Παρασκευή , 29 Μαρ 2024

ΝΟΠΗΓΙΑ ΧΑΝΙΩΝ : ΄Ενα μικρό ιστορικό χωριό με τουριστική ανάπτυξη αύριο στα Χανιώτικα νέα

 

 

Ανατολικά του κόλπου της Κισάμου, κατά μήκος της παραλιακής ακτογραμμής, ήταν κτισμένα από παλιά τα Νοπήγια, τα οποία καταστράφηκαν την κατοχή από τα γερμανικά στρατεύματα απομένοντας μοναχά τρία σπίτια. Η αγάπη, όμως, για τον τόπο που είχαν οι κάτοικοι του χωριού ήταν αφορμή για να καταφέρουν το χτίσιμό του από την αρχή. Ως παραθαλάσσιο χωριό με τα πεντακάθαρα νερά του κόλπου της Κισάμου και την αξιόλογη τουριστική υποδομή που διαθέτουν, έχουν γίνει σημείο αναφοράς για χιλιάδες Έλληνες και ξένους επισκέπτες. 

 

 

 

Η Γεωργία Παρασκάκη ιδιοκτήτρια και αυτή αγροτεμαχίου που έχει μέσα στοές και πολυβολεία.

 

Η κεντρική οδός του χωριού  συνεχίζει παραλιακά με άσφαλτο μέχρι και λίγο πιο πέρα από το Κάμπινγκ

 

Το κάμπινγκ στα Νοπήγια

Το παραδοσιακό παντοπωλείο…

 

Η ταβέρνα της οικογένειας Καστρινάκη

 

Το εκκλησάκι της Παναγίας της Μυρτιδιώτισσας και τα απομεινάρια από παλιά κελιά.

 

Γερμανικά πολυβολεία και στοές που υπάρχουν στη περιοχή.

 

 

 

Ένα σχόλιο

  1. Γεωργία Παρασκάκη

    Κύριε Κάκανε,

    Βρήκα την ηλεκτρονική σας εφημερίδα πολύ ενδιαφέρουσα και σας ευχαριστώ για την προβολή του χωριού μας. Γράφω μερικά ακόμα εδώ για να τα μάθουν οι αναγνώστες σας.
    Ευρομεσογειακό κέντρο νεότητας – Πέτρινο θέατρο
    Στις αρχές της δεκαετίας του 80’ η Ορθόδοξος Ακαδημία Κρήτης ιδρυθήσα από τον σεβασμιώτατο πρώην Κισσάμου και Σελίνου κ.κ. Ειρηναίο Γαλανάκη υιοθέτησε μελέτη του γεν. διευθυντού της Αλεξ.Παπαδερού για την ίδρυση ευρωμεσογειακού κέντρου νεότητας στην Κρήτη και την Γαύδο. Σε δύο διαδοχικές φάσεις η Ορθόδοξος Ακαδημία Κρήτης αγόρασε στην περιοχή των Νωπηγείων στον κόλπο Κισσάμου, έκταση 170 στρεμμάτων που απλώνεται ανηφορικά σε λόφο και κατά μήκος της ακτής με θέα την θάλασσα. Η Ακαδημία διέθεσε τον όμορφο αυτό τόπο για τις εγκαταστάσεις του Ευρωπαικού Κέντρου Νεότητας με την προοπτική να αναπτυχθούν δραστηριότητες του και στη νήσο Γαύδο.
    Το ΕΚΝ ιδρύθηκε το 1988 ως παράρτημα της Ορθοδόξου Ακαδημίας Κρήτης υπό την προεδρία του τότε σεβασμιώτατου κ.κ. Ειρηναίου Με τη βοήθεια νέων από 43 χώρες της Ευρώπης και της Μεσογείου πραγματοποιήθηκαν για τα επόμενα χρόνια εργασίες όπως κατασκευή εγκαταστάσεων διαμονής, διάνοιξη δρόμων, περίφραξη ολόκληρης της έκτασης, δενδροφύτευση και κατασκευή πέτρινου ανοιχτού υπαίθριου θεάτρου χωρητικότητας 1000 θέσεων που εγκαινιάστηκε τον Μάιο του 1992 και υπηρετεί έκτοτε καλλιτεχνικά δρώμενα που διοργανώνονται στην περιοχή. Οικοδομήθηκε επίσης από τους νέους το εκκλησάκι της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος .
    Βασικός στόχος για την δημιουργία του Ευρομεσογειακού Κέντρου Νεότητας είναι να δημιουργηθούν προϋποθέσεις για την ανάπτυξη μορφωτικών προγραμμάτων για παιδιά και εφήβους γύρω από τους δύο βασικούς άξονες που είναι η κοινωνικότητα και η δημιουργικότητα, σε πνεύμα αγάπης σεβασμού και αλληλεγγύης πέρα από κάθε αντιπαλότητα.”

    Υπάρχει ένα ορειβατικό μονοπάτι που συνδέει Ραβδούχα με Νοπήγεια ,δεν είναι όμως χαραγμένο κανονικά συνέχεια του Ε4 και έτσι χρειάζεται οδηγός για να το περπατήσεις.

Απαντήστε

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί.Τα υποχρεωτικά πεδία είναι σημειωμέα *

*

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Πηγαίνετε Στην Κορυφή
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com