Παρασκευή , 29 Μαρ 2024

Γάμος στις Σέρρες με άρωμα από τη Σιάτιστα

Ο γάμος έγινε στις 24 Οκτωβρίου του 2010. Το ρεπορτάζ όπως και παρακάτω η βιντεοσκόπηση αναρτήθηκαν λίγες ημέρες αργότερα.
Το βίντεο εδώ:
https://eparxiakofos.gr/%CE%AD%CE%BD%CE%B1%CF%82-%CE%B8%CE%B1%CF%85%CE%BC%CE%AC%CF%83%CE%B9%CE%BF%CF%82-%CF%80%CE%B1%CF%81%CE%B1%CE%B4%CE%BF%CF%83%CE%B9%CE%B1%CE%BA%CF%8C%CF%82-%CE%B3%CE%AC%CE%BC%CE%BF%CF%82-%CF%83%CF%84/
Τα πολιτισμικά έθιμα ποικίλουν από περιοχή σε περιοχή λόγω της διαφορετικότητας που έχει η κάθε φυλή που κατοίκησε και αναπτύχθηκε στα μέρη αυτά, όπως για παράδειγμα συμβαίνει με τον θαυμάσιο Θρακιώτικο γάμο του ανιψιού μας Στέργιου στις Σέρρες, ο οποίος είχε και άρωμα από την Σιάτιστα – κωμόπολη του Νομού Κοζάνης – γενέτειρα της νύφης Μαλαματής. Η παράδοση λοιπόν συνεχίζεται από γενιά σε γενιά με κάποιες αναπροσαρμόσεις στο χρώμα της πλούσιας πολιτισμικής μας κληρονομιάς.

 Πανοραμική φωτογραφία με την πόλη των Σερρών.    
Είναι γνωστό ότι πριν από πολλές δεκαετίες, τα νέα ζευγάρια που έμελλε να ενώσουν τις τύχες τους, φιλιόταν για πρώτη φορά μετά την τέλεση του Μυστηρίου και ότι οι ετοιμασίες μέχρι τον γάμο κρατούσαν μέρες. Στη Σιάτιστα από όπου κατάγεται η νύφη τα γιορτάσματα και οι ετοιμασίες άρχιζαν οκτώ μέρες πιο πριν. Οι συγγενείς από τη νύφη πήγαιναν την πρώτη μέρα στο γαμπρό μέσα σε μεταξωτό μαντήλι το «νάχτι», έτσι λέγανε τη διαδικασία  μεταφοράς των χρημάτων που είχαν τάξει στον γαμπρό για προίκα  Ο γαμπρός στη συνέχεια αφού έπαιρνε το δώρο γέμιζε το ίδιο μαντήλι με αρώματα και ότι άλλο υπήρχε εκείνη την εποχή που χρησιμοποιούσαν τα κορίτσια για καλλυντικά και το επέστρεφε. Οι επόμενες μέρες αφιερωνόταν στην καθαριότητα και την επίδειξη της προίκας στο σπίτι της νύφης ενώ το βράδυ της Πέμπτης τοποθετούσαν πάνω στο
προζύμι το δακτυλίδι όπου πολύ κοντά, σε μια σέλλα, καθόταν ένα αγόρι που κρατούσε ένα σπαθί ως συμβολισμό παλικαροσύνης.    Από το γάμο του Στέργιου και της Μαλαματής ή Ματίνας όπως την αποκαλούν καταγράψαμε θαυμάσια στιγμιότυπα τόσο από τα σπίτια τους όσο και από τον Νέο Σκοπό, χωριό του Κυριάκου Κάκανου πατέρα τού Στέργιου τα οποία σας παρουσιάζουμε με αντίστοιχη αναφορά από την προγαμιαία ετοιμασία και τα καθιερωμένα πειράγματα του γαμπρού στο σπίτι του.    Την Παρασκευή το μεσημέρι άρχισαν να καταφτάνουν από μακριά οι τελευταίοι καλεσμένοι στις Σέρρες οι οποίοι φιλοξενήθηκαν σε πολυτελέστατο ξενοδοχείο της πόλης και τους παραχωρήθηκε μαζί με τους άλλους πλουσιοπάροχο γεύμα σε ταβέρνα και το βράδυ στο σπίτι από την οικογένεια. Μετά το τραπέζι μεταφέρονται από τον γαμπρό, συγγενείς και φίλους στο σπίτι της νύφης τα δώρα και το νυφικό της και παραλαμβάνουν το κοστούμι και όλα τα δώρα από τη νύφη για τον γαμπρό ενώ την Κυριακή λίγες ώρες πριν την τέλεση του Μυστηρίου αρχίζει το ντύσιμο του γαμπρού με πολλά και διάφορα ενοχλήματα, κοινώς καψώνια, τα οποία όσο κι αν είναι… ενοχλητικά αποτελούν μέρος της παράδοσης και συνεχίζονται.  Ο γάμος έγινε στην κεντρική Εκκλησία του Νέου Σκοπού και ακολούθησε σε κοντινό κέντρο διασκέδασης το γεύμα και ο χορός. Αξίζει να επισημάνουμε ότι μεταξύ των πολύ όμορφων και πρωτόγνωρων στιγμών που ζήσαμε συμμετέχοντας στο γάμο από την Παρασκευή, ήταν τα πειράγματα του γαμπρού καθώς και ότι κατά την τέλεση του Μυστηρίου επικρατούσε απόλυτος σεβασμός και ησυχία. Το ρύζι και τα άνθη ρίχτηκαν με προσοχή στους νεόνυμφους κατά την έξοδό τους από την Εκκλησία. Τελειώνοντας το παρόν άρθρο ευχόμαστε – και μέσω του διαδικτύου – στο νέο ζευγάρι τις ευχές μας για μια ευτυχισμένη ζωή.

Προγαμιαία στιγμιότυπα από το σπίτι του γαμπρού με το τραπέζι στρωμένο με πολλά εκλεκτά εδέσματα και γλυκά. Τα πειράγματα που υπέστη σύμφωνα με την παράδοση με το ανάποδο ντύσιμο των ρούχων, τα τσιμπήματα με καρφίτσα, το ξύρισμα και το σήκωμα της καρέκλας είναι ορισμένα από τα… καψώνια!

 Η επίσκεψη στο σπίτι της νύφης για τη μεταφορά του νυφικού και των δώρων. Ακολούθησε τραπέζι και χορός καθώς και η παραλαβή του κουστουμιού και άλλων δώρων της νύφης.

 

Το Σάββατο το μεσημέρι στο Νέο Σκοπό παρατέθηκε τραπέζι με οικοδέσποινα τη γιαγιά του γαμπρού Βασιλική που αξιώθηκε από το Θεό να έχει μέχρι τώρα εννέα εγγόνια και άλλα τόσα δισέγγονα. 

 Στιγμιότυπα από τον Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου στο Νέο Σκοπό.


Από το τραπέζι και τον χορό στο κέντρο διασκέδασης «Πέτρος και Μένια» στο Ψυχικό Σερρών.    

 

 Ο ανδριάντας του οπλαρχηγού των Μακεδονικών πολέμων Εμμανουήλ Παπά δεσπόζει στην κεντρική πλατεία των Σερρών. 

 

Απαντήστε

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί.Τα υποχρεωτικά πεδία είναι σημειωμέα *

*

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Πηγαίνετε Στην Κορυφή
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com