεγαζόμαστε στο Α΄ Γυμνάσιο, απέναντι από τη Δημοτική Αγορά κι έχουμε έξι τμήματα, ενώ από δύο τμήματα έχουν το Κολυμπάρι και το Καστέλλι, αντίστοιχα. Τα μαθήματα γίνονται καθημερινά από Δευτέρα έως Παρασκευή από τις 17.30 το απόγευμα έως στις  21.30 το βράδυ. Είναι ένα Σχολείο ενηλίκων με γυναίκες και άνδρες. Στα Χανιά είναι περίπου εκατό οι μαθητές μας, στο Κολυμπάρι δέκα έξι και στο Καστέλλι τριάντα πέντε. Πλεονάζουν οι άνδρες αλλά και οι γυναίκες είναι αρκετές. Ο μεγαλύτερος σε ηλικία μαθητής μας είναι εβδομήντα πέντε ετών. Εγγραφές γίνονται καθημερινά και αποτελούν ευκαιρία για τον καθένα και την κάθε μία…”. 

     

Υπεύθυνη του τμήματος Κολυμπαρίου είναι η καθηγήτρια κα Αννα Τσίγκου, η οποία, απαντώντας στο ερώτημα μας, υπογράμμισε ότι: “Διδάσκω Κοινωνική Εκπαίδευση στο Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας Κολυμπαρίου. Τα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας είναι ένας θεσμός που δίνει την ευκαιρία σε ενηλίκους, που δεν έχουν ολοκληρώσει τη γυμνασιακή εκπαίδευση, να φοιτήσουν και να αποκτήσουν απολυτήριο γυμνασίου. Αυτό, σχετικά με τις γνώσεις, γιατί όσον αφορά την ψυχολογία και την αυτοπεποίθηση που αποκτούν οι μαθητές μας, είναι κάτι που θα ήθελα να σας παρακαλέσω, εκ μέρους του Συλλόγου των καθηγητών του σχολείου μας, να έρθετε μια μέρα και να το διαπιστώσετε. Τα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας ακολουθούν παιδαγωγικές αντιλήψεις που εστιάζουν στο άτομο και τις ανάγκες του και έχουν διαμορφώσει ένα ευέλικτο πρόγραμμα σπουδών, αξιοποιώντας κάθε δυνατή γνώση και εμπειρία από το κοινωνικό περιβάλλον, δίνοντας έμφαση στην απόκτηση κοινωνικών δεξιοτήτων αλλά και νέων γνώσεων, που απαιτούνται σήμερα.


Ενας από τους κύριους στόχους της εκπαίδευσης στα σχολεία αυτά είναι η ανάπτυξη των κοινωνικών δεξιοτήτων των μαθητών μας και η συνεχής επικοινωνία και ανατροφοδότηση με το περιβάλλον τους. Μέσα στο πλαίσιο αυτής της εκπαιδευτικής πρακτικής, τα παραρτήματα Κολυμπαρίου και Καστελλίου αποφασίσαμε να επισκεφτούμε το Αννουσάκειο στο Καστέλλι, για να τους δημιουργήσουμε μια όμορφη βραδιά”.

Την εκδήλωση άνοιξε με χαιρετισμό της η ψυχολόγος του Ιδρύματος κα Μελίνα Πετράκη για να αρχίσει στη συνέχεια η παράσταση με τον Καραγκιόζη, τα ριζίτικα τραγούδια από τον “Σύλλογο Ριζιτών «Η Κίσαμος»” και το κόψιμο της βασιλόπιτας.

 

 Η κα Μελίνα Πετράκη, ψυχολόγος καλωσορίζει και ευχαριστεί τους επισκέπτες και το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας.


 Δεξιά είναι η μαθήτρια του Καστελλίου κα Κατερίνα Μαζοκοπάκη 62 ετών, γιαγιά με εννέα εγγόνια. Στη μέση είναι ο κ. Γεώργιος Κονταξάκης 63 ετών, παππούς με πέντε εγγόνια, με το μεγαλύτερο να είναι 23 ετών. Αριστερά είναι η διευθύντρια του σχολείου κα Βενετία Δασκαλάκη – Καρδαμάκη.        

 

 Οι καθηγήτριες κα Άννα Τσίγκου αριστερά και η κα Σοφία Χαλαζιά, του παραρτήματος Κολυμπαρίου.

 

 Μαθητές του Κολυμπαρίου με την καθηγήτριά τους, ετοιμάζονται για την παράσταση.



Οι φιγούρες σκιών στην οθόνη με την παράσταση του Καραγκιόζη.   

 

 

Στιγμιότυπα με επισκέπτες, συγγενείς και φιλοξενούμενους του Αννουσακείου.

 

 Ο Σύλλογος Ριζιτών «Η Κίσαμος».

 

 Μαθητές, μαθήτριες, καθηγητές και καθηγήτριες, με τον ιερέα του ιδρύματος κόβουν την αγιοβασιλιάτικη πίτα, στην αίθουσα των εκδηλώσεων του Αννουσακείου.

Απαντήστε

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί.Τα υποχρεωτικά πεδία είναι σημειωμέα *

*

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Πηγαίνετε Στην Κορυφή
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com