Παρασκευή , 19 Απρίλιος 2024

Ομιλία για το 12ημερο των Χριστουγέννων στο Κέντρο Παιδικής Μέριμνας Χανίων

 



Με ομιλητή τον λαογράφο Σταμάτη Αποστολάκη στο Κέντρο Παιδικής Μέριμνας Αγίου Ιωάννη στη δεξαμενή Χανίων παρακολούθησαν χθες Τετάρτη 14-Δεκεμβρίου 2011 και ώρα 10.30 το πρωί, μαθητές του 19ου Δημοτικού Σχολείου τα έθιμα του 12ημέρου των Χριστουγέννων.


“ Τα κέντρα παιδικής δημιουργίας φιλοξενούν παιδιά από 6-13 ετών και λειτουργούν ως μέσα δημιουργικής απασχόλησης κατά τις ώρες 11 π.μ. έως 18.30 μμ. Κατά τη διάρκεια της λειτουργίας τους, τα παιδιά έχουν την δυνατότητα να παρακολουθήσουν επιμορφωτικά προγράμματα, όπως διαλέξεις, παρουσιάσεις βιβλίων από συγγραφείς, επισκέψεις σε μουσεία, πολιτιστικές εκδηλώσεις, εκπαιδευτικές και ψυχαγωγικές εκδρομές καθώς και εικαστικά προγράμματα. Παράλληλα, τα κέντρα λειτουργούν ως δανειστικές βιβλιοθήκες, ως αναγνωστήρια καθώς και σαν παιγνιοθήκες”, είπε, μεταξύ άλλων, η υπεύθυνη του κέντρου Ελισάβετ Τζιγκουνάκη για να συνεχίσει υπογραμμίζοντας ότι: “ Με αφορμή τις άγιες ημέρες των εορτών καλέσαμε σήμερα τον λαογράφο κ. Σταμάτη Αποστολάκη για να δώσει στα παιδιά όλη αυτή την προσωπική εμπειρία του με θέμα τα λαογραφικά του 12ημέρου”.


Ερωτηθείς στη συνέχεια ο κ. Αποστολάκης, μας είπε τα εξής: “Θα μιλήσω στα παιδιά για τα ήθη και έθιμα του 12ημέρου δηλαδή από τις παραμονές των Χριστουγέννων έως την ημέρα των Φώτων. Θα τους πω ποια είναι τα βασικά έθιμα του 12ημέρου στην Κρήτη μας και γιατί πρέπει να τα μάθουν και να τα ξέρουν τα παιδιά και να συστηματοποιήσουν ότι τους λένε οι γονείς τους στο σπίτι. Να δούνε τι είναι έθιμο και τη σημασία του, να δούνε τι είναι έθιμο και την αξία του, να δούνε τι είναι έθιμο και πολιτισμός της Κρήτης. Περιγράφω όλα τα έθιμα αρχίζοντας με τα χοιροσφάγια, το κουτσούρι που καίει όλες τις ημέρες, τα κάλαντα που ετοιμάζουμε και πως τα λέμε και τι μαζεύαμε παλιά και τι μαζεύουμε σήμερα. Πως ετοιμάζαμε τη βασιλόπιτα για την Πρωτοχρονιά, πως ετοιμάζουμε αυτούς που θα πάνε να  κάνουν το ποδαρικό πως πρέπει να είναι ντυμένοι, τι πρέπει να πούνε, τι πρέπει να κρατάνε, για τα δωρήματα που τους δίνουν και γιατί επικρατούν στα χωριά οι λουκουμάδες. Τελειώσουνε όλα αυτά τα πράγματα του 12ημέρου με τελευταία ημέρα τα έθιμα με τα φωτοπάπουδα κλπ. και τη νηστεία για να περάσει ο παπάς. Τα φωτοπάππουδα είναι όσπρια που βράζουμε την παραμονή του μεγάλου αγιασμού που δεν τρώνε λάδι γιατί πρέπει να μείνουμε νηστικοί για τον αγιασμό…”.

Απαντήστε

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί.Τα υποχρεωτικά πεδία είναι σημειωμέα *

*

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Πηγαίνετε Στην Κορυφή
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com