Παρασκευή , 29 Μαρ 2024

Σε τροχιά ανάπτυξης η Ποταμίδα Κισάμου Χανίων.

Μια εύφορη γη με πολλά υπόγεια νερά, που παράγει τα πάντα κι έχει πολλές φυσικές ομορφιές καταφέρνει, ενώ είναι χωριό,  να διατηρεί την ακμή του έχοντας αρκετές νέες οικογένειες που έχουν μικρά παιδιά. Η Ποταμίδα, σήμερα, ανήκει στη Δημοτική Περιφέρεια του Δήμου Μηθύμνης, ενώ τα προηγούμενα χρόνια διατηρούσε έδρα Κοινότητας. 

 

 Πανοραμική όψη του χωριού από την πάνω γειτονιά.

“Με μπροστάρη τον κ. Ανδρέα Πνευματικάκη, γέννημα – θρέμμα του χωριού, προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Μηθύμνης, τον δραστήριο Πολιτιστικό Σύλλογο με πρόεδρο την κα Δέσποινα Πνευματικάκη και όλους ανεξαιρέτως τους κατοίκους του χωριού, έχοντας την υποστήριξη του Δήμου” επισημαίνει, μεταξύ άλλων, ο κ. Βασίλης Τσουρουδιακάκης κάτοικος Ποταμίδας, για να συνεχίσει υπογραμμίζοντας ακόμα τα εξής: “Άρχισε μια μεγάλη προσπάθεια ανάπλασης του χωριού και της περιοχής προβαίνοντας πρώτα στην ανακαίνιση του πρώην Δημοτικού Σχολείου και του προαυλίου του με εγκατάσταση παιδικών χαρών και πολλών λουλουδιών καθώς και της πλατείας με διάφορα έργα κτιστά από πέτρα. Έγινε η καθαριότητα του ποταμού Τυφλού και των ρυακιών που περνούν μέσα από το χωριό και αξιοποιήσαμε το πρώην κτήριο, που στέγαζε την Κοινότητα, σ’ ένα σύγχρονο Ιατρείο. Τώρα θα προχωρήσουμε στην ανάδειξη των φυσικών και μοναδικών στην Κρήτη κωμολίθων – όπως λέμε αυτούς τους τεράστιους πυραμοειδείς όγκους – που υψώνονται στην ανατολική πλευρά του χωριού μας”.  

  

Η κρίνη με τον μικρό να θέλει να ξεδιψάσει…

 

 Για το Δημοτικό Σχολείο πληροφορηθήκαμε από το μέλος του Πολιτιστικού Συλλόγου, πρώην δασκάλα κα Αικατερίνη Στρατάκη – Ψαράκη ότι: “ Το Δημοτικό Σχολείο της Ποταμίδας κτίσθηκε το 1928 και λειτουργούσε συνεχώς μέχρι το 1994 έχοντας αρκετά παιδιά, αλλά για καλύτερη μάθηση αποφασίστηκε να πηγαίνουν στο εξατάξιο Σχολείο του Δραπανιά. Το κτήριο πλέον λειτουργεί σαν Μουσείο Σχολικής Ζωής έχοντας εκθέματα από τις δραστηριότητες των παιδιών, όπως και ένα πλούσιο αρχειακό υλικό, ενώ  η αυλή του διαμορφώθηκε  σ’ ένα θαυμάσιο πάρκο για την ψυχαγωγία των παιδιών με πολλές και διάφορες παιδικές χαρές. Αξίζει να σας διαβάσω ένα μέρος από μια εργασία ενός μαθητή μας που γράφει για το χωριό του: «Το όνομα του χωριού – όπως είναι φανερό – προέρχεται από το ποτάμι που το διαρρέει αλλά με το ίδιο όνομα αναφέρεται κι ένα μικρό πτηνό με το οξύ κελάηδημά του την Άνοιξη, που του αρέσει να φωλεύει σε υγρά μέρη και στις όχθες των ποταμών ανάμεσα στην πλούσια βλάστηση. Το γειτόνεμα αυτό με το ποτάμι εκτός από την υγρασία που είναι αρνητικό φαινόμενο, μας αποζημιώνει χαρίζοντάς μας πλούσιες φυσικές ομορφιές και πρασινάδα όλες τις εποχές του χρόνου και το κάνει ελκυστικό στους ντόπιους και στους ξένους που το επισκέπτονται. Αυτό, όμως οφείλεται και στους καλοσυνάτους πρόσχαρους και φιλόξενους ανθρώπους του. Η εύφορη κοιλάδα και οι χωμάτινοι λόφοι που το περιστοιχίζουν από ανατολή και δύση σκεπάζονται από χιλιάδες ελαιόδεντρα που από το φτωχό κλαρί τους κρέμεται η ζήση του κάθε χωρικού. Λιγότερα μέρη σκεπάζονται από αμπέλια που οι παραγωγοί αγρότες παράγουν το γνωστό Κισαμίτικο κρασί. Στις όχθες του ποταμού πολλές πορτοκαλιές και μανταρινιές σπάνε τη μονοτονία του σταχτοπράσινου των λιόδεντρων και φορτώνονται με τα χρυσά φρούτα του χειμώνα…»

 Στη συνέχεια φωτογραφίζοντας την περιοχή συναντηθήκαμε και με τη συγγραφέα – ποιήτρια κα Στέλλα Κόνιαρη, κάτοικο Ποταμίδας, η οποία, γι’ άλλη μια φορά μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα βραβεύθηκε πρόσφατα για ποίημά της: 

 

   Η συγγραφέας κα Στέλλα Κόνιαρη και ο έπαινος που έλαβε.

 


 

 Έξω από το πρώην Δημοτικό Σχολείο η οδός ονομάστηκε « Μάνου Κατράκη» στη μνήμη του αείμνηστου ηθοποιού που κατάγεται από την Ποταμίδα.  


 

 

    Όψεις από το Δημοτικό Σχολείο και τον αυλόγυρο με τις παιδικές χαρές και τα λουλούδια.

 

 

    Οι κωμόλιθοι της Ποταμίδας και τ’ άλογα του κ. Μιχάλη Τζωρτζάκη συνθέτουν μια ξεχωριστή ομορφιά. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 



 

 

Απαντήστε

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί.Τα υποχρεωτικά πεδία είναι σημειωμέα *

*

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Πηγαίνετε Στην Κορυφή
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com