Πέμπτη , 28 Μαρ 2024

ΣΑΜΩΝΑΣ ΑΠΟΚΟΡΩΝΟΥ ΧΑΝΙΩΝ : Το χωριό που ξανακτίστηκε μετά το βομβαρδισμό του Χίτλερ!

Αετοφωλιά γενναίων ανδρών ο Σαμωνάς αποτέλεσε στόχο εκδίκησης των Γερμανών στη διάρκεια του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου και βομβαρδίστηκε ανηλεώς από επιθέσεις μαχητικών αεροσκαφών του Χίτλερ, για ν’ ακολουθήσει περικύκλωση από τις επίγειες στρατιωτικές δυνάμεις του εισβολέα κατακτητή και πυρπόληση όλων των νοικοκυριών αλλά και των εκκλησιών.



  Πανοραμική όψη του χωριού  

Τηλέφωνα με την υπό μίσθωση παραθεριστική κατοικία: 2821 0 27732 και 6972318847. 


 

 Ανακαινισμένες παλιές κατοικίες προκαλούν τον θαυμασμό στους επισκέπτες.

 

 

Αφορμή για το οδοιπορικό μας στον Σαμωνά Αποκορώνου αποτέλεσε η πληροφορία που μας έδωσε σε ανύποπτο χρόνο ένας παλιός εφημέριος της Ενορίας Σαμωνά, ο π. Αθανάσιος Σταμάτης, επισημαίνοντας τα εξής:


 

 “Σε ηλικία 21 ετών ανέλαβα να διακονήσω την Ενορία Νιου Χωριού και Σαμωνά. Γεννήθηκα το 1963 στο  Έλαφο Πιερίας κι έχω τελειώσει την Ιερατική Σχολή. Εκείνη την περίοδο η Κρήτη είχε μεγάλα κενά στις Ενορίες και χειροτονούσαν νέους κληρικούς.  Στις 24 Μαρτίου 1984 χειροτονήθηκα ιεροδιάκονος  στην Εκκλησιαστική Σχολή του Αγίου Ματθαίου από τον σημερινό αρχιεπίσκοπο Κρήτης, κ. Ειρηναίο που τότε ήταν μητροπολίτης Κυδωνίας και Αποκορώνου και την επόμενη μέρα, ιερέας στον Ιερό Ναό της Ευαγγελιστρίας στη Χαλέπα.  Στον Σαμωνά λοιπόν, μεταξύ άλλων, εκκλησιών, υπήρχε και μια «Αθρόνιστη», η οποία δεν λειτουργείτο. Επειδή ανέκαθεν υπήρχε στο χωριό η εικόνα με τον Άγιο Σαμωνά πρότεινα στο Εκκλησιαστικό Συμβούλιο και στους ενορίτες να προχωρήσουμε τις διαδικασίες για ν’ αφιερωθεί η Εκκλησία στον Άγιο, ώστε ν’ αποκτούσε και εκείνος δική του στέγη, με τη μοναδική στον κόσμο εκκλησία του στο χωριό.  Από την Ενορία έφυγα αργότερα έχοντας αποδεχτεί την πρότασή μου οι ενορίτες και το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο κι έτσι το δεύτερο κλίτος της «Αθρόνητης» εκκλησίας αφιερώθηκε στον Άγιο Σαμωνά.   Σε αυτό το χωριό έρχομαι κάθε χρόνο στις 15 Νοεμβρίου, που εορτάζει η Εκκλησία. Στη φετινή γιορτή, μάλιστα, θα υπάρχει και τεμάχιο από το Ιερό λείψανο του Αγίου, που ο Θεός ευλόγησε και κατάφερα να φέρω πρόσφατα από την Ιερά Μονή Στομίου Κονίτσης  για να το παραδώσω στον μητροπολίτη Κυδωνίας και Αποκορώνου, κ. Δαμασκηνό. Σε ηλικία 19 ετών παντρεύτηκα και όταν χειροτονήθηκα ήμουν ήδη πατέρας του πρώτου από τα έξι παιδιά μου.  Σήμερα είμαι εφημέριος στην Ενορία του Αγίου Αθανασίου Γαλήνης Νομού Λάρισας”. 

 




 

 Η παλιά εικόνα του Αγίου Σαμωνά, η οποία φυλάσσεται… και η εκκλησία των Αγίων Ευσταθίου και Σαμωνά στο ψηλότερο σημείο του χωριού.

 

Στην αρχή του Σαμωνά συναντήσαμε τον κ. Κωνσταντίνο Γαβριλάκη, γνώστη ιστορικών στοιχείων όλης της περιοχής, για να μας πει, μεταξύ άλλων, τα εξής:  “Ο Σαμωνάς είναι ένα μικρό ημιορεινό χωριό στο δυτικότερο διαμέρισμα της επαρχίας Αποκορώνου και ανήκει στα χωριά της Αποκορωνιώτικης και Κεραμιανής Ρίζας, που κατά καιρούς έχουν παίξει σοβαρό ρόλο σε όλους τους απελευθερωτικούς και αντιστασιακούς αγώνες. Διοικητικά ανήκει σήμερα στον Καλλικρατικό Δήμο Αποκορώνου και είναι κτισμένο σε υψόμετρο από 350 έως 400 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας. Η οδική απόσταση από τα Χανιά είναι περίπου 25 χιλιόμετρα μέσω των Μεγάλων Χωραφιών και του Στύλου. Η απόσταση μειώνεται αρκετά από και προς το χωριό μας – προπαντός για το νοσοκομείο που θέλουμε – πηγαίνοντας από το Κατοχώρι των Κεραμιών αλλά ένα τμήμα του δρόμου, για τρία χιλιόμετρα περίπου, είναι χωματόδρομος και πρέπει να ασφαλτοστρωθεί. Οι σωστές κλιματολογικές συνθήκες της περιοχής συντελούν στην παραγωγή πολύ καλής ποιότητας αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων. Για την ονομασία του χωριού επικρατούν τρεις απόψεις. Μία από αυτές έχει σχέση με την παλιά εικόνα του Αγίου Σαμωνά που έχουμε και φυλάσσεται στο χωριό. Η Εκκλησία τιμά τον Άγιο της στις 15 Νοεμβρίου και στο χωριό γίνεται μεγάλο πανηγύρι με εορταζόμενο το δεύτερο κλίτος της Εκκλησίας του Αγίου Ευσταθίου, που είναι αφιερωμένο στον Άγιο Σαμωνά. Φέτος θα κάνουμε λαμπρό πανηγύρι επειδή θα έχουμε και τεμάχιο του ιερού λειψάνου του Αγίου. Η περιοχή μας έχει μεγάλη ιστορία και αναφέρεται σε διάφορα ιστορικά βιβλία. Περιληπτικά θα πω ότι λίγες δεκάδες μέτρα παρακάτω από το χωριό υπάρχουν τα ευρήματα του αρχαίου οικισμού «Κυλίντρα» Υστερομινωϊκής περιόδου, καθώς επίσης και η μνημειακή ελιά που αναδείχθηκε από τον Σύνδεσμο Ελαιοκομικών Δήμων Κρήτης ΣΕΔΗΚ σαν μνημειακή. Επί γερμανικής Κατοχής και συγκεκριμένα στις 8 Μάιου 1944 το χωριό μας βομβαρδίστηκε από σμήνη πολεμικών γερμανικών αεροσκαφών και την επόμενη μέρα ακολούθησε η επίθεση από τον στρατό κατοχής που έβαλε φωτιά και έκαψε όλο το χωριό. Κι ενώ στον Σαμωνά απέμειναν στάχτες και αποκαΐδια οι γενναίοι κάτοικοι που γλίτωσαν κατάφεραν να κτίσουν ξανά το χωριό, το οποίο μέχρι και τη δεκαετία του 1970 κρατιόταν με αρκετό πληθυσμό. Στη συνέχεια, όπως και όλα τα χωριά έτσι και το δικό μας, άρχισε να συρρικνώνεται πληθυσμιακά αλλά ποτέ δεν εγκαταλείφθηκε.  Όλοι οι χωριανοί είμαστε αγαπημένοι μεταξύ μας και προσπαθούμε να κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε για την γενέτειρα και το αποτέλεσμα φαίνεται. Τα σπίτια αναπαλαιώνονται και νέα κτίζονται, που διαθέτουν ακόμα και πισίνα. Στον Σαμωνά λειτουργεί ένα πολύ καλό ξενοδοχείο που έχει τ’ όνομα του χωριού καθώς επίσης και μια καλή ταβέρνα με την ονομασία «Αετοφωλιά». Προσφέρονται δε και ανακαινισμένες κατοικίες για ενοικίαση όλο το χρόνο ή τμηματικά”.              


Το μνημείο παραπλεύρως από την εκκλησιά των Αγίων Ευσταθίου και Σαμωνά.  





 Αυτή είναι η μνημειακή ελιά του Σαμωνά λέει ο κ. Γαβριλάκης. 



Ο κ. Κωνσταντίνος Γαβριλάκης μπροστά στα ευρήματα του αρχαίου οικισμού.  Παραδίπλα είναι το παλιό εγκαταλελειμμένο μονοπάτι, που χρησιμοποιούσαν με τα ζώα για να πηγαινοέρχονται στα Χανιά.  




 Όψεις με το ξενοδοχείο και την ταβέρνα.



  Ο δρόμος για το Κατοχώρι χρειάζεται ασφαλτόστρωση για τρία χιλιόμετρα.    

Απαντήστε

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί.Τα υποχρεωτικά πεδία είναι σημειωμέα *

*

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Πηγαίνετε Στην Κορυφή
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com